Tour 2019: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Nîmes
foto: Cor Vos
maandag 22 juli 2019 om 20:00

Tour 2019: Voorbeschouwing vlakke etappe naar Nîmes

In de zestiende rit rijdt het peloton van en naar Nîmes, een rit over bijna 180 kilometer. Op papier een etappe voor de sprinters, die op de rustdag konden bijkomen van de bergetappes. Of gooit de wind alle tactische plannen in de war? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

Na een welverdiende rustdag moeten de renners weer aan de bak, al is het ‘maar’ voor een relatief vlakke etappe van en naar Nîmes. We noemen zo’n rit ook wel een overgangsetappe, al is dit technisch niet helemaal juist. Normaliter is een overgangsrit er eentje die de wedstrijd van oost naar west brengt, of van zuid naar noord. Maar met een overgangsetappe bedoelt men ook vaak een etappe tussen twee zware bergritten. En zo kun je de zestiende etappe wel beschouwen, al trekt men woensdag nog niet het hooggebergte in.

Maar genoeg over de term overgangsetappe. De renners starten dus in Nîmes, waar meer dan honderdduizend mensen wonen. Of die allemaal langs de kant zullen staan om de coureurs aan te moedigen, is nog maar de vraag. Maar Nîmes is zeker een wielerbolwerk, maar daar komen we nog op terug. Eerst vertrekt het peloton voor een 177 kilometer lange etappe door het zuiden van Frankrijk. ‘We’ rijden niet ver van de kust, waardoor er een strakke wind kan staan. En als die wind nu toevallig schuin van achter komt…

Dan kunnen weleens waaiers ontstaan, toch de natte droom van veel wielervolgers. De renners koersen onderweg door plaatsjes als Remoulins, Connaux, Alès (tweemaal aankomstplaats in de Tour) en Moussac richting Nîmes, waar dus ook gefinisht zal worden. Na iets meer dan twintig kilometer rijden de coureurs over de wereldberoemde Pont du Gard, het Romeinse viaduct dat nu vooral wordt gebruikt als brug. Het staat al een tijdje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Helemaal vlak is de zestiende etappe overigens niet, maar het parcours lijkt toch niet lastig genoeg om de sprinters te lossen. Het zal dan moeten gebeuren op een ongecategoriseerd klimmetje van 2,6 kilometer aan 4%, dat begint vlak na de Pont Saint-Nicolas. De top ligt op vijftien kilometer van de streep, maar vanaf dat moment is het wel weer vlak. Krijgen we een duel tussen de beste sprinters ter wereld? Een strijd tussen enkele vluchters? Of weet er iemand in de finale weg te rijden én te blijven?

Dan nog even over start- en finishplaats Nîmes. We kennen de stad nog van twee jaar geleden; de stad was toen het vertrekpunt van de 72e editie van de Vuelta a España. Het is niet zo vreemd dat wielerkoersen hier willen aankomen en vertrekken, aangezien het een wonderschone stad is, doordrenkt met geschiedenis. In Nîmes zijn nog veel overblijfselen te vinden van de Romeinse tijd, waaronder de Maison Carrée (een van de best bewaarde tempels) en de wereldberoemde Arena, gebouwd naar het Colosseum van Rome.

Maar is er ook een link met de koers? Jazeker, zo mocht Nîmes al vijftien keer de finish van een Touretappe organiseren. De eerste keer was in 1907, toen Émile Georget wist te zegevieren. Met Lucien Petit-Breton, André Darrigade, Frank Hoste en Mark Cavendish wonnen grote namen in Nîmes, maar kent u ook Ernest Paul, Theopile Beeckman, René Le Grèves en Bernard Quennehen? En Marcel Molines?

Aitor González won vijftien jaar geleden in Nîmes – foto: Cor Vos

Vrijwel iedereen kent het verhaal van Abdel-Kader Zaaf, die in 1950 aanviel op weg naar Nîmes, maar vanwege de verstikkende hitte en (naar het schijnt) het drinken van twee flessen wijn al dronken de verkeerde kant opreed. Maar bijna niemand weet dat het zijn landgenoot Molines was die de etappe won. Het laat zien dat het in de sport niet alleen maar draait om winnen.

Laatste tien winnaars in flag-fr Nîmes 
1936: flag-fr René Le Grèves
1937: flag-fr Alphonse Antoine
1949: flag-fr Emile Idée
1950: flag-ar Marcel Molines
1953: flag-fr Bernard Quennehen
1958: flag-fr André Darrigade
1986: flag-be Frank Hoste
2004: flag-es Aitor González
2008: flag-gb Mark Cavendish
2014: flag-no Alexander Kristoff


Start: 13.20 uur in flag-fr Nîmes
Finish: 17.16-17.37 uur in flag-fr Nîmes


Favorieten

In deze rit is het vermoedelijk weer aan de sprinters na enkele lastige etappes door de Pyreneeën. Voor de rappe mannen is dit namelijk de voorlaatste kans op een massasprint, want hierna duikt het peloton de Alpen in. Ploegen als BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma hebben hun teams relatief intact gehouden in de eerste twee weken en zij zullen dit buitenkansje in Nîmes niet aan zich voorbij willen laten gaan.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Wel moet Jumbo-Visma het in de voorbereiding op de sprint stellen zonder Wout van Aert. In de tijdrit rond Pau viel de Belg hard, waardoor hij de Tour moest verlaten. Desondanks is Dylan Groenewegen nog altijd goed omringd met Tony Martin, Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen. Na twee dagen in de gruppetto en een rustdag krijgt de Nederlander een nieuwe kans om zijn tweede individuele etappezege binnen te slepen.

In Peter Sagan treft Groenewegen een belangrijke uitdager. De Slowaak van BORA-hansgrohe lijkt af te stevenen op een zevende eindzege in het puntenklassement en de voorbije dagen oogde hij fris en fruitig, terwijl het peloton enkele zware bergetappes voorgeschoteld kreeg. De drievoudig wereldkampioen vermaakte het publiek met wheelies en toen een fan vroeg om een handtekening in zijn biografie, nam hij tijd om al fietsend een krabbel te zetten.

Bij Deceuninck-Quick Step draait momenteel veel, zo niet alles, om Julian Alaphilippe, die almaar standhoudt in zijn gele trui. Daarom zagen we Elia Viviani en zijn sprinttrein de afgelopen dagen kopwerk verrichten in het peloton. De Italiaan is nota bene zelf etappewinnaar in deze Tour. In de rit rond Nîmes vindt hij een uitgelezen kans om de vijftigste (!) seizoenszege van Deceuninck-Quick-Step binnen te brengen. Als hij de rustdag goed doorstaat, is dat zeker mogelijk.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Wie ook opvallend constant en degelijk door Frankrijk hobbelt, is Sonny Colbrelli. De Italiaan reed al zesmaal naar de top-10 en lijkt ook de bergritten goed te hebben doorstaan. In de etappe bij Nîmes kan de wind een belangrijke rol spelen en de sterke sprinter van Bahrain Merida zou daarin zijn mannetje normaal gesproken moeten kunnen staan. Anders wordt het lastig om in de spurt pure sprinters als Groenewegen en Viviani te verslaan.

Met al een ritzege op zak behoort ook Caleb Ewan tot de belangrijkste kanshebbers voor deze rit. De Australiër lijkt de Pyreneeën goed te hebben doorstaan, want in de etappe met aankomst op de Tourmalet eindigde hij zelfs bij de beste honderd renners. Bij Lotto Soudal is iedereen nog aan boord en dus kan Ewan in aanloop naar de sprint terugvallen op mannen als Jasper De Buyst en Roger Kluge.

Bij het geplaagde Team Sunweb kunnen ze wel een mooi succes gebruiken. In aanloop naar de Tour zag de ploeg kopman Tom Dumoulin al afhaken en op de tweede rustdag moest Wilco Kelderman de strijd staken door rugproblemen. Michael Matthews moet normaal gezien zijn mannetje kunnen staan in de sprint. Liefst zeven keer eindigde hij al bij de beste tien. Bovendien lijkt hij de Pyreneeën goed te hebben verteerd.

Elia Viviani – foto: Cor Vos

Met het wegvallen van Jasper Philipsen bestaat er geen twijfel over wie de sprinter is bij UAE Emirates. Alexander Kristoff was in Nancy dicht bij ritwinst, maar daarna eindigde hij tweemaal ternauwernood in de top-10. Kan hij ervan profiteren dat dit al de derde week is en alle inspanningen beginnen door te wegen bij de concurrentie? Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) mengde zich al een paar keer in het sprintgeweld, met de derde plek in Épernay als beste resultaat.

Tot slot willen we nog twee Italianen aanstippen. Europees kampioen Matteo Trentin moet het over het algemeen hebben van de wat zwaardere koersen, maar staat ook als afmaker te boek. Niccolò Bonifazio leek in Toulouse op weg naar een mooie klassering. Terwijl de Italiaan zich in het spoor van Dylan Groenewegen probeerde te positioneren, reed hij dicht langs de boarding en kopte hij een gsm uit de handen van een toeschouwer. Hij zal ongetwijfeld op revanche uitzijn.

Jens Debusschere van Katusha-Alpecin werd in de laatste sprintrit knap vijfde. Kan hij die prestatie herhalen of zelfs verbeteren? Andere outsiders zijn Cees Bol (Team Sunweb), André Greipel (Arkéa-Samsic), Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Peter Sagan, Elia Viviani
** Sonny Colbrelli, Caleb Ewan, Michael Matthews
* Alexander Kristoff, Jasper Stuyven, Matteo Trentin, Niccolò Bonifazio

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het is deze dagen tropisch warm in Nîmes en de temperatuur loopt op tot wel 40°C! Ook tijdens de zestiende etappe wordt veel zon verwacht en tikt het kwik 37°C aan. Ook de wind kan een rol spelen in deze omgeving van Frankrijk en klassementsrenners zullen zich daardoor niet willen laten verrassen. De wind waait vanuit het zuiden en is matig, aan windkracht 3 à 4.

De rit naar Nîmes is vanaf 13.05 uur integraal te volgen via Eurosport 1. Sporza op één is er live bij vanaf 14.15 uur. Ook is de koers rechtstreeks te volgen via de NOS op NPO1 vanaf 14.20 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.