Tour de l’Ain krijgt nieuwe plek op de kalender, krimpt naar drie dagen
Foto: Sirotti
zaterdag 9 december 2017 om 09:18

Tour de l’Ain krijgt nieuwe plek op de kalender, krimpt naar drie dagen

De organisatie van de Tour de l’Ain heeft het parcours van de komende editie bekendgemaakt. De Franse rittenkoers – die dit jaar werd gewonnen door Thibaut Pinot – staat aan de vooravond van enkele ingrijpende veranderingen. Zo krijgt de 2.1 koers een nieuwe plaats op de wielerkalender, en zal de totale duur van de ronde worden ingekort van vijf naar drie dagen.

De meerdaagse wedstrijd werd de afgelopen jaren nog in augustus verreden. Hiermee nam de Tour de l’Ain de rol aan van (mogelijke) voorbereidingskoers op de Vuelta a España. Vanaf 2018 zal de rittenkoers echter worden georganiseerd van 18 tot en met 20 mei. De organisatie zal hierdoor, in de zoektocht naar een representatief deelnemersveld, moeten concurreren met wedstrijden als de Giro d’Italia (4-27 mei) en de Amgen Tour of California (13-19 mei).

Naast een verschuiving op de kalender, gaat de ronde ook parcourstechnisch op de schop. Waar de wedstrijd dit jaar nog vijf etappes telde, wordt dit aantal met het oog op de komende editie teruggeschroefd naar drie ritten. Het peloton zal in gang worden geschoten met een vlakke etappe van Saint-Vulbas naar Montrevel-en-Bresse.

In het weekend volgen dan weer twee bergetappes. De tweede rit naar Arbent wordt gekruid door maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen, waaronder de Col du Berthiand (6 km aan 8%). De slotetappe zal, in tegenstelling tot de voorgaande edities, niet meer voeren over de beruchte Col du Grand Colombier. De aankomst ligt ditmaal op de Col de la Faucille, een elf kilometer lange klim aan een gemiddelde stijgingsgraad van 6%.

Etappeschema flag-fr Tour de l’Ain 2018 (2.1)
Vrijdag 18 mei: Saint-Vulbas – Montrevel-en-Bresse (166,5 km)
Zaterdag 19 mei: Saint-Trivier-de-Courtes – Arbent (150,9 km)
Zondag 20 mei: Léléx-Monts-Jura – Col de la Faucille (133 km)

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
9 december 2017 09:24
Nog minder bergkoersen in het najaar, 't wordt steeds kanslozer.
9 december 2017 10:13
En waarom deze veranderingen?
9 december 2017 11:05
Bah, wat zonde!

Ook omdat de cyclo-versie dan een stuk minder interessant wordt, áls deze sowieso nog wordt georganiseerd.
9 december 2017 11:35
De reden van de wijziging is dat ze hopen op meer TV-exposure en dat met name willen hebben voorafgaand aan het toeristisch seizoen, in plaats van erna. Ze gaan later finishen waardoor L'Equipe direct doorgaat met dit na afloop van de Giro-uitzending.

Ik woon vrijwel aan de voet van de Col de la Faucille, die ik gebruik om m'n conditie te peilen. Ik vrees dat ik m'n Strava-tijd daar binnenkort in ander perspectief moet gaan plaatsen. :)
9 december 2017 16:05
Zonde, toch een van de leukste kleine Franse koersen, samen met Tro Bro Leon en Tour de l'Avenir.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.