Tour 2022: Dylan Groenewegen wint in Sønderborg voor Van Aert en Philipsen

Tour 2022: Dylan Groenewegen wint in Sønderborg voor Van Aert en Philipsen

foto: Cor Vos

zondag 3 juli 2022 om 17:27

De derde etappe van de Tour de France 2022 is gewonnen door Dylan Groenewegen. De Nederlander van BikeExchange-Jayco was na een vlakke etappe van 182 kilometer de snelste in de massasprint in Sønderborg. Wout van Aert werd (alweer) tweede en gaat als drager van de gele trui de eerste rustdag van deze Tour in. Jasper Philipsen eindigde als derde en Fabio Jakobsen werd vijfde.

Ook op de derde dag van het Grand Départ in Denemarken was het Scandinavische publiek massaal uitgelopen. Direct na de start in Vejle was er een demarrage van een eenling die zaterdag ook al in de ontsnapping zat: bergtruidrager Magnus Cort stoof weg en kreeg niemand met zich mee, ook geen Fransman van een wildcardploeg.

Magnus Cort in de aanval – foto: Cor Vos

Magnus Cort krijgt alle ruimte
Het peloton gaf de bolletjestrui een vrijgeleide van meerdere minuten. Binnen no time reed Cort meer dan zes minuten voor het peloton uit. Toen het verschil 6.30 minuut was gingen de eerste sprintersploegen achtervolgen, maar dat was meer om het gat niet groter te laten worden. Ondertussen genoot Cort van de massale aandacht van de massa’s publiek.

Door zijn solotocht kon de Deen van EF Education-EasyPost ook op alle drie de klimmetjes onderweg een bergpunt pakken. Op de Côte de Koldingvej, de Côte de Heljsmilde Strand en Côte de Genner Strand (allemaal van vierde categorie, red.) kwam hij als eerste boven en daardoor bracht Cort zijn puntentotaal op zes.

Van Aert klopt Jakobsen in tussensprint
Quick-Step-Alpha Vinyl, BikeExchange-Jayco, Alpecin-Fenix en Lotto Soudal namen het initiatief in het peloton en brachten de voorsprong langzaam terug tot onder de drie minuten. Bij de tussensprint in Christiansfeld werd dat verschil nog wat kleiner. Gele trui Wout van Aert sprintte daar naar 17 punten, voor Fabio Jakobsen (15), Christophe Laporte (13), Peter Sagan (11) en Caleb Ewan (10).

Wout van Aert en Yves Lampaert – foto: Cor Vos

Ondertussen kreeg Magnus Cort weer een wat grotere voorsprong, die schommelde lange tijd rond de anderhalve minuut. Op 55 kilometer van de finish ging het tempo in het peloton flink de hoogte in, omdat de wind toch de kop op stak op weg naar Sønderborg. Daardoor kwam de vlucht van Cort snel tot een einde. Diverse ploegen meldden zich daarna op kop van het peloton met hun treintjes, om zo hun kopmannen uit de problemen te houden.

In de finale begon het ook nog licht te regenen, maar het zorgde niet voor een nat wegdek. Wel was er op 10 kilometer van de meet een korte en smalle kasseienstrook een opstopping, waarbij het peloton in twee delen brak. Onder meer Giulio Ciccone, Jack Haig en Damiano Caruso zaten achter de breuk. Vooraan ging het tempo verder de hoogte bij een technische passage door Sønderborg.

Groenewegen in de voetsporen van Jakobsen
Quick-Step-Alpha Vinyl nam in de laatste vijf kilometer het initiatief, maar Mathieu van der Poel kwam onder de boog van de drie kilometer langszij met de trein van Alpecin-Deceuninck. Toch was het de trein van Fabio Jakobsen die als eerste aankwam bij de laatste bocht op 800 meter, alleen verloor Jakobsen daar veel plekken.

Wout van Aert kreeg daardoor de ideale lead-out. De gele trui ging op een kleine 200 meter als eerste de sprint aan. Van Aert leek op de winst af te stevenen, maar hij werd in extremis nog gepasseerd door Dylan Groenewegen. Het verschil tussen de twee was minimaal. Jasper Philipsen kwam ook nog opstomen, maar strandde op plek drie.

Peter Sagan eindigde als vierde en was boos op Van Aert, omdat hij van mening was dat de Belg hem insloot tegen de dranghekken. Achter Sagan werd Jakobsen vijfde. De winnaar van Nyborg kon geen sprint meer rijden nadat hij in de laatste bocht veel plaatsen verloor.

Dylan Groenewegen is de snelste – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone