Tour de France 2021 start in Brest
maandag 10 augustus 2020 om 17:17

Tour de France 2021 start in Brest

De Tour de France gaat volgend jaar van start in Brest. Dat heeft organisator ASO vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De regio Bretagne neemt de plek in van Kopenhagen, dat doorschuift naar 2022. De eerste vier etappes zullen plaatsvinden in de wielergekke regio, die vier starts en vier aankomsten krijgt.

“Bretagne is geenszins een Plan B. Het is Plan A wat we een jaar naar voren halen”, vertelt Tourdirecteur Christian Prudhomme.

Vierde Grand Départ Brest
Drie keer eerder ging de Tour van start in Brest, in 1952 voor het eerst. Al dagen van tevoren was de Tourkoorts dat jaar toegeslagen in de Bretoense havenstad en uren voordat het startsein zou worden gegeven voor de openingsrit, waren de straten gevuld met toeschouwers die een glimp wilden opvangen van de karavaan. Die eerste etappe naar Rennes werd gewonnen door Rik Van Steenbergen, die in een sprint zijn medevluchters Maurice Blomme en Pierre Pardoën versloeg.

Ook in 1974 begon de Tour in Brest, deze keer met een proloog van 7,1 kilometer. Eddy Merckx, die dat jaar op jacht ging naar zijn vijfde eindoverwinning, nam daarin meteen een voorsprong op zijn concurrenten door de rit tegen de klok te winnen. Twaalf jaar geleden startte de Tour voor de laatste keer in de havenstad, net als in 1952 met een rit in lijn. Na 197,5 kilometer was Alejandro Valverde aan de finish in Plumelec de beste op een nijdige slothelling.

Start eind juni
De Tour de France 2021 staat op de kalender van 26 juni tot 18 juli. Aanvankelijk was het plan om de Tour te laten starten in Kopenhagen, maar door het verplaatste EK Voetbal en de plek op de nieuwe wielerkalender werd dit onmogelijk.

Alle details van de vier Bretoense etappes in 2021 worden bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Tour de France op 29 oktober in het Parijse Palais des Congrès.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.