#TourGemist: Aanval loont in overgangsetappe naar Carcassonne
zondag 22 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Aanval loont in overgangsetappe naar Carcassonne

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de vijftiende aflevering over de etappe naar Carcasonne, waar Nederlanders in de aanval reden.

Samenvatting


Verslag etappe 15

Zoals verwacht was het op weg naar vestingstad Carcassonne een dag voor aanvallers. Het ontstaan van de vlucht van de dag ging niet zonder slag of stoot. Na een lange strijd slaagden uiteindelijk toch 29 renners in om weg te geraken. Onder meer Greg Van Avermaet en Peter Sagan waren van de partij. Met Bauke Mollema en Niki Terpstra waren er ook twee Nederlanders mee in de vlucht.

Kind van de streek Lilian Calmejane ging onderweg alleen op avontuur, maar na een solo van dertig kilometer zag hij in dat zijn missie kansloos was. Richting de Pic de Nore maakten de Fransen Julien Bernard (zoon van oud-prof Jean-François) en Fabien Grellier zich los van de kopgroep. Tijdens de beklimming van de kleine Mont-Ventoux was het Rafal Majka die het initiatief overnam en als eerste de top rondde. In de 41,5 kilometer lange tocht richting de finish wist hij zijn voorsprong echter niet vol te houden. Een groepje van zeven achtervolgers met onder meer Mollema kwam vijtien kilometer van het einde terug.

Op zeven kilometer van het einde plaatste Mollema een versnelling. Hij kreeg Magnus Cort Nielsen en Gorka Izagirre met zich mee. De drie zouden gaan sprinten om de overwinning. Cort Nielsen ging van kop af de sprint aan en won met speels gemak. De Deen bezorgde daarmee zijn werkgever Astana de tweede overwinning in twee dagen.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-pl Rafał Majka

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 452 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 170 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 133 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 90 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 70 punten
3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 66 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 2m27s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 6m16s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida op 7m10s
3. flag-gb Sky op 42m22s


De Nederlanders

Met Bauke Mollema en Niki Terpstra waren er twee Nederlanders mee in de vlucht van de dag. Hoewel Mollema het tijdens de beklimming van de Pic de Nore aanvankelijk lastig had, kleurde hij later de finale. Zijn versnelling op zeven kilometer van het einde zorgde voor het ontstaan van de beslissende groep van drie, die mocht gaan sprinten om de zege. In de slotfase spaarde hij zijn krachten niet, maar in de sprint moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek.

Klassementsrenners Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk verloren geen tijd op hun concurrenten. Zij blijven respectievelijk derde en zevende.

Nederlanders in de Tour: 13 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-dk Magnus Cort Nielsen (Astana) – Ritwinnaar
“Dit is geweldig. Hier droom ik al heel lang van. Ik rij mijn eerste Tour en dan is het erg mooi dat ik hier de etappe kan winnen. Ik moet mijn ploeg bedanken dat ik deze kans heb gekregen”, aldus de Deen. “Het verliep perfect. Enkele dagen geleden hebben we al de tactiek voor deze rit bepaald. Mijn ploegleider had veel vertrouwen in mij en vertelde dat dit een rit voor mij was en mee moest in de ontsnapping. De overwinning van Fraile gisteren gaf mij het vertrouwen dat het mogelijk is om een Touretappe te winnen.”

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – Geletruidrager
Klassementsleider Geraint Thomas beleefde een dag zonder al te veel problemen. “Er was vandaag aardig wat wind en veel stress. Maar de mannen controleerden het goed. De ontsnapping was prima voor ons, daar waren we blij mee”, kijkt hij terug op de site van zijn ploeg. “Daarna demarreerde Dan Martin op de slotklim. Maar met 40 kilometer vanaf de top was dat een grote opdracht. Romain Bardet probeerde het in de afdaling, maar we zijn altijd in controle geweest. We zorgden er gewoon voor dat we vooraan zaten”, aldus Thomas. “Het waaide in de laatste vijftien kilometer, maar het was niet genoeg om voor verschillen te zorgen. We zaten steeds op de goede plek en het is goed om deze dag achter ons te hebben”, stelt hij vast. “Ik bekijk het nu van dag tot dag. Ik kijk uit naar de rustdag en het blok in de Pyreneeën dat erna komt.

flag-ie Dan Martin (UAE Emirates)
Dan Martin trok op de slotklim ten aanval. “We rijden een wedstrijd en ik wil koersen met een doel. Dus daarom dacht ik: waarom zou ik het niet proberen?” citeert Cyclingnews de Ier. “Ik dacht dat de afdaling veel meer een afdaling zou zijn dan werkelijk het geval was. We hadden de wind tegen en het is lastig voor één renner tegen een ploeg en een TV-motor, zelfs wanneer deze twintig meter ervoor blijft”, legt hij uit. “Het is een berekenende sport en iedereen deed voorzichtig met het oog op de slotweek. Ik voelde mij goed, al kan het pijn gaan doen in de Pyreneeën. Maar je kan overal een slechte dag hebben en deze aanval zal geen verschil maken.”

flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
Ook Steven Kruijswijk kende geen noemenswaardige problemen in deze overgangsrit, maar benadrukt dat het komt doordat hij en zijn ploeg alert bleven. “Het ging erg snel vanuit de start”, kijkt hij terug op de site van zijn ploeg. “Er werd constant aangevallen en er stond veel wind. Ook in de finale. Het was zeker geen extra rustdag voor ons. Er was ook nog gevaar voor waaiers, dus het was de hele dag goed opletten en van voren blijven. Robert en de andere jongens hebben Primoz en mij goed beschermd. Hopelijk kom ik de rustdag goed door en dan gaan we er weer voor in de Pyreneeën.”


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 151 renners


De dag van morgen

Rustdag in Carcasonne


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”882″]

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2018 20:02
Moscon schijnt uit de tour te zijn gezet...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.