Tour 2021: 22 Belgen aan de start, hoogste aantal deze eeuw
foto: Cor Vos
woensdag 23 juni 2021 om 13:39

Tour 2021: 22 Belgen aan de start, hoogste aantal deze eeuw

Maar liefst 22 Belgen verschijnen zaterdag 26 juni in Brest aan de start van de Tour de France. Een overzicht van onze landgenoten in de Ronde van Frankrijk van 2021.

Nog nooit in de 21e eeuw deden zoveel Belgen mee als dit jaar. Het dieptepunt werd bereikt in 2003 en 2004, toen er slechts acht Belgische renners deelnamen. Vorig jaar werden achttien landgenoten afgevaardigd. Ook doen er dit jaar vier ploegen mee onder de Belgische vlag. Lotto Soudal is hofleverancier met vijf Belgen in de gelederen.

De openingsetappe van de Tour is er eentje voor Wout Van Aert. Met een korte, steile aankomst in Landerneau maakt de puncheur van Jumbo-Visma zeker kans op geel. Ook de tweede etappe met finish op de Mûr-de-Bretagne is hem op het lijf geschreven. Maar vlak ook Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Dylan Teuns niet uit.

Tim Merlier en Jasper Stuyven zullen zich vooral verheugen op de acht sprintetappes die dit jaar in het tourprogramma zijn opgenomen. Merlier was dit voorjaar al succesvol met winst in de tweede etappe van de Ronde van Italië, de eerste grote ronde van zijn carrière. Ook in Le Samyn, de Grote prijs Jean-Pierre Monseré, de Bredene Kokszijde Classis, de Ronde van Limburg en de Elfstedenronde kwam de sprinter van Alpecin-Fenix als eerste over de streep.

Voor Thomas De Gendt wordt het een bijzondere tour. Voor het eerst sinds 2016 gaat de tourkaravaan de Mont Ventoux weer beklimmen. De rasaanvaller uit Sint-Niklaas won op de flanken van deze legendarische berg vijf jaar geleden zijn eerste touretappe. Gaat hij het dit jaar weer proberen?

Loïc Vliegen, Jelle Wallays, Jonas Rickaert, Brent Van Moer, Tosh Van der Zande en Tim Merlier maken hun debuut in de Ronde van Frankrijk. Voor Rickaert is het tevens zijn eerste grote ronde.

Lees ook: Tour 2021: Volledige deelnemerslijst

flag-fr AG2R Citroën
flag-be Oliver Naesen
flag-be Greg Van Avermaet

flag-be Alpecin-Fenix (wildcard)
flag-be Tim Merlier
flag-be Xandro Meurisse
flag-be Jasper Philipsen
flag-be Jonas Rickaert

flag-bh Bahrain Victorious
flag-be Dylan Teuns

flag-fr Cofidis
flag-be Jelle Wallays

flag-be Deceuninck-Quick-Step
flag-be Tim Declercq
flag-be Dries Devenyns

flag-be Intermarché-Wanty-Gobert
flag-be Jan Bakelants
flag-be Loïc Vliegen

flag-nl Jumbo-Visma
flag-be Wout van Aert

flag-be Lotto Soudal
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Thomas De Gendt
flag-be Philippe Gilbert
flag-be Tosh Van der Sande
flag-be Brent Van Moer

flag-za Qhubeka ASSOS
flag-be Victor Campenaerts

flag-de Team DSM
flag-be Tiesj Benoot

flag-us Trek-Segafredo
flag-be Jasper Stuyven
flag-be Edward Theuns

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.