Tour 2020: Merijn Zeeman (ploegleider Jumbo-Visma) uit koers gezet wegens wangedrag

Tour 2020: Merijn Zeeman (ploegleider Jumbo-Visma) uit koers gezet wegens wangedrag

foto: Cor Vos

donderdag 17 september 2020 om 21:40

Merijn Zeeman, ploegleider van Jumbo-Visma, is uit de Tour de France gezet. In het juryrapport staat dat Zeeman een UCI-medewerker heeft geïntimideerd en uitgescholden tijdens een fietscontrole na de etappe van woensdag. Naast een boete van 2.000 Zwitserse Frank is hij dus ook niet meer welkom in de koers.

De uitsluiting van Zeeman staat te lezen in het juryrapport na afloop van de 18e etappe naar La Roche-sur-Foron. Het incident gebeurde dus een dag eerder. Dagelijks worden meer dan 40 fietsen gecontroleerd op technologische fraude, waaronder een aantal via röntgenstraling.

Door de straf mist de sportief directeur van Jumbo-Visma de laatste drie etappes van de Tour de France. Zijn kopman Primoz Roglic rijdt al bijna anderhalve week in de gele trui en staat in pole position om zondag het eindklassement in de Tour te winnen.

Flinke straffen Wout van Aert
Na de bergetappe naar La Roche-sur-Foron is ook Wout van Aert flink gestraft. Volgens de wedstrijdjury werd hij door een auto teruggebracht naar een groep. Dat is tegen de regels en dus heeft Van Aert een boete van 200 Zwitserse Frank gekregen. Daarnaast krijgt hij tien strafseconden in het algemeen klassement, vier strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

WielerFlits bundelt dagelijks het medisch bulletin en het juryrapport van de wedstrijdjury. (17 september, 19.44 uur)


Update 21.40 uur – UCI zag onacceptabel gedrag van Zeeman tijdens controle fiets Roglic

De UCI heeft in een kort statement meer duidelijkheid gegeven over de uitsluiting van Merijn Zeeman. “De UCI-commissarissen zagen dat Merijn Zeeman zich onacceptabel gedroeg jegens de UCI-staf die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de röntgencontroles van de foto’s”, klinkt het vanuit de wielerunie.

“De staf ‘ontmantelde’ de fiets van de geletruidrager aan de finish van de Col de la Loze, dat is volgens de UCI-regels om technologische fraude in het wielrennen te bestrijden. Als gevolg van dat gedrag is meneer Zeeman uit de wedstrijd gezet en een boete van 2.000 Zwitserse Frank opgelegd. De UCI heeft van de strijd tegen technologische fraude een prioriteit gemaakt om de geloofwaardigheid van de uitslagen te waarborgen.” (17 september, 21.40 uur)


Update 00.01 uur – Merijn Zeeman toont berouw: “Ben er kapot van”

Op social media heeft Merijn Zeeman gereageerd op zijn straf. De sportief manager toont berouw voor zijn gedrag. “Ik ben er kapot van, maar onze gele droom leeft voort”, zegt Zeeman. Lees hier zijn volledige reactie. (18 september, 00.01 uur)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.