Tour 2021: Patrick Konrad zegeviert vanuit vroege vlucht, Jumbo-Visma test favorieten
foto: Cor Vos
dinsdag 13 juli 2021 om 17:35

Tour 2021: Patrick Konrad zegeviert vanuit vroege vlucht, Jumbo-Visma test favorieten

Patrick Konrad heeft solo de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Oostenrijkse kampioen van BORA-hansgrohe was na een overgangsetappe van 169 kilometer door de Pyreneeën, met aankomst in Saint-Gaudens, de beste vanuit een vroege vlucht. Het peloton gaf de aanvallers alle ruimte om te strijden om de ritoverwinning, al schoten de favorieten in de finale nog in gang op het laatste klimmetje.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Kasper Asgreen opent de debatten
De eerste aanval van de dag was van Kasper Asgreen. De Deense hardrijder pakte in de natte, lange en snelle openingsfase, die in dalende lijn naar de voet van de Col de Port liep, anderhalve minuut op het peloton. Met die voorsprong begon hij ook aan de klim (11,4 km aan 5,1%) van tweede categorie.

Achter hem werd flink gedemarreerd om in de vlucht van de dag terecht te komen. Het waren Michal Kwiatkowski en Mattia Cattaneo die de sprong wisten te maken naar de kop, maar ook daarachter viel het niet stil. In de afzink van de Col de Port volgde daarom een hergroepering tussen het drietal aan kop en het flink uitgedunde peloton.

Jan Bakelants op kop – foto: Cor Vos

Bakelants, Colbrelli en Matthews schuiven mee
Uit dat peloton sprongen in de vallei Jan Bakelants, Fabien Doubey en Chris Juul Jensen weg. Zij kregen Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Patrick Konrad, Franck Bonnamour, Pierre-Luc Périchon, Toms Skujins, David Gaudu, Benoît Cosnefroy, Fred Wright, Alex Aranburu en Lorenzo Rota in de achtervolging. Matthews klopte Colbrelli bij de tussensprint, maar hun groep kon niet meteen de aansluiting maken.

UAE Emirates vond die schermutselingen wel prima en minderde vaart in het peloton, waardoor ook de gelosten terug konden aansluiten. De kopgroep kreeg zo meer dan zeven minuten voorsprong. Op de Col de la Core (13,1 km aan 6,6%) kregen Bakelants, Doubay en Juul Jensen bijval van Oostenrijks kampioen Konrad, die in zijn eentje de sprong maakte en de meeste bergpunten pakte.

Op de top van de Core was het verschil met de eerste achtervolgers te overzien, maar toch groeide het verschil weer. Opvallend was ook de situatie in het peloton, waar EF Education-Nippo het werk overnam van de ploeg-Pogačar, maar lang duurde dat intermezzo niet. Het verschil groeide daarna tot boven de tien minuten.

Het peloton – foto: Cor Vos

Patrick Konrad solo
Bakelants, Doubey en Konrad, die Juul Jensen overboord gegooid hadden, begonnen 37 kilometer voor het einde met een voorsprong van ruim twintig seconden aan de Col de Portet d’Aspet (5,4 km aan 7,1%). De klimmer van BORA-hansgrohe versnelde, liet zijn medevluchters achter en reed weg van de groep achtervolgers.

Daar bleken Gaudu en Colbrelli over de beste klimmersbenen te beschikken; de twee zaten op de top van de Portet d’Aspet slechts 24 tellen achter Konrad. De groep-Matthews volgde op 47 seconden voor de gevaarlijke en natgeregende afdaling, die voor altijd verbonden zal zijn aan die val van Fabio Casartelli. Konrad wist in de afzink zijn voorsprong op Gaudu en Colbrelli uit te breiden richting de 45 seconden.

Patrick Konrad – foto: Cor Vos

De samenwerking bij de Fransman en de Italiaan was niet optimaal, waardoor zij vijftien kilometer voor de meet opgeslokt werden door de groep-Matthews. Daar reden ook Skujins, Périchon, Aranburu, Bakelants, Rota en Bonnamour. Konrad ging de finale in met een minuut voorsprong. In die slotfase zat ook nog de Côte d’Aspret-Sarrat (800 meter aan 8,4%), maar die ging hij moeiteloos over.

Konrad viert ritzege
David Gaudu probeerde in de achtergrond zijn medevluchters te lossen op het klimmetje. Alleen Skujins, Colbrelli, Matthews, Bakelants en Bonnamour konden hem volgen. Het verschil met Konrad dook ook nog onder de minuut in de gevaarlijke en smalle finale richting Saint-Gaudens, maar de kampioen van Oostenrijk hield een strak tempo vast. Zijn ritzege kwam daardoor niet in gevaar; de tweede voor BORA-hansgrohe van deze Tour na de eerdere winst van Nils Politt.

Périchon was in de finale nog weggereden uit het groepje achtervolgers, maar hij viel stil in de laatste 500 meter, die flink omhoog liepen. De Fransman werd vlak voor de meet nog overklast door Sonny Colbrelli (tweede) en Michael Matthews (derde), die daardoor weer wat dichterbij Mark Cavendish komen in de strijd om de groene trui.

Peloton spat uiteen op klimmetje
Het peloton leek op een kwartier van Konrad rustig naar de finish te peddelen, tot Guillaume Martin een aanval plaatste op de Côte d’Aspret-Sarrat. Die werd gecounterd door Wout van Aert. Op de top kwam Jumbo-Visma erachter dat een klein groepje zich afgescheiden had. Van Aert en Sepp Kuss zetten zich daarom op kop in dienst van Jonas Vingegaard, maar achteraf bleek dat de gehele top-10 mee zat. Het sprintje van die groep leverde geen belangrijke verschillen op.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.