Tour de France 2025: Voorbeschouwing etappe 14 naar Luchon-Superbagnères
De terugkeer van Superbagnères - hier op archiefbeeld zien we Martin Fernández tijdens de Tour de l'Avenir - is een afspraak met het verleden - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
JulianDubbeld
dinsdag 17 juni 2025 om 09:00

Tour de France 2025: Voorbeschouwing etappe 14 naar Luchon-Superbagnères

Op de derde zaterdag van de Tour de France 2025 maken we ons op voor de zwaarste Pyreneeënrit van deze editie. Beklimmingen van de Tourmalet, Aspin en de Peyresourde klinken liefhebbers als muziek in de oren. Superbagnères zal alleen bij de oudere volgers een belletje doen rinkelen. Hoe dat precies in elkaar steekt? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

Het derde koersweekend in de Tour de France opent met vuurwerk, als er bijna 5000 hoogtemeters gemaakt worden in de de Pyreneeën met aankomst in het skigebied Superbagnères. Daarmee gaan we ver terug in de geschiedenis, want die klim zat er bijna veertig jaar geleden voor het laatst in. Sindsdien lieten parcoursbouwers de klim links liggen. Toch wonnen hier louter grote namen: Robert Millar was de laatste in 1989, voorafgegaan door onder meer Greg Lemond (1986), Bernard Hinault (1979) en de Spaanse rasklimmer Federico Bahamontes (1962). Dit is de zevende keer dat het Tourpeloton er omhoog gaat rijden.

Pau is de vertrouwde startplaats voor deze Pyreneeën-etappe van 183 kilometer. De Franse stad was dat al 66 keer eerder en dat heeft een reden. Pau is dé poort naar de Pyreneeën en heeft goede, logistieke faciliteiten. Die functie als poort naar de Pyreneeën heeft Pau overigens al eeuwen – als het niet millennia is. Liefhebbers weten na al die jaren: zodra Pau in het routeboek staat als startplaats, is het klimmen geblazen. 

Maar goed, terug naar de etappe van deze editie. De eerste 70 kilometer zijn relatief rustig, met een vlakke aanloop naar Luz-Saint-Sauveur, aan de voet van de legendarische Col du Tourmalet, die vervolgens ook moet worden bedwongen – voor de 89ste keer in de geschiedenis van de Tour de France alweer. De Pyreneeën-reus van 19 kilometer aan 7,4% brengt de renners naar een hoogte van 2115 meter. Bovenop de top ligt de Souvenir Jacques Goddet, als eerbetoon aan de tweede koersdirecteur van de Tour. Deze ligt altijd op de Tourmalet, mits deze in het parcours zit. De eerste renner die de top passeert krijgt 5000 euro.

Na de afdaling richting Sainte-Marie-de-Campin, wordt het tijd om de Col d’Aspin te bedwingen. Hoewel deze klim korter is dan de Tourmalet, met 5 kilometer aan 7,6%, is hij zeker niet minder beroemd dan zijn grotere broer. Liefst 71 keer – waarvan de eerste keer al in 1910 – zat hij al in de 111 voorgaande edities. Dat komt omdat de Aspin de Tourmalet en de Col de Peyresourde verbindt, een drieluik die de Tour graag opneemt. Dat is ook nu het eval, want na een afdaling naar Arreau beginnen ze aan de Peyresourde. Deze 7,1 kilometer lange klim heeft een gemiddelde stijging van 7,8% en is de voorlaatste klim van de dag. 

De laatste uitdaging van deze rit is namelijk de klim naar Superbagnères, een skigebied dat dus voor het laatst in 1989 in de Tour werd aangedaan. Waarom er zo lang gewacht werd op een volgende keer, is niet helemaal duidelijk. Wel heeft Superbagnères een Tour-record in handen. In 1971 werd er vanuit Bagnères-de-Luchon gefinisht voor de kortste rit in lijn ooit: 19,6 kilometer. De klim kenmerkt zichzelf door een onregelmatig karakter met een heel steil einde.

Zaterdag 19 juli, etappe 14: Pau – Luchon-Superbagnères (182 km)
Start: nog in te vullen
Finish: nog in te vullen


Favorieten

Dit onderdeel vullen we aan in de aanloop naar deze etappe.

Favorieten volgens WielerFlits
****
***
**
*

Deelnemerslijst (WielerFlits, powered by CyclingFlash)
Website organisatie


Weer en tv

De weersverwachting en de exacte uitzendtijden van de tv-uitzending voegen we op een later moment toe.


POLL (Dit onderdeel vullen we aan in de aanloop naar deze etappe.)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.