Tour 2019: Voorbeschouwing sprintetappe naar Chalon-sur-Saône
foto: Cor Vos
vrijdag 12 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing sprintetappe naar Chalon-sur-Saône

Daags na de eerste krachtmeting van de klimmers is het weer aan de sprinters. In deze zeer gevarieerde en vermakelijke eerste week van de Tour de France gaan de rappe mannen voor hun derde grote kans. Het is de langste rit uit deze ronde. Is Dylan Groenewegen volledig hersteld en kan hij meedoen om de ritwinst? WielerFlits blikt vooruit.

[unibet title=”Wie wint etappe 7 van de Tour 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

We durven er veel geld op te zetten dat dit een etappe is waar veel renners tegen opkijken. De rit is dan wel grotendeels vlak, maar met zijn 230 kilometer krijgen we vandaag wel de langste etappe van de hele Tour op ons bord. Starten doen we in Belfort, een stadje dat in het verleden al geregeld als startplaats van Tourritten was – maar vooral ook als vertrekpunt van ritten in de Ronde van de Toekomst fungeerde. Twee jaar terug was Jasper Philipsen daar immers de beste in een etappe die vanuit Belfort vertrok. Kan hij dat kunstje nog eens overdoen?

De kans is in ieder geval zeer groot dat we weer gaan sprinten, want de drie hellingen die onderweg op het programma staan, stellen – zeker vergeleken met het klimwerk van de voorbije dagen – maar bitterweinig voor. De Col de Ferrière (2,7 kilometer aan 4,6 procent) en Côte de Nans-sous-Saint-Anne (3,5 kilometer aan 5,7 procent) zijn van de vierde categorie en de Côte de Chassange-Saint-Denis (4,3 kilometer aan 4,7 procent) van de derde.

Daarna rijden de renners de Jura binnen en is het nog ruim 110 kilometer koersen over biljartvlakke wegen. We houden voortdurend het zuidwesten aan en komen onderweg verder nog bekende Toursteden als Vesoul en Besançon tegen. De tussensprint in Mervans ligt op 34 kilometer van de streep. Daarna gaat het in snelvaart richting Chalon-Sur-Saône, voor een biljartvlakke sprint.

Chalon-Sur-Saône fungeerde al sinds 1988 – toen Thierry Marie won – al niet meer als aankomstplaats van een Tourrit. Wel werd hier twee jaar geleden nog eens gesprint in Parijs-Nice. Sam Bennett kende toen zijn doorbraak als topsprinter door onder andere Alexander Kristoff, John Degenkolb, Marcel Kittel en André Greipel het nakijken te geven. Dat kunstje zal hij ditmaal niet kunnen overdoen, want bij BORA-hansgrohe draait alles dit seizoen natuurlijk om drievoudig wereldkampioen Peter Sagan.


Start: 11.20 uur in flag-fr Belfort
Finish: 16.50-17.20 uur in flag-fr Chalon-sur-Saône


Favorieten

Het is voor de klassieke sprinters de derde van in totaal zeven (bijna zekere) mogelijkheden op een massasprint. Dus zullen de sprintersploegen ook deze rit aanpakken om hun snelle man in ideale positie af te leveren. De eerstvolgende kans ligt pas na het weekend, als maandag de etappe naar Albi trekt.

Elia Viviani – foto: Cor Vos

Elia Viviani staat al op één overwinning. Hij voegde zich door zijn ritwinst in Nancy bij het indrukwekkende lijstje van renners die in alle drie de grote rondes een etappe hebben gewonnen. Vooral de trein van Deceuninck-Quick-Step viel op. Met Julian Alaphilippe, Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze werd de Italiaan bijna koninklijk naar de finish geloodst. Weten zijn ploeggenoten Viviani weer op 250 à 200 meter af te zetten, dan is de kans groot dat hij opnieuw wint.

Voor Dylan Groenewegen was het zaak om de laatste dagen te herstellen. Na de rit in Nancy gaf hij aan duidelijk nog niet honderd procent te zijn. Daarnaast verliep de communicatie met de Jumbo-Visma-trein niet optimaal, erkende Groenewegen na afloop. Desondanks was de sprint zelf van de Nederlander alles behalve slecht, het is dat hij vol in de wind nog al het werk vooraf moest doen om in positie te komen. Haalt hij zijn gram met ritwinst?

Groenewegen en Teunissen – foto: Cor Vos

Aan de lead out zal het niet liggen, want Mike Teunissen en Wout van Aert verkeren in topvorm. Als Groenewegen daadwerkelijk die paar procenten beter is, moet hij kunnen meestrijden om de winst. In het geval de Amsterdammer op de een of andere manier niet kan meedoen, heeft Teunissen aangetoond dat hij zich ook durft te smijten in de eindsprint. Wat heet: op de openingsdag in Brussel was hij immers nog verrassend de snelste van het uitgedunde pak.

In Nancy dook hij ineens als tweede op in de rituitslag: Alexander Kristoff toonde aan over genoeg snelheid te beschikken om zich te mengen in de snelle massasprints. In de openingsrit in Brussel (veertiende) lukte het nog niet voor de Noor van UAE Emirates, maar op dag vier toonde hij verbetering. Onder meer dankzij het knappe voorbereidende werk van Tourdebutant Jasper Philipsen. De jonge Belg is nu nog van waarde voor Kristoff, want ergens in de tweede week zal Philipsen afstappen.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Caleb Ewan dan. Zijn Lotto Soudal-ploeg werd door de Belgische krant Het Laatste Nieuws met de grond gelijk gemaakt nadat de Australiër als derde was geëindigd in de rit naar Nancy. “Lotto Soudal levert dramatische slotkilometers af. Totaal ontspoord”, was de kop. Met Tiesj Benoot, Jens Keukeleire, Jasper De Buyst en Roger Kluge werd geprobeerd Ewan zo goed mogelijk af te zetten, maar de kleine Aussie zat ingesloten tegen de hekken en werd in het zog van Viviani nog derde. Ook in de openingsrit was hij dat al. Kan The Pocketrocket beter?

De Hulk. The Green Machine. Alle bijnamen van Peter Sagan komen weer bovendrijven nu hij al dagen in ‘zijn’ groene puntentrui rijdt. Dat zette hij nog eens kracht bij door de heuveletappe naar Colmar met gemak te winnen in de sprint. Zijn aanzet was er te veel aan voor veel andere puncheursOndanks zijn matige voorjaar staat Sagan er toch maar wel in de Tour. Met een tweede, vijfde, vierde en eerste plek in de eerste vijf dagen is hij bij de pinken. Ook tussen de zwaardere topsprinters staat het uithangbord van BORA-hansgrohe zijn mannetje, maar winnen is een ander verhaal.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Het is opvallend en toch ook weer niet. Giacomo Nizzolo is in de eerste twee massasprints van deze Tour de France bij de eerste zeven geëindigd. In Brussel werd de Italiaan knap vierde en in Nancy zevende. Nizzolo is de sprinttroef van Dimension Data bij afwezigheid van Mark Cavendish. Met Edvald Boasson Hagen heeft hij ook nog een sterke helper. Voor Nizzolo is het zijn debuut in de Tour, kan hij daarin al verrassen met een ritoverwinning? Aan zijn sprintsnelheid lijkt het niet te liggen.

Minutenlang zat Michael Matthews met zijn hoofd tussen zijn schouders na de rit in Colmar. Team Sunweb had zich de hele rit pontificaal op kop van het peloton gezet, maar de Australiër kon het niet afmaken: hij werd zevende. In de pure sprint legt hij het vaak af tegen de Groenewegens en Viviani’s van dit peloton. Voor Jasper Stuyven geldt hetzelfde. De Belg van Trek-Segafredo plaatste zich in de eerste dagen goed van voren, waardoor hij diverse ereplaatsen behaalde. Christophe Laporte is de man van Cofidis, maar verder dan plek tien kwam hij nog niet. In de zesde etappe eindigde hij overigens net binnen tijd.

Sonny Colbrelli – foto: ASO

Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) zullen zich ook en de debatten om de prijzen mengen. Beide Italianen reden al naar de nodige ereplaatsen, maar ook voor hen geldt: tegen de echte sprinters zullen ze tekort komen. Rick Zabel (Katusha-Alpecin), André Greipel (Arkéa-Samsic), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) en Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert) zitten in hetzelfde schuitje. Een verre ereplaats lijkt voor hen het hoogst haalbare.

[unibet title=”Wie wint etappe 7 van de Tour 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff
** Caleb Ewan, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo
* Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Mike Teunissen, Matteo Trentin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Bij de start in Belfort is het aangenaam weer. Het is bewolkt en tussen de 22 à 24 graden Celsius. De wind is zwak tot matig en komt uit west-zuidwestelijke richting. In finishplaats Chalon-sur-Saône is het aan het einde van de middag warmer, met temperaturen rond de 29 graden Celsius. Her en der komt de zon tussen de wolken door. De wind komt met windkracht 3/4 uit het noordwesten. Dat betekent dat de wind bijna de hele rit schuin van rechts het parcours op waait. Mogelijk gaat de wind nog een rol spelen.

Op Eurosport 2 is de etappe in zijn geheel te zien. De uitzending begint om 11.10 uur. Sporza op één en de NOS op NPO1 komen rond de klok van 14.10 uur met live-beelden. Kun je geen tv kijken? Geen probleem. Met het liveblog van WielerFlits mis je geen kilometer!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.