Tour du Rwanda finisht in grensstad waar doden vielen, maar organisatie wijzigt parcours niet
Sinds vorige week staan de schijnwerpers vol op Rwanda, vanwege de rol in een gewapend conflict in buurland Congo. Het leidde tot de vraag of het WK wielrennen eind september wel door kan gaan in het Afrikaanse land. Maar nog veel eerder, van 23 februari tot en met 3 maart, staat al de Tour du Rwanda (2.1) op het programma. Komt die wedstrijd in de problemen? Volgens de organisatie niet.
“De situatie is het oosten van de Democratische Republiek Congo is een conflict tussen de regering van de Democratische Republiek Congo en een Congolese rebellengroep”, schrijft de organisatie van de Tour du Rwanda in een persbericht. “Er is recent slechts één geval geweest waarbij de gevechten directe gevolgen hebben gehad voor degenen die aan de Rwandese kant van de grens leven. Alle maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat dit niet weer gebeurt.”
“Het leven in Rubavu en in heel Rwanda gaat door zoals normaal. Daarom kan de Tour du Rwanda doorgaan zonder veranderingen aan het rittenschema. Renners, teams en fans kunnen zeker zijn van een veilig en fijn evenement.”
Rubavu
De Tour du Rwanda – vorig jaar gewonnen door Joseph Blackmore – begint dit jaar in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Dat is bijna 160 kilometer verwijderd van Goma, dat vorige week na hevige gevechten werd ingenomen door rebellengroep M23. Maar de derde etappe van de ronde finisht in Rubavu. Deze stad ligt in Rwanda, maar grenst aan Goma. Bij de gevechten van vorige week kwamen vijf Rwandese burgers in Rubavu om het leven. Ook vielen er 26 gewonden. Volgens het Rwandese leger was dit het gevolg van Congolese beschietingen.
Conflict tussen Congo en Rwanda
Rwanda leeft al lang op gespannen voet met het naastgelegen Congo. Vorige week escaleerde het conflict toen de Congolese rebellengroep M23, die door de Rwandese regering gesteund wordt, een doorbraak forceerde en de stad Goma in namen. Door de gevechten tussen de M23-rebellen en het Congolese leger zijn naar verluidt honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Een deel is naar het binnenland van Congo getrokken, anderen staken juist de grens met Rwanda over. Eerder deze week kondigde M23 een staakt-het-vuren af, maar persbureau Reuters meldde woensdag dat er nog steeds zware gevechten gaande zijn.
Volgens de NOS zijn de toestanden in de regio momenteel erbarmelijk. M23 is de sterkste gewapende groep in Oost-Congo en beweert de Congolese Tutsi’s te beschermen, met een historische link naar de Rwandese genocide van 1994. De groep zegt dat extremistische Hutu’s, die destijds naar Congo vluchtten, een bedreiging vormen voor Tutsi’s, terwijl Rwanda beweert dat M23 zich enkel verdedigt. Tegelijkertijd wordt de beweging beschuldigd van zelfverrijking en grondstoffensmokkel, met steun van Rwanda, dat volgens de VN 4000 militairen heeft gestuurd.

Lappartient in 2018 na het aankondigen van het WK in Rwanda – foto: Maxim Horssels
In 2012 veroverde M23 de stad Goma al eens, maar trok zich na internationale druk terug, terwijl ze sinds 2021 opnieuw aanvallen uitvoeren. President Tshisekedi beloofde hard terug te slaan en bekritiseerde de internationale gemeenschap vanwege haar passiviteit tegenover de rebellen en Rwanda. In Congo werden vorige week ook meerdere ambassades aangevallen, waaronder die van België en Nederland. Onder meer Groot-Brittannië heeft al opgeroepen om de acties te stoppen, anders staan meer dan een miljard dollar aan hulpgelden op het spel.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.