zaterdag 8 juli 2023 om 12:00

Tour 2023: Voorbeschouwing etappe 8 naar Limoges – Tijd voor Van der Poel?

Na een aantal sprintritten en zware bergetappe komt het peloton nu aan bij de heuvels. Deze etappe in de Tour de France lijkt op voorhand een speeltuin voor Mathieu van der Poel. Wat kan hij hier? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De achtste etappe van de Tour de France 2023 gaat van Libourne naar Limoges. We trekken het Franse binnenland in dus, richting behoorlijk heuvelachtig terrein. Nadat de sprinters in Bordeaux een honderd procent kans kregen, zijn er nu ook mogelijkheden voor andere renners.

Liefhebbers van mooie, oude steden moeten in deze rit zeker inschakelen. Het havenstadje Libourne staat bekend om haar gebouwen van geel kalksteen, wat de stad een statig aangezicht geeft met veel ruimtelijke samenhang. 

Finishplaats Limoges is zo mogelijk nog fraaier. De Franse hoofdstad van het departement Haute-Vienne huisvest met de Cathédrale Saint-Étienne de Limoges een wereldberoemde gotische kathedraal en was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste steden van Frankrijk. Daarnaast is de stad een belangrijke exporteur van porselein.

Een van de renners die deze etappe hoe dan ook omcirkeld zal hebben, is Mathieu van der Poel. Diens moeder Corinne is opgegroeid in het nabijgelegen Saint-Léonard-de-Noblat, waar de oma van MVDP nog altijd woont en waar wijlen Raymond Poulidor begraven ligt. De rit van zondag – die start in Saint-Léonard-de-Noblat – is te zwaar voor de Nederlander, waardoor hij zaterdag weleens kan aangrijpen om te zegevieren op de geboortegrond van opa Poulidor.

Het is niet lang geleden dat Libourne de Tour verwelkomde. Twee jaar terug, in 2021, was er zowel een start als een finish. De negentiende etappe eindigde in het stadje, waar Matej Mohorič triomfeerde vanuit de vroege vlucht. Een dag later ging de individuele tijdrit naar Saint-Émilion, dwars door de gelijknamige wijnstrook. In dit indrukwekkende decor was Wout van Aert de sterkste.

Op zaterdag 8 juli 2023 geen tijdrit vanuit Libourne. In plaats daarvan een rit in lijn van 201 kilometer. Het eerste deel daarvan is vrij eenvoudig. In de eerste 125 kilometer glooit het wel wat, maar serieuze heuvels komen de renners hier nog niet tegen. Dan doemt met de Côte de Champs-Romain echter de eerste echte helling op: 2,8 kilometer klimmen aan 4,8%.

Vervolgens blijft het peloton lang over een plateau rijden. Dit is geen plat plateau, want het gaat soms stevig op en af. Men komt bijvoorbeeld over de Côte de Masmont, een helling van 1,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. Daarna volgen meer van dergelijke puisten. Pas op een kleine twintig kilometer van de streep wordt de echte afdaling ingezet.

Met nog zo’n tien kilometer te gaan, begint het laatste, vlakke stuk richting Limoges. Ook dat is een oude bekende van de Tour. Vijftien keer eerder was de stad aan de Vienne etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. Grote namen als Marcel Kittel, Jan Janssen, Eddy Merckx, Jan Raas, Gianni Bugno en Lance Armstrong wisten er te winnen. Die laatste droeg in 1995 de zege op aan zijn ploeggenoot Fabio Castartelli, die drie dagen daarvoor was verongelukt in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet. 

Maar goed, de finale. Vlak dus. Althans, tot de laatste kilometer. Die loopt toch vies op. Geen werk voor de echte klauteraars, maar met vier procent gemiddeld zullen de pure sprinters hier vermoedelijk niet aan hun trekken komen. Kittel won weliswaar in 2016, maar hield op de hellende strook Bryan Coquard slechts 0.003 fractie van een seconde achter zich. 

Nee, de krachtpatsers kunnen hier beter uit de voeten. Als we tenminste met een peloton aankomen in Limoges, want het parcours biedt natuurlijk ook kansen voor de vluchters. Genoeg scenario’s, maar neem maar van ons aan dat Mathieu van der Poel zijn troepen bij Alpecin-Deceuninck aanwendt.

Zaterdag 8 juli, etappe 8: Libourne-Limoges
Officieuze start: 12:30 uur
Officiële start:
12:45 uur
Finish:
tussen 17:05 uur en 17:35 uur
Afstand:
201 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Tocane-Saint-Apre: tussen 14.25 en 14.40
Passage Côte de Champs-Romain: tussen 15.35 en 15.55
Passage Côte de Masmont: tussen 16.45 en 17.10
Passage Côte de Condat-sur-Vienne: tussen 16.55 en 17.20


Favorieten

Veel mensen die hun geld zullen zetten op Mathieu van der Poel. Logisch ook, als we kijken naar het etappeprofiel. Diverse hellinkjes onderweg en een venijnige slotkilometer. Prima voor Van der Poel dus, zou je zeggen. Daarnaast rijdt op weg naar Limoges over bekend terrein. Toen hij nog een kleine Mathieu was, trainde hij dus al in deze streek. Wat zou het bijzonder zijn als hij, zo in Pays de PouPou weet te winnen. We weten allemaal dat PouPou soms extra krachten in MVDP losmaakt.

Waar Van der Poel is, is bijna automatisch ook Wout van Aert. Na twee demonstraties in de Pyreneeën deed Van Aert het op weg naar Bordeaux een stuk rustiger aan. Dit alles met het oog op de rit naar Limoges, waar de polyvalente Belg weer een uitstekende kans krijgt op een ritzege. En als Van Aert het aankondigt, dan moet je van extreem goeden huize komen om hem te kloppen. Garanties op een overwinning heb je nooit, zeker niet in de Tour, maar Van Aert zal er heel dichtbij zitten.

foto: Cor Vos

Zowel Van Aert als Van der Poel hebben natuurlijk bijzonder veel snelheid, maar niemand zo snel deze tour als Jasper Philipsen. Goed, het zal dan waarschijnlijk wel voor Van der Poel zijn, als Philipsen er in de finale nog bij zit, zou hij perfect ook als afmaker kunnen fungeren. En afmaken, dat kan de Vlam van Ham wel. Ook meer dan een huis-tuin-en-keuken-renner: de loeisterke Deen Mads Pedersen. In de pure sprints kwam hij er nog niet echt aan te pas, maar hij zou in dit werk ook best een eind kunnen komen.

En wat te denken van Biniam Girmay? In Bordeaux snelde de Eritreese wielerhoop al naar zijn eerste podiumplaats in de Tour, waarmee hij nog maar eens zijn kwaliteiten onderstreept. Girmay hebben we ook al wel overwinningen zien boeken in koersen met daarin enkele obstakels. In een sprintduel tussen Van Aert en Van der Poel kan hij zomaar de derde hond zijn die met het been gaat lopen.

Het zou in Limoges zomaar een Eritrees volksfeest kunnen worden – foto: Cor Vos

De grootste favorieten hebben we al wel benoemd, dat zijn ‘gewoon’ Van Aert en Van der Poel. Zo’n etappe, met zo’n aankomst, zou ook best iets voor Tom Pidcock kunnen zijn. Valentin Madouas heeft een gelijkaardig profiel. Ook Julian Alaphilippe willen we zeker niet uitvlakken. De Fransman van Soudal Quick-Step heeft al zes keer een rit gewonnen in de Ronde van Frankrijk, dus hij weet ook zeker hoe het moet afmaken. En waarom zou Tadej Pogacarzich niet mengen in de strijd om de ritzege? Met zijn snelheid kan hij in de slotkilometer perfect meedoen om de overwinning. De bonificatieseonden zouden hem ook nog een stuk dichter bij Jonas Vingegaard kunnen brengen.

Noemen we tot slot nog een aantal outsiders. Voor Victor Lafay (Cofidis) is zijn Tour na de ritzege in San Sebastián al meer dan geslaagd, wellicht kan hij hier de meute opnieuw een keer verrassen. Ook Alex Aranburu (Movistar) markeren we op onze startlijst, net als types als Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Pello Bilbao, Matej Mohoric (beiden Bahrain Victorious) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert, Tom Pidcock
** Biniam Girmay, Mads Pedersen, Tadej Pogacar
* Julian Alaphilippe, Valentin Madouas, Alex Aranburu, Jasper Philipsen


Weer en TV

Het belooft warm te worden op weg naar Limoges. Weeronline.nl voorspelt temperaturen van maximaal dertig graden, met een vrijwel onbestaande kans op regen. De wind waait aan windkracht 3 uit het zuiden.

Eurosport, NOS en Sporza hebben de uitzendrechten voor de Tour de France en zijn er ook op de tweede zaterdag in de Tour weer bij. Eerstgenoemde partij is er vanaf 12.15 bij, de anderen haken een half uur later aan. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.