TourFlits: Greipel en Froome herhalen 2015 in Parijs
foto: ASO
Nick Doup zondag 24 juli 2016 om 21:00

TourFlits: Greipel en Froome herhalen 2015 in Parijs

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht van de dag: de TourFlits. In de TourFlits zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de laatste aflevering over de etappe naar Parijs, waarin André Greipel en Chris Froome net als afgelopen jaar de rit- en eindzege voor zich opeisten.

Verslag etappe 21

Na het bier en champagne reden de renners in een rustig tempo richting hartje Parijs. Op de Champs-Elysées waren er de traditionele ontsnappingen, maar uiteindelijk draaide het toch uit op een massasprint. Helaas zonder Dylan Groenewegen, Bryan Coquard en Sondre Holst Enger, die door pech en valpartijen op achterstand kwamen. In de sprintvoorbereiding nam Lotto Soudal het voortouw. Katusha nam het commando over in de laatste bochtencombinatie, maar Alexander Kristoff moest André Greipel en Peter Sagan na een machtige sprint voor laten gaan.

Lees hier het hele wedstrijdverslag


Uitslag en klassement


Nevenklassementen

Groene trui:
1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) 470 punten
2. flag-de Marcel Kittel (Etixx-Quick-Step) 228 punten
3. flag-au Michael Matthews (Orica-BikeExchange) 199 punten

Bollentrui:
1. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff) 209 punten
2. flag-be Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 130 punten
3. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling) 121 punten

Witte trui:
1. flag-gb Adam Yates (Orica-BikeExchange)
2. flag-za Louis Meintjes (Lampre-Merida) op 2m16s
3. flag-de Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18) op 42m58s

Ploegenklassement:
1. flag-es Movistar
2. flag-gb Sky op 8m14s
3. flag-us BMC op 48m11s


flag-nl De Nederlanders flag-nl

Wout Poels vierde vandaag de eindoverwinning van Chris Froome. Het biertje dat Froome uitdeelde zal goed gesmaakt hebben, want de Limburger trok ten aanval op de Champs-Elysées met ploeggenoot Luke Rowe. Veel haalde dat niet uit, maar het was even leuk ‘om het publiek te vermaken’. De sprinter des vaderlands – Dylan Groenewegen – kon ook niets klaarspelen in de massasprint. Hij kreeg een klapband in de slotronde: “Je hebt hier drie weken voor gereden en dan wil je sprinten ook”, zei hij na afloop tegen de NOS.

Beste Nederlander in de daguitslag? Ramon Sinkeldam op plek zeventien. In het algemeen klassement is Bauke Mollema de beste landgenoot op de elfde plaats. Stef Clement eindigde op de zeventiende positie in het klassement.

Tour uitgereden: 13 Nederlanders


La Course

De vrouwenwedstrijd op de Champs-Elysées kende weinig echte kopgroepen. Lucinda Brand, Chantal Blaak en Amy Pieters kozen op de rondjes door de Franse hoofdstad voor de aanval, maar slaagden er niet in. Ellen van Dijk probeerde op twee kilometer nog een sprint te ontlopen, maar ook dat bleek een mission impossible. In de sprint die volgde moest Marianne Vos van te ver komen. Zij strandde op plek drie, achter winnares Chloe Hosking van Wiggle High5.

Lees hier het hele wedstrijdverslag


Reacties

flag-de André Greipel (Lotto Soudal) – Weer ritwinnaar op de Champs-Elysées
“Niet te beschrijven. Ik ben super trots dat het gelukt. Het team geloofde in mij deze drie weken, we bleven het proberen. Uiteindelijk hebben we gewonnen met Thomas op de Mont Ventoux en ik hier, het kan niet beter. We hadden een goed plan. Ik probeerde rustig te blijven door de wind op kop. We kwamen een man tekort, maar ik koos het wiel van Kristoff, dat was het goede wiel. Ik ben blij dat ik een nieuwe rit in de Tour heb kunnen winnen.” – flashinterview

flag-gb Chris Froome (Sky) – Eindwinnaar Tour de France
“Aan mijn zoon Kellan: Deze is voor jou! Mijn gedachten gaan weer uit naar zij die hun leven verloren bij de tragedie in Nice. De waarden van sport zijn zo belangrijk voor een vrije maatschappij. We houden allemaal van de Tour de France. We houden van de Tour omdat het onvoorspelbaar is, maar we houden meer van wat hetzelfde blijft: de passie van de fans langs de kant van de weg, ze schoonheid van Frankrijk en de vriendschappen die worden gecreëerd dankzij de ware sport. Deze dingen zullen nooit veranderen. Merci pour votre gentilesse pendent ces difficiles semaines (Bedankt voor uw vriendelijkheid in deze moeilijke weken). Vive le Tour et vive la France!” – speech

Overige reacties:
flag-nl Bauke Mollema: “Blij dat het erop zit”NOS
flag-nl Wout Poels: “Dit went nooit”NOS
flag-nl Laurens ten Dam: “Dit is altijd wel weer een mooi gevoel”NOS


Uitvallers

flag-dk Michael Mørkøv (DNF, etappe 8)
flag-es Alberto Contador (DNF, etappe 9)
flag-au Mark Renshaw (DNF, etappe 9)
flag-fr Cédric Pineau (DNF, etappe 9)
flag-fr Matthieu Ladagnous (DNF, etappe 9)
flag-nl Sebastian Langeveld (DNF, etappe 10)
flag-be Jurgen Van den Broeck (DNS, etappe 12)
flag-fr Angelo Tulik (DNF, etappe 12)
flag-au Simon Gerrans (DNS, etappe 13)
flag-fr Thibaut Pinot (DNS, etappe 13)
flag-be Edward Theuns (DNF, etappe 13)
flag-ch Mathias Frank (DNF, etappe 14)
flag-dk Matti Breschel (DNF, etappe 14)
flag-be Jens Debusschere (DNS, etappe 15)
flag-es Jesus Herrada (DNF, etappe 15)
flag-au Rohan Dennis (DNS, etappe 17)
flag-gb Mark Cavendish (DNF, etappe 17)
flag-es Gorka Izagirre (DNF, etappe 17)
flag-si Borut Bozic (DNF, etappe 17)
flag-ch Fabian Cancellara (DNF, etappe 18)
flag-nz Shane Archbold (DNF, etappe 18)
flag-nl Tom Dumoulin (DNF, etappe 19)
flag-es Daniel Navarro (DNF, etappe 19)
flag-de Tony Martin (DNF, etappe 21)

Tour uitgereden: 174 renners


Tweets van de Dag

https://twitter.com/cedvasseur/status/757277872566439936


Beelden


Poll

[poll id=”289″]

[poll id=”290″]

Wil je reageren op de poll? Dat kan in de reacties!


Dat was de Tour de France 2016. Bedankt voor het volgen van de verslaggeving van de grootste wielerwedstrijd op WielerFlits!

8 Reacties
Sorteer op:
Wat heb ik toch gemengde gevoelens over deze Tour.. Froome is uiteraard een klasse renner maar toch in de bergen was hij lang niet zo dominant als in andere jaren. Daarnaast is de Sky ploeg gewoon té sterk. Even de dingetjes die mij opvielen: -Sky is de beste -Valverde is toch echt een enorme klasbak.. dat wisten we al maar om podium in de Giro te rijden en dan in deze Tour meer te doen dan Quintana zelf en nog 6e worden.. Chapeau Alejandro! -Porte had zonder die lekke band vrijwel eenvoudig naar een 2e plek kunnen rijden. -Bardet blijkt de Franse hoop, al hebben de Fransen niet te klagen want talent hebben ze genoeg. -Nederland stelt teleur, met name Lotto Jumbo.. Kelderman valt overigens meerdere keren deze Tour.. Dumoulin heeft het natuurlijk wel weer uitstekend gedaan. -Rodriguez verrast mij, ik had hem afgeschreven voor een klassement maar bewijst dat hij het nog steeds kan in zijn laatste seizoen. -Yates is toch wel de verassing van deze Tour samen met misschien Meintjes.. -Hele leuke aanvallers gezien deze Tour! Rui Costa, Majka, Pantano, Nibali en nog velen anderen die eigenlijk zeker een eervolle vermelding verdienen. -Wat een Tour voor Tinkoff! Na het uitvallen van Contador hebben ze de punten -en bergtrui. Samen met 3 ritzeges van Sagan en nog in extremis een Top 10 van Kreuziger. -Poels mag van mij wel naar een andere ploeg, en dan bedoel ik niet dat hij persé kopman moet zijn want 3 weken heeft hij nog nooit bewezen goed te zijn. Maar zet hem in een ploeg als Tinkoff, Astana of Katusha (ik noem de rijkere) deze ploegen hebben altijd nog wel een tactiek achter de hand en sturen vaak ook sterke klimmers in de kopgroep. (zoals in deze Tour. Majka, Rosa/Nibali en Zakarin)
-Sky was de beste maar de rest ook te laf. Met een slechte Nairo en kapotte Contador kwijt ook matig. -Voor mij is Porte ook de nummer twee. -Bij Kelderman begon de ellende na dat gehannes met die gesmolten band. De angst zat er daarna in etc. Niet echt zijn schuld. Voor de rest stelt NL absuluut niet teleur, in tegendeel juist. Jumbo wel idd. -Meintjes heeft mij meer verrast eigenlijk. -Ik mis Vacansoleil wel een beetje. Paste Poels prima bij, lekker aanvallen beetje freeweelen. Sky was idd oppermachtig. Probleem is dat Froomey niet te snel die trui moet krijgen. Zodra hij op 1 minuut staat geloofd niemand er meer in en wordt het meer plekje verdedigen dan kamikaze werk. De belangen zijn wat dat betreft ook te groot in de tour. Daarnaast vielen zijn echte concurrenten tegen, kusten het asfalt of hadden pech.
Inderdaad gemengde gevoelens. Door Dumoulin, Mollema, Groenewegen, de eerste week van Kelderman en de laatste van Poels veel van de NL-ers genoten. Helaas zijn ze ook vrijwel allemaal gevallen, en is de oogst niet zo groot als had gekund. Verder was het matig qua niveau en amusement, helaas. Parcours vond ik waardeloos als geheel. Volgend jaar beter! WielerFlits weer dank!
25 jul
Haat liefde verhouding met deze wedstrijd... Ben ergens blij dat hij over is. Maar inderdaad WF bedankt voor de Tourflitsjes, reports en volgtopics! Op naar de volgende wedstrijden!
25 jul
@Lutsenkofan: bizar dat je Nibali eert om z'n aanvallen en De Gendt, die een veelvoud van aanvalskm's heeft dan Nibali, niet eens vermeldt.
25 jul
Ik vond het saai. Meer nog dan vorig jaar. Toen Froome ook nog gecompenseerd werd voor zijn val en niet bestraft voor lopen zonder fiets, was de tour eigenlijk al gedaan. Totale onmacht bij de andere klassementsploegen. Qua sprinten gaven Sagan en Cav de tour nog een beetje glans. Verder hoopvol optreden van Yates en in mindere mate Meintjes. Vanuit Nederlands perspectief; Dumoulin, Mollema (tour was wel weer een week te lang) en Groenewegen prima gedaan. Poels misschien wel de beste klimmer?
Ik heb een voldoende gegeven maar dat is vooral dankzij Dumoulin, het lang standhouden van Mollema, Sagan en de aanvallers. Qua klassement een dikke onvoldoende. Hopelijk volgend jaar wel een goede Quintana en hopen dat de Tour organisatie maatregelen gaat treffen tegen dit soort saaie optochten. Jammer dat deze Tour weer eens bleek waar de sympathie van de leiding lag (bij de ploegen met geld), ook al kon je weinig afdingen op de compensaties.
een 5, meer heb ik er niet voor over. dan ben ik wel objectief, want de successen van de Nederlanders heb ik niet meegewogen. en dan blijft er toch een redelijk saaie Tour over. op naar de Vuelta!

Geef een reactie