Tour 2022: Sagan en Latour blikvangers bij TotalEnergies
foto: Cor Vos
maandag 27 juni 2022 om 16:20

Tour 2022: Sagan en Latour blikvangers bij TotalEnergies

Update Peter Sagan zal vrijdag in Kopenhagen beginnen aan zijn elfde opeenvolgende Tour de France. De Slowaak is de grote blikvanger binnen de selectie van TotalEnergies. De Franse formatie heeft verder de nodige puncheurs en rittenkapers geselecteerd. Een ‘opvallende’ naam is die van Pierre Latour.

Latour leek begin juni namelijk nog een kruis te kunnen maken over de Tour de France, nadat hij bij een val in de Mercan’ Tour Classic een breuk in zijn radius (andere naam voor het spaakbeen) had overgehouden. Deelname aan het Critérium du Dauphiné kon de klimmer vergeten en ook de Tour leek te vroeg te komen, maar zijn herstel verliep voorspoedig. Latour kon afgelopen week al meedoen aan de Franse kampioenschappen.

De 28-jarige renner werd vierde op het Frans kampioenschap tijdrijden en heeft de ploegleiding weten te overtuigen van zijn fysieke staat van paraatheid. Latour, in 2018 nog winnaar van de witte jongerentrui in de Tour, is er komende maand dus bij. Net als Peter Sagan, die in de Ronde van Zwitserland nog kreeg af te rekenen met een (nieuwe) coronabesmetting. De drievoudige wereldkampioen was echter asymptomatisch en kwam afgelopen zondag alweer in actie: Sagan werd zelfs Slowaaks kampioen.

Vuillermoz was onlangs nog succesvol in het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

Sagan zal in de komende Tour graag willen scoren in de sprintetappes en krijgt zijn vaste adjudanten Daniel Oss en Maciej Bodnar mee in steun. Latour lijkt dan weer de aangewezen renner om een goed klassement te rijden. Die laatste kan in de bergen rekenen op steun van de Spaanse klimmer Cristián Rodríguez. Verder mikt de ploeg met Alexis Vuillermoz (ritwinnaar in het Critérium du Dauphiné), Anthony Turgis (tweede op het Frans wegkampioenschap) en Mathieu Burgaudeau (etappewinnaar in Parijs-Nice) op succes in de overgangs- en vluchtersritten.


Update

Edvald Boasson Hagen mag alsnog zijn koffers pakken voor de reis naar Denemarken. De 35-jarige Noor werd door zijn ploeg TotalEnergies aanvankelijk niet geselecteerd voor de Tour de France, maar Boasson Hagen mag als vervanger van Cristián Rodríguez nu toch opdraven in de Ronde van Frankrijk.

De 27-jarige Spaanse klimmer Rodríguez, die in aanloop naar de Tour zesde werd in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en achtste in La Route d’Occitanie, is ziek. Het zou overigens niet gaan om een coronabesmetting. “Het voelt als een achtbaan. Ik heb maandag getraind en hoorde eerst dat ik er niet bij zat. Toen kwam ineens een telefoontje dat ik toch mee ga. Ik ben heel blij”, aldus Boasson Hagen.

Geef een reactie