Tour nog niet zeker voor Arnaud De Lie: “Er is geen druk en stress”
Foto: Cor Vos
vrijdag 26 april 2024 om 10:01

Tour nog niet zeker voor Arnaud De Lie: “Er is geen druk en stress”

Arnaud De Lie maakt komend weekend zijn rentree in de Famenne Ardenne Classic. Een kleine maand geleden verdween de Waal vervroegd uit competitie, later bleek dat hij niet aan presteren toekwam door de ziekte van Lyme. Maar nu is De Lie toch weer klaar voor een nieuwe start, zo vertelt ploegleider Nikolas Maes in HLN.

“Het is moeilijk zeggen dat hij in zijn eerste wedstrijden anoniem zal meerijden. Er zal altijd naar hem worden gekeken”, tempert Maes de verwachtingen. “Zelf verwachten we niet dat hij daar super is. De wedstrijd dient om zich weer op gang te trekken in competitie. Daarna zal hij de GP du Morbihan, Tro Bro Léon en het Circuit de Wallonie rijden. Daarna leggen we een nieuw programma vast, op basis van hoe hij zich in die koersen heeft gevoeld. We hopen dat Arnaud over een maand weer op een hoog niveau koerst. Belangrijk is dat hij zich weer goed in zijn vel voelt en zich goed voelt op de fiets. Het lijkt erop dat hij vertrokken is voor een aantal goede resultaten.”

Lessen getrokken
Al trok de Belgische ploeg ook lessen uit het voorjaar, dat na de val in Le Samyn nooit meer écht goed werd voor De Lie. “Het probleem met Arnaud is dat hij licht gaat over alles. Want natuurlijk moet de renner het zelf uitleggen. Inmiddels hebben we begrepen: als Arnaud zegt dat hij zich niet honderd procent voelt, moeten we hem stil leggen. Dan wil het zeggen dat hij echt niet goed is.”

“Zo bekeken had hij ook nooit mogen starten in Parijs-Nice. Omdat hij zelf niet meteen aangaf dat er een probleem was, is hij toch vertrokken. Transparantie en communicatie naar de staff en naar de performance cel zijn waar Arnaud beter in moet worden, zodat wij hem optimaal kunnen helpen. Het kan gebeuren hé, dat niet alles oké is of dat hij zich een keer niet goed voelt. Als hij daar meer open over communiceert, kunnen wij ook meer proactief reageren.”

De ploeg wil verder geen verwachtingen uitspreken voor de rest van het jaar. “Er is geen druk en geen stress. Cru gezegd: of hij dit jaar een koers wint of niet, telt voor ons niet. Wat voor ons telt, is dat hij weer op gang komt. Ook het antwoord op de vraag of hij de Tour rijdt, laten we nog open. Hij staat in de voorselectie en zo houden we het. Het is niet zo dat hij naar de Tour moét of dat we de Tour van zijn programma halen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.