Tour de France gaat in 2023 van start in Bilbao

vrijdag 26 maart 2021 om 09:07
Tour de France gaat in 2023 van start in Bilbao

foto: Cor Vos

Update

De Tour de France gaat in 2023 van start in het Baskische Bilbao. Voor de laatste Grand Départ in Spanje moeten we terug naar 1992, toen de renners begonnen met een proloog in San Sebastián.

Voor de eerste onderhandelingen moeten we terug naar 2016, aangezien de stad Bilbao al vijf jaar bezig is om de start van de Ronde van Frankrijk binnen te halen. Het vele praten heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Verschillende Spaanse kranten kwamen eerder met het nieuws naar buiten dat er een akkoord is bereikt tussen Bilbao en koersorganisator ASO.

Het plan is om de eerste drie etappes op Baskisch grondgebied te laten plaatsvinden. Het is de eerste keer sinds 1992 dat het Tourcircus in Spanje begint. In 1992 begon men in San Sebastián voor een proloog en een rit-in-lijn, gewonnen door respectievelijk Miguel Induraín en Dominique Arnould. Ook in 1949 en 1977 bracht de Tour een bezoekje aan het wielergekke Baskenland.

Dit jaar begint de Ronde van Frankrijk in eigen land met een etappe van Brest naar Landerneau, in de regio Bretagne. In 2022 is Kopenhagen de plek waar het allemaal begint voor de Tourrenners. De eerste drie ritten worden dan in Denemarken verreden. (26 maart, 09.07 uur)


Update

ASO, verantwoordelijk voor de organisatie van de Tour de France, heeft vandaag op een persconferentie laten weten dat de Tour van 2023 zal starten in Bilbao. De eerste etappe op Baskisch grondgebied zal starten én finishen in de grootste stad van het Baskenland. Rit twee gaat van de provincie Biskaje naar de provincie Alava.

De derde en laatste etappe in het Baskenland finisht uiteindelijk net over de grens, in Frans-Baskenland. (26 maart, 12.00 uur).

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.