Tour of the Alps presenteert routeschema voor 2020
foto: Cor Vos
dinsdag 29 oktober 2019 om 14:43

Tour of the Alps presenteert routeschema voor 2020

De Tour of the Alps heeft in Milaan het parcours voor de editie van 2020 geopenbaard. De vijfdaagse etappekoers start in Brixen, terwijl de slotetappe finisht aan de oevers van het Gardameer. De vierde etappe van Naturns naar Pieve di Bono wordt bestempeld als de koninginnenrit.

De Tour of the Alps – voor veel renners een belangrijke voorbereidingskoers op de Giro d’Italia – begint op maandag 20 april met een niet al te lange etappe tussen Brixen en Innsbruck, waar vorig jaar nog de wereldkampioenschappen wielrennen werden georganiseerd. Het lijkt meteen een mooie kans voor de puncheurs, met in de finale twee keer de beklimming van Axams én een ongecategoriseerde kuitenbijter in volle finale.

De tweede etappe vertrekt uit Innsbruck, terwijl de finish is gelegen in Feichten, onderdeel van de gemeente Kaunertal en een van die vele wintersportdorpjes in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het belooft een loodzware etappe te worden met de beklimming van Piller Sattel, die van twee kanten zal worden bedwongen. Bovendien lopen de laatste tien kilometer naar Feichten ook vervelend omhoog.

De verschillen zullen normaal hoog oplopen in de etappe naar Feichten, maar ook de daaropvolgende rit naar Naturns is niet te onderschatten. Vanuit startplaats Imst gaat het over de Reschen (tweede categorie), Fring (die niet meetelt voor het bergklassement) en de Tarsch (derde categorie) naar een vlakke finale op weg naar Saturns. Het lijkt een etappe voor de snelle springveren, de pure klimmers zullen wellicht wachten tot de voorlaatste rit.

Spetterend slotakkoord
De vierde etappe voert namelijk over drie serieuze cols, van Naturns naar Pieve di Bono, over een afstand van 168,6 kilometer. Het begint allemaal na goed veertig kilometer met de Passo Castrin (24,4 km aan 5,6%), gevolgd door de Passo Campo Carlo Magno (14,6 km aan 6,6%) en de Boniprati (10 km aan 6,8%). De top van de laatste klim ligt op slechts 6,6 kilometer van de meet in Pieve di Bono, die de renners bereiken na een zeer snelle afdaling.

Mochten de verschillen nog speelbaar zijn na de finish in Pieve di Bono, dan mogen we ons opmaken voor een spetterend slotakkoord. De slotetappe van Idroland naar Riva del Garda kent namelijk meerdere beklimmingen, met als voornaamste scherprechters de Passo Duron (6,4 km aan 7,9%) en tweemaal Lago di Tenno (8,5 km aan 6,2%). In Riva del Garda kennen we dan de opvolger van Pavel Sivakov, die dit jaar de Tour of the Alps wist te winnen.

flag-it Tour of the Alps 2020 (20-24 april)
Etappe 1: Brixen-Innsbruck (142,8 km)
Etappe 2: Innsbruck – Feichten im Kaunertal (121,5 km)
Etappe 3: Imst – Naturns (163,9 km)
Etappe 4: Naturns – Pieve di Bono (168,6 km)
Etappe 5: Idroland – Riva del Garda (120,9 Km)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.