#TourGemist: Bergkoning daalt naar nieuwe zege, favorieten houden zich koest
foto: ASO
dinsdag 24 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Bergkoning daalt naar nieuwe zege, favorieten houden zich koest

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de zestiende aflevering over de etappe naar Bagnères-de-Luchon, waarin een bizar snelle etappe (andermaal) gewonnen werd door een aanvaller.

Samenvatting


Verslag etappe 16

De koers kende een razendsnel verloop. Pas na honderd kilometer werd de kopgroep gevormd. Alhoewel, kopgroep? Een peloton van 47 man maakte zich los en kreeg de vrijgeleide van het peloton. Tussendoor was er nog een neutralisatie na een protestactie van boeren, waarna de gebruikte pepperspray van de politie in de ogen van de renners terecht kwam. Veel Nederlanders en achteropgeraakte klimmers zaten mee, waarna op de Portet d’Aspet de boel ontplofte. Philippe Gilbert ging solo over de top, maar dook in de afdaling in een ravijn. Hij kon verder, maar moest na afloop naar het ziekenhuis.

Na de beklimming van de Col de Menté bleef een elftal over, met daarbij Bauke Mollema, Robert Gesink, Julian Alaphilippe en Adam Yates. Zij begonnen met een voorsprong van tien minuten op het peloton aan de laatste klim van de dag: de Col du Portillon. Gesink trapte het gaspedaal in, maar uiteindelijk bleek het Yates die over de beste klimbenen beschikte. De Brit leek zijn Tour te redden, maar dat was gerekend buiten Alaphilippe, die vlak voor de top aanviel en in de afdaling richting Bagnères-de-Luchon druk kon zetten op Yates. Dat zorgde voor een crash op zes kilometer van de meet, waarna de bollentruidrager hem passeerde. Pas na de finish zagen de achtervolgers hem terug; voor Alaphilippe betekende het zijn tweede ritsucces van deze Tour. Mollema werd uiteindelijk vierde, Gesink zesde. In het peloton, dat op negen minuten volgde, bleef het stil.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 452 punten – Kan niet meer ingehaald worden
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 170 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 133 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 122 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 73 punten
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) 30 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 2m29s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 13m50s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-bh Bahrain Merida
2. flag-es Movistar op 1m08s
3. flag-kz Astana op 56m02s


De Nederlanders

Robert Gesink, Bauke Mollema, Koen de Kort, Tom-Jelte Slagter en Marco Minnaard waren de Nederlanders die zich in de kopgroep van de dag wisten te rijden. Dat gebeurde pas na honderd kilometer en diverse andere aanvalspogingen. Van deze vijf bleken Gesink en Mollema tot de beste klimmers van de dag te behoren die gingen strijden om de ritwinst. Gesink nam regelmatig de kop en het initiatief, Mollema kon op geheel eigen wijze zich in de strijd gooien. Ze hadden geen antwoord op de versnellingen van Yates en Alaphilippe, waarna Mollema als vierde over de streep kwam en Gesink als zesde.

De Nederlandse klassementsrenners in het peloton kenden – met de volgende etappe in de Pyreneeën in het achterhoofd – een slotfase zonder serieuze aanvallen. Tom Dumoulin begint als derde aan de korte bergetappe, Steven Kruijswijk is de nummer zeven.

Nederlanders in de Tour: 13 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – Ritwinnaar en drager bollentrui
“Ik kende de afdaling. Ze is zo gevaarlijk dat je wat geluk moet hebben om hier te winnen. Adam Yates en ik hebben allebei risico’s genomen. Hij had geen geluk, ik wel. Vandaar dat ik hier nu met andere emoties zit dan bij mijn eerste ritzege op Le Grand Bornand. Het is een vreemde dag geworden. Ik had de hele dag pijn in m’n benen. Het is bijna een wonder dat ik dat toch nog heb kunnen omzetten in een overwinning. Wat ik nu bijeenraap is alleen maar bonus, want er komen nog erg moeilijke dagen.” – flashinterview

flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) – Viel in de afgrond van afzink Portet d’Aspet, kreeg rode rugnummers
“Dat hebben we dan ook weer eens meegemaakt. Ik heb veel pijn, maar ik denk niet dat ik iets gebroken heb. Dat was schrikken. Het was niet zo héél diep, ik denk zo’n 4 meter, maar er waren vooral veel stenen. Toen ik daar lag, dacht ik: ik heb alles gebroken. Ik durfde eerst niet te bewegen. Ik heb gewacht, maar ze waren er gelukkig vrij snel bij. Ik heb veel pijn en mijn knie is zwaar gehavend, maar ik denk dat ik gelukkig niets heb gebroken” – Sporza – (Bekijk hier de beelden van de val)

flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) – Zesde in de daguitslag vanuit de vlucht
“Het duurde honderd kilometer voordat ze weg waren. Aangezien iedereen gaar was, besloot ik om één keer mee te springen. Uiteindelijk heb ik mijn benen gespaard, en probeerde ik te anticiperen op de explosie van mannen als Adam Yates. Uiteindelijk gaat het erom om rustig te blijven. Het gaat om kleine dingetjes, zoals niet teveel met je snufferd in de wind zitten. Ik moet iets meer afwachtend koersen, zodat je er een keer heen kunt poefen. Ik weet het: ik ben vaak enthousiast. Maar het gaat een keer lukken, Ik blijf ervoor knokken! We zitten als ploeg in de goede flow. Onze klassementsmannen doen het namelijk ook goed.” – NOS

flag-gb Adam Yates (Mitchelton-Scott) – Viel in afdaling richting finish, derde in de daguitslag
“Dit is een van die dingen… Ik heb wel eens meer risico genomen op meer technische afdalingen en daar had ik nooit problemen. We verkennen alle etappes, maar je weet nooit wat je te wachten staat. Het was een beetje vochtig of zo, toen viel ik. Dat is alles wat ik kan zeggen. Mijn moraal is wel beschadigd nu. Als je zo dicht bij een ritzege bent in de Tour de France, dan is het verwoestend. Niet alleen voor mij, maar ook voor de ploeg” – Cyclingnews


Uitvallers

DNS:
flag-be Serge Pauwels (Dimension Data)
flag-au Damien Howson (Mitchelton-Scott)

DNF:
flag-be Tim Declercq (Quick-Step Floors)

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 147 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Tom Dumoulin
** Geraint Thomas, Romain Bardet, Mikel Landa
* Primoz Roglic, Jakob Fuglsang, Pierre Latour, Steven Kruijswijk

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 17

VIDEO: Uitleg over de bijzondere startopstelling van de korte bergrit


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”886″]

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2018 20:42
Waarom kan ik niet op "0" stemmen bij de poll?

Edit redactie: Blijkbaar een bug in het systeem. We hebben het zo opgelost.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.