Tour 2022: UCI gaat opnieuw streng toezien op technologische fraude

woensdag 29 juni 2022 om 16:07
Tour 2022: UCI gaat opnieuw streng toezien op technologische fraude

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

De internationale wielerunie zal ook in de komende Tour de France weer streng toezien op technologische fraude bij renners. Zo zal een UCI-commissaris voor elke rit alle fietsen controleren op de aanwezigheid van voortstuwende of energieopwekkende systemen.

Dat heeft de UCI vandaag laten weten in een perscommuniqué. Met behulp van magnetische tablets, een mobiele röntgenkast en andere technologieën zal er worden gecontroleerd op technologische fraude. Men kijkt dan vooral naar de eventuele aanwezigheid van voortstuwende en energieopwekkende systemen in de buizen en andere onderdelen van de fiets.

De fietsen van de renners worden elke dag voor de start van de rit gecontroleerd door een commissaris van de UCI. Dit zal gebeuren met magnetische tablets. Na de etappe is er bovendien nog een extra controle voor de ritwinnaar, de dragers van de gele, groene, witte en bolletjestrui en drie tot vier willekeurige renners. De controle zal dan binnen de eerste minuten na de finish plaatsvinden.

Verdachte renners, die tijdens de Tour bijvoorbeeld vaak van fiets wisselen, zullen ook extra worden gecontroleerd. Fietsen kunnen, indien nodig, worden gedemonteerd. In de Tour van vorig jaar werden in totaal 1008 fietscontroles uitgevoerd: er kwam geen enkel geval van technologische fraude naar boven.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.