Tour 2019: Wout van Aert stunt in waaierrit naar Albi, grote verschuivingen in het klassement
foto: Cor Vos
maandag 15 juli 2019 om 17:13

Tour 2019: Wout van Aert stunt in waaierrit naar Albi, grote verschuivingen in het klassement

De tiende rit van de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was na 217 kilometer koers de snelste in Albi na een waaieretappe, die voor grote verschuivingen zorgde in het klassement. Julian Alaphilippe verstevigde zijn gele trui, voor Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Urán was er duur tijdverlies.

Vroege kopgroep
In een attractieve openingsfase waren het Natnael Berhane (Cofidis), Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) en Anthony Turgis (Total Direct Energie) die wegsprongen. De sprintersploegen vonden dat prima, maar CCC en Team Sunweb wilden nog iemand meesturen.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Die aanvallen werden echter gecounterd, vooral die van Team Sunweb. Een demarrage van Michael Schär kreeg wel de ruimte, waardoor de CCC-renner de oversteek kon maken naar de kopgroep. Het zestal vooraan kreeg alleen niet heel veel voorsprong. Lotto Soudal, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step hielden de voorsprong rond de drie minuten.

Nervositeit in het peloton
Net na de tussensprint werd het even onrustig in het peloton. De voorsprong van de koplopers halveerde, omdat ook de wind stevig waaide vanuit de rug en de zij. Met nog 65 kilometer te gaan werd het echt serieus toen Team Ineos het peloton op een lint trok en ook Jumbo-Visma zich van voren meldde.

Een breuk achterin het peloton volgde, maar kort na de nerveuze fase volgde een klimmetje van derde categorie. Hierdoor zakte het tempo en groeide de voorsprong van de leiders weer naar twee minuten. Even later probeerde EF Education First op de verrassing te spelen met de wind. Het ging op een lint en andermaal brak het peloton.

Team Ineos trekt het op de kant – foto: Cor Vos

Echte waaiers

Deceuninck-Quick-Step en Team Ineos waren de volgende ploegen die er een snok aan gaven in de wind. Met nog 35 kilometer te gaan was het gele trui Julian Alaphilippe die tempo maakte, waardoor het peloton verder uitgedund werd. Onder meer Giulio Ciccone (tweede in het klassement), Thibaut Pinot (derde), Rigoberto Urán (achtste), Jakob Fuglsang (negende), Richie Porte (achttien) en Bauke Mollema (negentiende) werden verrast en moesten achtervolgen. Ook Dylan Groenewegen en Mike Teunissen reden in de tweede groep. George Bennett (vierde) zat zelfs in een derde groep nadat hij bidonnen moest halen.

Pinot verliest tijd, Bennett kan klassement vergeten
De kopgroep van de dag werd door al het geweld in het peloton al vroeg ingerekend. Het gat met de groep-Pinot was twintig kilometer voor het einde een kleine halve minuut, maar door de stevige achtervolging bleven in de finale alleen de kopmannen over. Daardoor verloor de groep-Pinot steeds meer terrein naarmate Albi naderde. Onder meer Ciccone en Groenewegen waren toen al gelost. Voor de groep-Bennett, die meer dan twee minuten verloor, was het al snel boeken toe. Slecht nieuws was er voor Mikel Landa. De Movistar-kopman zat aanvankelijk goed mee, maar kreeg op een cruciaal moment pech en moest achtervolgen.

Sprint op de macht
In het voorste peloton hielden Team Ineos, Deceuninck-Quick-Step en BORA-hansgrohe het tempo hoog. Buiten een deel klassementsrenners waren ook een aantal snelle mannen nog van de partij, zoals Peter Sagan, Caleb Ewan, Elia Viviani, Michael Matthews, Wout van Aert en Jasper Philipsen.

foto: Cor Vos

Team Sunweb was met een grote ploeg nog vooraan en zij wilden Matthews ideaal uitleiden. Dat lukte, maar de oplopende sprint in de straten van Albi begon Van Aert vroeg aan de sprint. Hij wist de rest te verrassen en Viviani met een banddikte voor te blijven door een ultieme jump op de streep. Viviani werd tweede, Ewan derde, Matthews vierde, Sagan vijfde.

De ritzege van Van Aert betekent alweer de vierde ritzege voor Jumbo-Visma in tien dagen Tour de France. Na Mike Teunissen (openingsrit), de ploegentijdrit (tweede etappe) en Dylan Groenewegen (zevende etappe) is het kwartet vol voor de Nederlandse WorldTour-formatie.

Grote verschillen
Ver achter het voorste peloton kwam de groep-Pinot met ook Fuglsang, Urán en Porte op 1:39 over de finish. De groep met Landa en Ciccone volgde op 2:08. Daarachter verloor Bennett bijna tien minuten. Door alle verschuivingen zijn Geraint Thomas en Egan Bernal tweede en derde in het klassement en Steven Kruijswijk vierde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.