Tour de France begint in 2021 met tijdrit in Kopenhagen

donderdag 21 februari 2019 om 10:53
Tour de France begint in 2021 met tijdrit in Kopenhagen

foto: ASO

De Tour de France begint in 2021 in Kopenhagen. Het gaat om drie etappes op Deens grondgebied, waarvan de eerste een tijdrit is. Dat nieuws heeft organisator ASO bekendgemaakt. Eerder organiseerde de Deense hoofdstad al eens het WK wielrennen, dat was in 2011.


Het gaat om de periode van vrijdag 2 juli tot en met zondag 4 juli 2021 dat het peloton neerstrijkt in Denemarken. Op maandag 5 juli wordt niet gekoerst, dan is er een reis- en rustdag. Gisteren werd het gerucht, dat al langer rond ging, nog aangedikt door een verwijderd Twitter-bericht van de Deense minister van financiën.

Parcours
Drie etappes in en rondom Kopenhagen zijn uitgestippeld. Er wordt begonnen met een individuele tijdrit van dertien kilometer in Kopenhagen zelf, volgens de Tour-organisatie ‘de beste wielerstad ter wereld’. De tweede etappe is ten westen van Kopenhagen en voert het peloton over 190 kilometer van Roskilde naar Nyborg. Onderweg rijdt men over de Grote Beltbrug (tussen Funen en Seeland) van maar liefst 18 kilometer lang. De derde en laatste etappe in Denemarken gaat van Vejle naar Sønderborg, over 170 kilometer.

Meest noordelijke Grand Départ
Denemarken is het tiende land dat het Grand Départ van de Tour de France verwelkomt. Kopenhagen zorgt daarnaast voor de meest noordelijke Tourstart ooit. Eerder was Yorkshire (2014) de stad met de meest noordelijke Tourstart, de Britten namen die titel over van Dublin (1998). Denemarken was eerder gastland van het WK wielrennen en ook een start van de Giro d’Italia in 2012, toen Herning de opening verzorgde.

Minister president Lars Løkke Rasmussen van Denemarken is blij en trots. “Denemarken is een van de grootste fietslanden ter wereld, dus om de beste wielrenners van de wereld te verwelkomen, en om de meest iconische wielerwedstrijd te organiseren, is een eer en een privilege”, zegt hij. “De Denen zijn meer dan klaar om een van de grootste sportevenementen ter wereld te organiseren. Ik kijk nu al uit naar de zomer van 2021.”

Prudhomme: “Onze toekomst is op de fiets”
De burgemeester van Kopenhagen en de Deense minister voor industrie, handel en financiële zaken zien kansen om hun stad en land op de kaart te zetten. ASO-president Christian Prudhomme zegt dat de Tour nog veel kan leren. “We zijn de grootste wielerkoers op aarde. De Denen geven een geweldig voorbeeld hoe fietsen leidend is in hun transport in stedelijke gebieden. In Kopenhagen ontmoeten we de fans. De energie van de supporters en nieuwsgierige locals zal aankomen bij de renners, volgers en kijkers van de Tour. Dat zal een geweldige inspiratiebron zijn om te slagen in onze grootste uitdaging: onze toekomst is op de fiets.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.