Tour 2021: Indrukwekkende Mathieu van der Poel wint en grijpt gele trui op Mûr-de-Bretagne
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 27 juni 2021 om 17:42

Tour 2021: Indrukwekkende Mathieu van der Poel wint en grijpt gele trui op Mûr-de-Bretagne

De tweede etappe van de Tour de France 2021 is gewonnen door Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Fenix was na een etappe van 183,5 kilometer, met aankomst op de steile klim in Mûr-de-Bretagne de beste. Van der Poel sloeg een gat met de concurrentie en neemt bovendien de gele trui over van Julian Alaphilippe.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ide Schelling en Edward Theuns in de vlucht
De eerste versnelling kwam van bollentruidrager Ide Schelling, maar het duurde even vooraleer een definitieve kopgroep wegreed. Na ruim tien kilometer wisten Edward Theuns (Trek-Segafredo), Anthony Perez (Cofidis), Simon Clarke (Qhubeka NextHash) en Jonas Koch (Intermarché-Wanty-Gobert) toch weg te rijden. Schelling probeerde nog de sprong te maken, want Perez was een gevaarlijke klant voor zijn bergtrui.

Ide Schelling in de kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Tot drie keer toe sprong een onvermoeibare Schelling weg uit het peloton, maar telkens werd hij teruggepakt. De vierde keer was echter scheepsrecht voor de Hagenees in de bollen. Samen met Jérémy Cabot (TotalEnergies) sloot hij aan bij de vier koplopers. De achtervolging was in handen van Deceuninck-Quick-Step en INEOS Grenadiers. Zij hielden het verschil tussen de drie en vier minuten.

Op het eerste klimmetje van de dag wist Perez het enige bergpuntje te pakken, waardoor hij op gelijke hoogte kwam in het bergklassement. Bij de tussensprint was het vooral interessant om de sprint in het peloton te volgen: Ewan bleef er Cavendish en Philipsen voor. Op de tweede klim speelde Perez het op de verrassing, waarmee hij Schelling in het rood dwong. In een beklijvende sprint wist de Nederlander toch het ene puntje te pakken.

Peloton grijpt Theuns voor eerste Mûr-de-Bretagne
De samenwerking vooraan werd er door de aanwezigheid van Schelling en Perez niet beter op. Er volgde daardoor een aanval van Theuns, die solo de punten pakte op de Côte de Saint-Brieuc en even later aansluiting kreeg van Cabot. De overgebleven koplopers kregen twee minuten voorsprong, terwijl de rest van de vroege vlucht werd ingerekend.

Theuns en Cabot in de aanval – foto: Cor Vos

Met de eerste klim van de Mûr-de-Bretagne in aantocht ging het tempo in het peloton flink de hoogte in. Diverse treintjes nestelden zich aan kop om de kopmannen van voren te houden. Theuns reed 20 kilometer voor de meet nog weg bij Cabot, omdat hij de hete adem voelde van het peloton, maar de grote ploegen waren onverbiddelijk. Wel mocht Theuns nog vieren; hij kreeg de Prijs voor de Strijdlust van de organisatie.

Demarrage Van der Poel, boni’s voor Pogačar en Roglič
Op de eerste keer Mûr-de-Bretagne, op 17 kilometer van de meet, plaatste Mathieu van der Poel vervolgens de eerste en enige aanval. De kopman van Alpecin-Fenix reed eventjes achttien seconden weg en kwam als eerste over de meet, waardoor hij naast de bergpunten ook acht bonificatieseconden pakte.

Achter hem sprintte Tadej Pogačar naar de vijf seconden en Primož Roglič naar de twee seconden. Zij bleven gele trui Julian Alaphilippe nipt voor. De aanval van Van der Poel was door die sprint van de klassementsmannen wel tenietgedaan, waardoor een compact peloton de laatste omloop in ging. INEOS Grenadiers nam daar het initiatief en leidde de elitegroep in volle vaart naar de slotklim van Mûr-de-Bretagne.

Mathieu van der Poel wint rit en pakt gele trui
De INEOS-trein legde ook op de klim een hoog tempo op, maar het was Xandro Meurisse die het bal opende op de slotklim. De ploegmaat van Van der Poel sprong met Davide Formolo weg. De Belg en de Italiaan konden die inspanning echter niet doortrekken. Nairo Quintana plaatste de volgende aanval, een demarrage die werd gevolgd door Van der Poel himself.

Sonny Colbrelli ging vervolgens te vroeg, waarna Van der Poel van een rustig moment gebruikmaakte om weg te rijden. De Nederlander sloeg direct een gat omdat het stilviel achter hem. Met zes seconden voorsprong op Pogačar en Roglič kwam hij over de meet. Wilco Kelderman werd knap vierde, waarna een gat van twee seconden volgde op Alaphilippe en Bauke Mollema.

foto: Cor Vos

Naast de ritwinst en de gele trui mocht Van der Poel ook de bolletjestrui in ontvangst nemen. Ide Schelling is tweede in dat klassement en mag – omdat Van der Poel al het geel heeft – de bergtrui maandag aantrekken. In het puntenklassement leidt Alaphilippe; Pogačar is de nummer een in het jongerenklassement.

Samenvatting etappe 2:

Interview Van der Poel na afloop:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.