Tour 2015: Voorbeschouwing – het Bergklassement
dinsdag 30 juni 2015 om 09:00

Tour 2015: Voorbeschouwing – het Bergklassement

Over de uitdossing van de meilleur grimpeur van de Tour de France valt qua smaak te twisten, maar dat maakt de bollentrui niet minder prestigieus. Het is de beloning voor de renner die de meeste bergpunten heeft verzameld over drie weken koers en deze renner zal zijn polka dots fier tentoon spreiden bij het oprijden van de Champs-Élysées. Maar wie gaat dat dit jaar doen? Welke renner kroont zich in deze Tour de France tot de beste klimmer van allemaal? We proberen tot een antwoord te komen.

Historie
De eerste echte beklimming in de Tour de France kregen de renners in 1905 te verwerken. De Ballon d’Alsace, gesitueerd in de Vogezen, is voor het huidige peloton niet ’s werelds zwaarste, maar 110 jaar geleden lag dat allemaal net even anders. Geen versnellingen op de fiets en wegen van deplorabele staat, maakten elke vorm van klimmen tot een weinig benijdenswaardige activiteit. Vijf jaar later kwamen er in de Pyreneeën voor het eerst échte bergen in het routeboek te staan, waar de Col d’Aubisque het spits afbeet. Was de Ballon d’Alsace al een opgaaf, de Aubisque – en later ook de Tourmalet – waren helemaal een marteling. Het heldenepos dat de Tour de France heette kreeg er echter flink wat meer prestige mee en sindsdien zijn de bergen niet meer weg te denken uit het parcours en zorgen ze eigenlijk altijd voor de beslissing in het klassement. Wie ook maar middelmatig klimt, kan zijn gele trui vaarwel kussen.

Dergelijke heldhaftigheid verdient een prijs en vanaf 1933 kende de Tour een bergklassement. Daarvoor benoemde de organisatie simpelweg een meilleur grimpeur, een beste klimmer. De opvallende trui die met deze eer komt, zag het levenslicht pas in 1975. Chocoladefabrikant Chocolat Poulain wikkelde zijn lekkernijen in een met rode stippen getooide verpakking en als sponsor had het de macht om te eisen dat deze stippen ook op de trui van de leider in het bergklassement te zien waren. Supermarktgigant Carrefour zag bij het overnemen van de sponsoring in 1993 geen reden om dit te veranderen.

2001, Tour de France, tappa 20 Corbeil Essones - Paris, Us Postal Service, Csc - Tiscali, Kelme - Costa Blanca, Credit Agricole, Armstrong Lance, Jalabert Laurent, Sevilla Ribera Oscar, O'Grady Stuart, Corbeil Essones

Foto: Sirotti

De man die deze trui het meeste mee naar huis mocht nemen, was er eentje van eigen grond. Richard Virenque stond maar liefst zeven keer in de bollen te pronken in Parijs, toegejuicht door zijn vele fans. Virenque maakte er een erezaak van om de bergtrui te veroveren en met zijn zevende trui, streefde hij in 2004 erkende berghelden Frederico Bahamontes en Lucien Van Impe voorbij. Nederlanders winnen de bergtrui in de regel niet; alleen het klimmersduo Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) mochten zich na drie weken Tour tot beste klimmer laten kronen.

Winnaars in de laatste tien edities
2005: flag-dk Michael Rasmussen
2006: flag-dk Michael Rasmussen
2007: flag-co Mauricio Soler
2008: flag-at Bernhard Kohl (later uit de uitslag geschrapt)
2009: flag-it Franco Pellizotti (later uit de uitslag geschrapt)
2010: flag-fr Anthony Charteau
2011: flag-es Samuel Sánchez
2012: flag-fr Thomas Voeckler
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-pl Rafal Majka

Puntentelling
Natuurlijk geldt niet elke pukkel als een berg en natuurlijk wordt niet voor elke beklimming hetzelfde aantal punten uitgedeeld. De bergen worden naar zwaarte ingedeeld in vijf categorieën: vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. De renner die als eerste bovenkomt krijgt de meeste punten, enzovoorts. De telling in de Tour is als volgt:

Vierde categorie: 1
Derde categorie: 2, 1
Tweede categorie: 5, 3, 2, 1
Eerste categorie: 10, 8, 6, 4, 2, 1
Buitencategorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2

De punten op de slotklim worden, mits de klim er eentje is van de tweede categorie of hoger, verdubbeld.

In de Tour van 2015 worden in totaal 57 gecategoriseerde beklimmingen afgewerkt en hiervan zijn er:

20 van de vierde categorie
12 van de derde categorie
12 van de tweede categorie
6 van de eerste categorie
7 van de buitencategorie

In de zeven bergritten wordt er vijf keer bergop gefinisht.

Favorieten
Het aanwijzen van een uitgesproken favoriet voor de bollentrui is een heikele klus. In tegenstelling tot de gele, witte of groene trui, zijn er weinig renners die van een bergtrui echt een doel maken. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten, zoals bijvoorbeeld Virenque in de Tour, David Moncoutié in de Vuelta. Vaak krijgt het bergklassement gedurende de drie weken een aantal echte protagonisten, die wellicht eerder in de koers een klassement zagen vervliegen, of die ‘gewoon’ in een paar fraaie ontsnappingen zaten. Soms stijgen renners boven zichzelf uit en soms gaat het tricot gewoon naar de meest ranke berggeit die het peloton rijk is.

Hoe moeilijk een degelijke voorspelling ook is, het Tourpeloton herbergt natuurlijk een stel uitstekende klimmers. De beste van het setje is misschien wel Nairo Quintana. Hij won het bergklassement al eens in 2013, toen hij voor het eerst in zijn loopbaan deelnam aan de Tour. Quintana, vorig jaar winnaar van de Giro d’Italia en dit jaar bijzonder bedreven in verstoppertje spelen, heeft het geel weliswaar bovenaan het verlanglijstje staan, maar met zijn klimmersmogelijkheden moeten de bergpunten als rijpe appelen in zijn schoot kunnen vallen. Zeker als er een ritzege te vergeven is op een bergwand en de punten tellen dubbel. Het zijn dat soort buitenkansjes die Quintana zomaar een nieuwe topnotering in het bergklassement zouden kunnen geven.

Tirreno Adriatico 2015

Er zijn meer renners van een relatief hoog kaliber, die weliswaar hopen op het geel, maar met een bollentrui ook dik tevreden zouden zijn. Joaquim Rodriguez is een fenomenale klimmer, maar komt elke grote ronde tekort tegen de klok. Een uitstekende rittenkaper en zeker niet iemand die zijn neus ophaalt voor een trui met rode stippen. Iemand als Alejandro Valverde zou ook prima kunnen thuiskomen met dit tricot, mits hij Quintana goed genoeg heeft bijgestaan. Een vreemde eend in de bijt is Rafal Majka, die vorig jaar het bergklassement won, mede dankzij twee ritzeges. Is hij net zo goed als vorig jaar?

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Er zijn nog drie renners die allemaal buitengewone klimmers zijn, maar met klassementsambities zitten die hen waarschijnlijk niet gaan helpen in het bergklassement. Eindigen ze daarin bovenaan, dan is het eerder per ongeluk dan bedoeld. Maar een voorbeschouwing is niet compleet zonder de namen van Chris Froome, Alberto Contador en natuurlijk Vincenzo Nibali. Alledrie zullen ze mooie bergpunten sprokkelen, maar geen van de drie zal er een groot doel van willen maken, mits ze vrij blijven van vroege calamiteiten. Het geel en niets dan het geel, dat is wat telt.

Nee, wie een paar échte kanshebbers wil zien, moet een blik Fransen opentrekken. De trui ging al 21 keer naar een Fransman en de oren van Thomas Voeckler suizen nog na van zijn succes in 2012. Natuurlijk wil ‘Titi’ dit herhalen, maar de nieuwe generatie staat te popelen om er in de bergen een spektakel van te maken. Thibaut Pinot voorop. Deze jongeling werd vorig jaar derde in de Tour en kan zeker met de besten mee als het omhoog gaat. Verder beschikken Pierre Rolland, Jean-Christophe Peraud, Romain Bardet, John Gadret en Warren Barguil over voldoende branie en klimkunsten om in ieder geval te drómen van een bollentrui. Een van deze renners zal ook zeker te zien zijn in etappe 10, als er op de nationale feestdag gefinisht wordt in het skidorp La Pierre Saint Martin, na een klim van de buitencategorie.

Thibaut Pinot, vorig jaar winnaar van het jongerenklassement - foto: Sirotti

Thibaut Pinot won vorig jaar het jongerenklassement – foto: Sirotti

Overige namen die ertoe kunnen doen: Tejay van Garderen (speelde een mooie rol in de Dauphiné, werd vorig jaar vijfde in de Tour, wat gelijk ook zijn zwakte is; klassement weeg zwaarder), Jakob Fuglsang (kan een mooie bliksemafleider zijn voor Nibali), Julián Arredondo (uitstekend klimmer) en Daniel Navarro (idem).

Zoals gezegd is het bergklassement zelden een Nederlandse aangelegenheid en het ligt niet voor de hand dat dit in 2015 heel erg gaat veranderen. Zeker, Steven Kruijswijk was fantastisch in de beklimmingen tijdens de Giro, maar het deelnemersveld is hier weer even wat anders en diezelfde Giro zit nog altijd in de benen. En ja, Bauke Mollema en Laurens ten Dam spreken een stevig woordje mee bergop, maar beiden hebben ook een ferm oogje op het klassement en doen als het erom gaat toch wel vaak onder voor eerder genoemde mannen. Wellicht is Wilco Kelderman dezelfde Wilco Kelderman die in de Dauphiné van vorig jaar mee kon met Froome en Contador, of die in de Giro van dat jaar schrok van zijn eigen klimkunsten, maar een bergtrui, daar ziet hij zichzelf niet in rijden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Joaquim Rodriguez, Thibaut Pinot
** Rafal Majka, Warren Barguil, Pierre Rolland
* Alejandro Valverde, Julián Arredondo, Thomas Voeckler, Steven Kruijswijk.

[poll id=”61″]

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
30 juni 2015 09:22
Grappig al die "geschrapte" renners, maar Rasmussen en pakhaas Virenque blijven staan. Ach ja.
On: Majka niet dit jaar, die moet echt knechten voor Bertje. Barguil heeft de inhoud nog niet, verder legio mogelijkheden. Ik zet mijn geld op Rodriguez, die gaat op zijn plaat op de kasseien, verliest minuten en krijgt daardoor de vrijheid (zoiets). Als nummer 2 durf ik mijn euro's in de te zetten op Kruissie.
30 juni 2015 09:27
De enige van wie ik weet dat ie aangegeven heeft voor de bollen te willen gaan is Arredondo.
Ben benieuwd wat Rolland nou wil.
Meerijden voor een 8e plaats of kiezen voor het bergklassement.
30 juni 2015 09:29
Doe die foto van Virenque weg
30 juni 2015 09:29
We gaan er pas na sluiting van onze tourpooltjes achterkomen.
30 juni 2015 09:35
Al met al is de bergprijs toch maar een prijs voor 'erbij', al zou ik als renner die voor de top 15 gaat wellicht wel overwegen daar top 25 van te maken en wat bergpunten bijeen te sprokkelen. Als het Voeckler maar niet wordt, dan zien we hem nóg meer in beeld.

Overigens is de Ballon d'Alsace niet de eerste beklimming in de Tour. Al in 1903 werd de Col de la République beklommen.
30 juni 2015 09:45
Natuurlijk is het het meest logisch dat 1 v.d. grote 4 de bergtrui pakt, want met minimaal 4 finishes bergop (Plateau de Beille, Pra Loup, La Toussuirre en Alpe d’Huez) kunnen die mannen veel (dubbele) punten pakken in het gevecht om de gele trui. Het duurt echter tot de 3e week, voordat de meeste punten in het bergklassement verdeeld worden, dus dat geeft de mannen die van de trui een doel hebben gemaakt (Kruijswijk!) een mooie kans om al aardig wat punten te smokkelen. Bijv. in de rit naar Cauterets, waar zowel de Col d’Aspin als de Tourmalet beklommen moeten worden, voordat de relatief makkelijke slotklim begint. Zelf verwacht ik ook veel van Valverde, die als meesterknecht van Quintana met speldenprikjes een paar kilometer voor de top kan kijken of iedereen een goede dag heeft…. En als hij eenmaal gevlogen is, zullen weinigen hem nog kunnen terughalen.
30 juni 2015 09:46
Een kleine opmerking. John Gadret is niet geselecteerd door zijn team dus zal waarschijnlijk de Bollentrui niet gaan winnen.
30 juni 2015 09:47
De bookmakers zeggen het volgende (uitgaande van de beste odds):

Quintana 5/1
Rolland 9/1
Froome 10/1
Contador 12/1
Arredondo 16/1
Rodriguez 18/1
30 juni 2015 09:58
Vind het moeilijk kiezen tussen Quintana en Rodriguez
30 juni 2015 10:07
De puntentelling van deze trui vind ik altijd zo vreemd. Bergen van de 4de en 3de categorie tellen amper mee. Win tijdens een berg etappe alle bergen en je hebt gelijk zo veel punten dat je bijna niet meer in te halen bent. Zeker met een finish bergop. Dit is nooit een klassement geweest die van begin tot einde spannend kan zijn omdat één etappe een compleet nieuwe renner ineens 30 punten voorsprong kan geven op een al bestaand klassement.
30 juni 2015 10:15
Zou dit niet iets zijn voor sepulveda.
30 juni 2015 10:20
Ik mis Simon Yates in dit rijtje of misschien zijn broer Adam Yates.
30 juni 2015 10:23
Sepulveda is meer een klassementsrenner, Pinot lijkt me wel kanshebber voor de bollen als hij de ruimte krijgt maar dan moet hij in de eerste week 20 minuten achterstand oplopen en dat is best mogelijk, in Utrecht al 2 minuten op de winnaar van de tijdrit.
30 juni 2015 10:24
De Yates-jes lijken mij ook een leuke gok, want gokken blijft het met dit klassement natuurlijk. Die gaan echter nadrukkelijk niet voor een klassement maar voor etappes, dus zo'n bergtrui kan dan plots een doel worden.

Toch denk ik dat ie naar Quintana of Froome gaat. Wie weet Contador of Nibali door een keer een vroege aanval waarbij ze een extra HC-berg meepakken.

@ pirazzi

Pinot in Utrecht op twee minuten van de winnaar? Glaasje whisky bij het ontbijt genomen? ;) De tijdrit is geen 30 kilometer hè.
30 juni 2015 10:34
Meintjes lijkt mij ook goede kans te hebben
30 juni 2015 10:43
Meintjes inderdaad of een van de mannen uit Eritrea. Dat zag je ook terug in Dauphine. Die zullen hier ook wel een doel van maken.
30 juni 2015 10:52
Meintjes te jong voor de bollen, Purito te oud? Purito kan beter op muuraankomsten focussen en een redelijk klassement.
30 juni 2015 11:14
Zou mooi zijn als weer een van de klassementsrenners de bollentrui pakt. In deze klimmerstour zou zomaar de tour winnaar ook de bollentrui kunnen pakken. De tour zal toch meer dan waarschijnlijk op de slotklimmen geworden gaan worden.
30 juni 2015 11:25
Team MTN qhubeka zal hier een doel van maken
30 juni 2015 11:32
Lijkt me een beetje raar om Voeckler en Kruijswijk meer sterren te geven dan Froome of Bardet.
30 juni 2015 11:39
ben al jarenlang fan van Voeckler, maar die is inmiddels dusdanig over zijn top heen dat ik hem 0 sterren geeft voor het bergklassement. maar een ritje meepikken zit er nog altijd in. :)
edit; ik ben niet de enige die er zo over denkt, nog 0 stemmen in de poll van het bergklassement.
30 juni 2015 11:56
Hoe kun je nou weer te oud zijn voor de bollentrui?

Purito heeft natuurlijk alle kwaliteiten om de bolletjestrui mee naar huis te nemen. En om een rit of drie te winnen. Maar hij gaat voor het klassement. En als hij de eerste week goed overleeft, dan is er een kans op het podium. Dan is het aan de ene kant wel weer logisch dat je de bollentrui laat varen.

Al zie ik het liever anders.
30 juni 2015 12:20
Ik vroeg me af of het weleens voor is gekomen dat de winnaar van de gele trui ook de bolletjestrui won, dat is idd wel het geval geweest, 7x zelfs, de laatste keer in 2008 (Carlos Sastre). Eddy Merkx won er zelfs nog de groene trui bij. Ik kan me voorstellen dat de Fransen helemaal gefrustreerd werden van die Belg.
30 juni 2015 12:24
Er zijn zoveel punten te verdienen op de drie HC's die als slotklim zijn opgenomen in het parcours dat de klassementsmannen verreweg de grootste kans hebben. Of een aanvaller moet een lange vlucht op een van deze bergen tot een goed einde kunnen brengen, maar dat zal ook niet gemakkelijk gaan worden omdat twee van deze HC's bij de eerste bergritten zitten en de klassementsmannen dan niemand laten rijden
30 juni 2015 15:18
@LyndaLid Ik moet het nog zien of Pinot wel binnen 2 minuten van de winnaar kan blijven. Ter vergelijking, in de tijdrit van De Panne (14,2 km) gewonnen door Wiggins had Dayer Quintana (ook een klimmer) een achterstand van 2 minuten en 14 seconden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.