Tour 2023: Neilson Powless verzekert zich van eerste bergtrui
foto: Cor Vos
zaterdag 1 juli 2023 om 16:57

Tour 2023: Neilson Powless verzekert zich van eerste bergtrui

Neilson Powless mag zich de eerste drager van de bolletjestrui in de Tour de France 2023. De Amerikaan van EF Education-EasyPOst sprintte op de Côte de Vivero van tweede categorie naar vijf punten, wat genoeg was om de bergtrui binnen te hengelen. Hij mag zich dus melden op het podium in Bilbao na de eerste rit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vroege vluchter Pascal Eenkhoorn stond na de eerste twee klimmetjes van de dag met drie punten virtueel aan de leiding, maar zijn kopgroep werd al ver voor de finish ingerekend. Dat betekende dat op nog drie klimmetjes punten te behalen waren vanuit het peloton. De Côte de Vivero van tweede categorie was de meest interessante, met vijf punten op de top.

Naast Powless had ook Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) zich vooraan in de laatste kilometer, waarna de Amerikaan het venijnige sprintje op de top won. De Duitser werd tweede en sloeg op zijn stuur, omdat hij het gevoel had dat hij dicht bij de bergtrui was.

Op de laatste klim van de dag, de Côte de Pike van derde categorie, lagen nog maximaal twee bergpunten voor het oprapen. Alleen Zimmermann en Eenkhoorn konden daar nog op gelijke hoogte komen met Powless, maar dan zouden zij op vijf punten komen en had Powless het voordeel van de punten gepakt te hebben op een klim van hogere categorie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.