Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 4 naar Luik – Combinatie van Amstel en LBL
foto: Cor Vos
woensdag 14 augustus 2024 om 08:05

Tour Femmes 2024: Voorbeschouwing etappe 4 naar Luik – Combinatie van Amstel en LBL

Op dag drie van de Tour de France Femmes is het alweer tijd voor de vierde etappe op Nederlandse bodem. Althans, gedeeltelijk. Na een korte heuvelachtige opening in en rond Valkenburg vertrekt het peloton zuidwaarts richting Luik. Rond de Waalse stad worden nog de nodige Ardennenklimmen gepasseerd. Een droomparcours voor de klassiekerspecialisten dus.

Parcours

De vierde etappe is een bijzondere. De rit vertrekt in de toeristenplaats Valkenburg (wereldberoemd in wielerland dankzij de Amstel Gold Race), waarna 122 kilometer later de finish ligt in het Belgische Luik. Het is een soort combinatie van de Amstel, in het begin van de etappe, en Luik-Bastenaken-Luik, op het einde van de rit.

Na de start in Valkenburg wacht het peloton namelijk vier beklimmingen. Het zijn die van de Bemelerberg (twee keer), Cauberg en Geulhemmerweg. De beruchte Nederlandse klimmetjes liggen helemaal in het begin van de etappe en zullen dus weinig tot geen effect hebben op het koersverloop. Een strijd voor de bergpunten gaan we er wel te zien krijgen.

Nog even terug naar startplaats Valkenburg. De wielerhoofdstad van Nederland was al veel vaker gaststad voor grote wielerwedstrijden. Topevenementen als de Tour de France en een WK moet je aangrijpen om ook de breedtesport te stimuleren. Het is één van de wijze lessen die John Wauben in de 45 jaren die hij voor de gemeente Valkenburg werkt goed in zijn oren heeft geknoopt.

Valkenburg tijdens het WK wielrennen in 2012 – foto: Cor Vos

“Na het WK in Valkenburg in 1998 zagen we dat het aantal licentiehouders bij de KNWU met tien procent toenam. Deze cijfers geven aan welk neveneffect zo’n groot evenement heeft. Het is onze ambitie om iedere vijf à tien jaar steeds een grote wielerkoers naar Valkenburg te halen. Op die manier blijven wij ons steeds onderscheiden als dé wielerstad van Nederland”, laat Wauben weten.

Maar aan al het moois komt een eind. En dus verlaat de Tourkaravaan halverwege etappe vier de Nederlandse ondergrond. In de finale van rit vier is het de beurt aan een hoop Waalse klimmetjes. Beginnen doen de rensters met de Mont-Theux (2,8 km aan 5,6%), wat een soort voorgerecht is voor de laatste 35 kilometer. Daar wacht namelijk een bijna identieke finale als in La Doyenne over de Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4%), Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%) en de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%).

Na de Roche-aux-Faucons is het nog niet helemaal gedaan, want in de laatste tien kilometer liggen er nog enkele lastige stroken. Een dag voor de sterke puncheurs dus.

Grace Brown was de verrassende winnares van Luik-Bastenaken-Luik 2024 – foto: Cor Vos

Etappe vier is dus een combinatie tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. De Nederlandse eendagsklassieker werd dit jaar gewonnen door Marianne Vos. De 37-jarige spurtster van Visma | Lease a Bike was Lorena Wiebes – die te vroeg haar handen in de lucht stak – op de lijn in Berg en Terblijt te snel af.

Luik-Bastenaken-Luik werd dan weer verrassend gewonnen door de Australische Grace Brown. De renster van FDJ-Suez was in de straten van Luik de snelste en de slimste van een klein elitegroepje. Zien we deze hoofdrolspeelsters ook in etappe vier van de Tour de France Femmes van voren?

Woensdag 14 augustus, Etappe 4: Valkenburg – Luik (122 km)
Start: 12.25 uur
Finish: tussen 15.50 en 16.10 uur


Favorieten

Niet Kool, niet Wiebes, maar het is Demi Vollering die in de gele trui de grens van Nederland met België mag oversteken. Met die kanontijdrit heeft zelf al een serieuze tik uitgedeeld aan de concurrentie. En dan komt in de vierde etappe ook nog eens wat echt haar terrein placht te zijn.

Vollering mogen we intussen de koningin van Luik-Bastenaken-Luik noemen. Drie keer derde, twee keer winst; geen slechte statistieken voor de regerende Tourwinnares. Komt er nu een nieuwe zege op het Ardennenparcours bij?

Fietst Demi Vollering door op haar elan? – foto: Cor Vos

In principe ging het in de Luik-Bastenaken-Luik van dit jaar ook best heel goed. Ze kon na een flinke pot beulen op de Rôche-aux-Faucons ‘gewoon’ voor de winst sprinten, maar die sprint moest ze van te ver achteraan het groepje inzetten. Grace Brown wist beter hoe je het sprintje op de Quai des Ardennes moest aanpakken en zij maakte optimaal gebruik van de misrekening.

Gaat Vollering opnieuw last hebben van de Australische? Bij FDJ-SUEZ hebben ze rensters als Évita Muzic en Cecilie Uttrup Ludwig rijden, maar de ploeg heeft met Brown en wellicht ook de ijzersterke Loes Adegeest best een kansje om vooruitgeschoven in een groepje de finish te halen waarin Vollering en consorten komen aansluiten. Zo ging het in LBL ook…

Grace Brown won in het voorjaar Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Het is interessant om te zien welke tactiek Vollering zal hanteren. Gaat ze weer proberen een zaak te doen in het klassement of rijdt ze ‘zuinig’? Gaat ze op de Rôche-aux-Faucons op haar gekende wijze de duimschroeven aandraaien en moet de rest maar zien dat ze kunnen volgen? Iets met het ijzer smeden als het heet is..

Katarzyna Niewiadoma moet in staat worden geacht om haar het langst te volgen bergop. Neve Bradbury kon dat in het voorjaar nog niet, maar sindsdien heeft ze wel weer een serieuze stap gezet. Kan ook de tweede kopvrouw van Canyon-SRAM mee met de gedoodverfde favoriet van SD Worx-Protime? Ze is een van de rensters die flink tijd moet goedmaken op de geletruidraagster, dus ze zal allicht wat ondernemen. Ondersteuning kan ze krijgen van rensters als Soraya Paladin en Elise Chabbey, die het in het verleden ook al uitstekend hebben gedaan op dit parcours.

Voor Puck Pieterse is de rit naar Luik bijna een speeltuin – foto: Cor Vos

Tijdens het voorjaar reed Puck Pieterse behoorlijk wat klassiekers, maar LBL pastte niet in haar schema. Desondanks moeten de type inspanningen haar normaliter wel liggen. Meegaan met Vollering op de Valkenrots lijkt wat veel van het goede, maar op de top van die klim is de koers nog niet per definitie verreden… Ploeggenote Pauliena Rooijakkers laat voorlopig een uitstekende indruk achter en de Ardennen liggen haar eveneens goed, al is wedstrijden afmaken niet meteen haar forte.

Marianne Vos dan. Als zij in de afzink nog kan terugkeren, zullen rensters van goeden huize moeten komen om haar in het eindsprintje te kloppen. Zeker met locomotief Riejanne Markus eventueel aan haar zijde moet er wat mogelijk zijn, al zal zij vooral gefocust zijn op het klassement. Maar als ze Vos een handje toe kan steken…

Met Marianne Vos moeten we altijd rekening houden – foto: Cor Vos

Ook niet onderschatten: rensters à la Silvia Persico, Mavi García, Kristen Faulkner (op z’n Browns, maar dan zonder een topsprint), Juliette Labous, Shirin van Anrooij, Thalita de Jong, Gaia Realini, Yara Kastelijn, Cédrine Kerbaol en Liane Lippert.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Demi Vollering
*** Katarzyna Niewiadoma, Marianne Vos
** Puck Pieterse, Grace Brown, Liane Lippert
* Thalita de Jong, Pauliena Rooijakkers, Neve Bradbury, Kristen Faulkner


Weer en TV

In startplaats Valkenburg is het woensdag – met een graad of twintig – een stuk koeler dan de voorbije dagen. Het is echter ook wisselvalliger, want richting Luik kan er hier en daar een bui vallen. Ook is er kans op onweer. Als de renners finishen, is het waarschijnlijk wel droog. Er staat verder een zwakke wind uit het westen.

De vierde etappe is weer te zien op TV dan wel via livestreams. Schakel in de namiddag naar Eurosport, HBO Max en Discovery+, Sporza en de NOS, want dan staat de tweede etappe op het programma. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.