#TourGemist: Belgische gele trui na secondenspel in ploegentijdrit
foto: Sirotti
maandag 9 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Belgische gele trui na secondenspel in ploegentijdrit

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de derde aflevering over de ploegentijdrit naar Cholet, waarin twee Belgen de strijd aangingen om de gele leiderstrui.

Samenvatting


Verslag etappe 3

Alle ogen waren gericht op de eerste ploegen die van het startpodium rolden. Erkende tijdritformaties als Mitchelton-Scott, Sky en BMC begonnen hartstikke vroeg en dat was ook te zien in de tijden die zij op de borden zetten. Waar van Sky het meeste verwacht werd, liet BMC zien beter op elkaar ingespeeld te zijn. De Amerikaanse formatie van Richie Porte zette de ploeg-Froome op vier seconden. Bij Quick-Step Floors, dat aan het einde startte, was er wat moeite op een van de klimmetjes. Zij kwamen aan de meet zeven tellen tekort.

Dat had ook invloed op de strijd om de gele trui. Klassementsleider Peter Sagan kon onderweg zijn ploeggenoten van BORA-hansgrohe niet volgen en gaf het geel daar op. Greg Van Avermaet stond in pole position, maar de enige concurrentie kwam nog van landgenoot Philippe Gilbert. Na een spannende laatste kilometer verloor Quick-Step uiteindelijk vijf seconden te veel om Gilbert aan de gele trui te helpen. Van Avermaet mag morgen – als België sowieso op zijn kop staat vanwege het WK voetbal – de gele leiderstrui aantrekken. Eerder mocht hij dat al in 2016.

Lees hier het hele etappeverslag
De tijdsverschillen tussen de favorieten na de ploegentijdrit


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: Geen

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 104 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 78 punten
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 53 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 1 punt
2. flag-fr Kévin Ledanois (Fortuneo-Samsic) 1 punt
Bolletjestrui gedragen door: Dion Smith

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 1m08s
3. flag-dk Magnus Cort (Astana) op 1m22s
Witte trui gedragen door: Søren Kragh Andersen

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-de Sunweb op 4s
3. flag-de BORA-hansgrohe op 43s


De Nederlanders

Tom Dumoulin sloot de dag het beste af, vergeleken met de andere Nederlandse klassementsmannen. Met Sunweb (wereldkampioen in dit onderdeel) wist hij een uitstekende ploegentijdrit neer te zetten, waardoor hij opschuift naar de zevende plaats in het algemeen klassement. Met een al aardige voorsprong op de concurrentie gaat hij de vierde dag in.

Steven Kruijswijk (op 1m15s) en Bauke Mollema (op 1m16s) eindigden op één seconde van elkaar, maar verloren meer dan een minuut op BMC en andere concurrenten. Kruijswijk gaf na afloop toe dat LottoNL-Jumbo te voorzichtig vertrokken was, terwijl Mollema blij was met het beperken van de schade. Trek-Segafredo moest namelijk met een man minder beginnen door het uitvallen van Tsgabu Grmay gisteren.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-au Richie Porte (BMC) – Winst in ploegentijdrit, op 51 seconden van de gele trui
“We hebben sterke renners in de ploeg. Zij hebben goed op mij gelet, dus het was niet heel lastig voor mij. Het was geweldig om zoveel publiek te zien. Het is een goed resultaat, maar het is nog lang niet klaar. Je hebt gezien wat gebeurd is in de eerste etappe waar ik viel. Er is nog meer tijd in te halen op de concurrenten.” – LeTour.fr

flag-be Philippe Gibert (Quick-Step Floors) – Pakte net niet het geel
Quick-Step Floors bleef lang in het spoor van BMC, tot het eerste klimmetje. “Daar hebben we het verloren. We werden uit elkaar geslagen en het was nog te ver van de finish, dus we moesten wachten. Dat heeft ons misschien de zege en de gele trui gekost”, vertelt Gilbert aan Sporza. “We dachten eigenlijk vooral aan de zege, maar toen we bij het eerste tussenpunt maar op zes seconden zaten, wisten we dat het geel er toch nog inzat. Maar uiteindelijk is het niet gelukt.”

flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – Veertiende in daguitslag, verliest ruim een minuut
“Dat (het uitvallen van Grmay, red.) heeft zeker een rol gespeeld. Een mannetje minder in een ploegentijdrit is natuurlijk verre van ideaal. Eigenlijk valt het tijdverlies mij nog mee. In het tweede deel werd het echter rommelig. Ik kreeg het gevoel dat ik mezelf een beetje had opgeblazen. De anderen hadden daar ook last van. Misschien zijn we toch iets te snel van start gegaan. Daardoor moesten we in het tweede deel nog flink inleveren.” – ANP


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 174 renners


De dag van morgen

Profiel Tour de France 2018 etappe 4

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, Sonny Colbrelli
** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* André Greipel, John Degenkolb, Michael Matthews, Marcel Kittel

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 4


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”852″]

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2018 19:37
Dat vlaggetje in beeld bij Bahrain was het vlaggetje van Brunei :)
10 juli 2018 00:18
Dat is stom... iedereen weet toch dat het een Italiaanse ploeg is...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.