#TourGemist: Chaos in stoffige Tour-editie Hel van het Noorden
foto: ASO
zondag 15 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Chaos in stoffige Tour-editie Hel van het Noorden

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de negende aflevering over de etappe naar Roubaix, waarin het nodige gebeurde.

Samenvatting


Verslag etappe 9

Tom Dumoulin voorspelde vanmorgen dat het een rare dag ging worden, en de Limburger kreeg gelijk. Nog voordat de eerste kasseistrook aangedaan werd, verlieten de eerste renners al de wedstrijd. Richie Porte smakte tegen de grond en verlaat de Tour met waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen. Met de opgave van José Joaquin Rojas raakte Alejandro Valverde een waardevolle helper kwijt.

Ondertussen was de vroege vlucht al gevlogen. Dat was aanvankelijk een groep van vijf, maar nadat vijf renners de aansluiting wisten te maken werd de kopgroep uitgebreid tot tien. Onder meer de Nederlander Antwan Tolhoek en de Belg Thomas De Gendt waren van de partij. Met een voorsprong van drie minuten begonnen zij aan de eerste van vijftien kasseistroken. Een lekke voorband zorgde ervoor dat Tolhoek vooraan af moest haken. Romain Bardet was even later hetzelfde lot beschoren en bleef de daarop volgende kilometers problemen houden met zijn fiets.

In het peloton maakten meerdere renners een uitgestelde vrijdag de dertiende mee. Het aantal valpartijen was niet op de vingers van twee handen te tellen. Dylan Groenewegen gingtegen de grond nadat zijn stuurvorm afbrak. Romain Bardet en Tejay van Garderen werden door meerdere lekke bannden tot achtervolgen gedwongen. Ook specialist Niki Terpstra smakte tegen het asfalt. Met nog 33 kilometer te gaan smakte Mikel Landa tegen het asfalt. Net als de eveneens gevallen Rigoberto Uran moest hij achtervolgen.

Met nog twintig kilometer te gaan werd Gaudin als laatste vluchter ingelopen. Op de voorlaatste strook kozen Yves Lampaert, Greg Van Avermaet en John Degenkolb het hazenpad. De drie mochten het in de finale onderling uitvechten. Van Avermaet dwong Degenkolb de kop op, maar de Duitser maakte het vakkundig af.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Damien Gaudin (Direct Energie)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 299
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 218
3. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 132

Bergklassement
1. flag-lv Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) 6 punten
2. flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 punten
3. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 4 punten

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-fr Thomas Boudat (Direct Energie) op 7m00s
3. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) op 7m37s

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-es Movistar op 4m41s
3. flag-au Mitchelton-Scott op 5m58s


De Nederlanders

De Nederlandse klassementsrenners beleefden vandaag een goede dag. Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk beperkten het tijdsverlies en schoven enkele plaatsjes op in het klassement.

Niki Terpstra en Dylan Groenewegen hadden minder geluk. Beiden kwamen onderweg ten val. Groenewegen moest na de afloop foto’s laten maken, maar de schade viel mee.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-be Greg Van Avermaet (BMC) – Geletruidrager
Greg Van Avermaet moest vandaag genoegen nemen met een tweede plek. De geletruidrager baalt dat de ritzege hem ontglipt is. “Ik sta hier toch een beetje ongelukkig”, vertelde hij na afloop aan Sporza. “Ik ben tevreden over hoe de etappe verlopen is. Maar wanneer je in de situatie komt, dan wil je winnen. Misschien ben ik een beetje te laat gestart. Ik ben ontgoocheld, want er had nog iets meer in gezeten”, blikt hij terug. “Ik dacht er goed aan te doen door hem op de kop te laten beginnen om er dan over te komen. Maar ik kwam er alleen naast en toen moest ik mij herzetten. Daarna was de streep al snel daar”, geeft hij aan. “De kans dat ik dinsdag nog het geel draag is nul. Ik denk dat het goed geweest is. Ik heb mezelf veel druk opgelegd om hier te winnen. Dat is bijna gelukt. Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met mijn eerste week.”

flag-sk Peter Sagan (BORA-Hansgrohe)
Peter Sagan startte als topfavoriet, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. “Ik heb een fout gemaakt”, aldus de groenetruidrager. “Er was één sector waar ik een beetje vanachter reed en uitgerekend daar reden ze weg. Het was erg lastig om ze nog terug te halen. Ik probeerde om te volgen, maar het was te laat. Bovendien was het te moeilijk omdat iedereen op mijn wiel reed. In de laatste vier kilometer ging ik in de aanval, maar toen was het al te laat”, kijkt hij terug. “Het was een gekke dag. Iedereen was nerveus.”

flag-es Mikel Landa (Movistar)
Mikel Landa reed in de slotfase de longen uit zijn lijf om de schade te beperken. “Ik ben erg blij dat we de boel gered hebben na een lastige situatie”, vertelt hij aan Spaanse media. Landa kwam met nog 33 kilometer te gaan ongelukkig ten val. “Ik was iets aan het drinken op een stuk asfalt tussen twee sectoren. Ik reed over een gat of een rioolput. Mijn ploeggenoten waren geweldig daarna, eigenlijk de hele dag. Zij hebben het probleem opgelost en een geweldige prestatie geleverd. Ik hoop dat het enkel bij schaafwonden blijft en ik snel weer honderd procent ben.”

flag-be Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
Oliver Naesen zag zijn kopman Romain Bardet een ongelukkige dag beleven. “Hij reed drie keer lek, ik reed één keer lek. Het is ongelofelijk, om te janken. Jammer, want we zaten echt met goeie benen”, vertelt hij na afloop voor de camera van Sporza. “Romain reed ook lek op zes kilometer van de finish, op de mooiste strook van de dag. Dan kun je de lijn van het voorjaar doortrekken. Maar ik heb hem altijd gezegd dat hij niet in paniek mocht raken en gelukkig heeft hij geluisterd”, aldus Naesen. De schade bleef uiteindelijk beperkt. “Ik denk dat ze voorin een beetje gekaart hebben. Hij komt nog terug en mag zijn handjes kussen. Het kon ook anders, want na tien kilometer zag ik Richie Porte van zijn stuur schieten en zijn ticketje naar huis boeken.”

Overige reacties:
flag-de Emotionele Degenkolb: “Iedereen zei dat ik klaar was na dat ongeluk”
flag-nl Steven Kruijswijk: “Ik was op het laatst helemaal naar de kloten”


Uitvallers

DNS:
flag-de Tony Martin

DNF:
flag-au Richie Porte
flag-es José Joaquin Rojas

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 167 renners


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”868″]

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2018 20:53
Sagan begint toch tegen te steken. “Iedereen keek naar mij”. Hij heeft zelf niet aangevallen maar ging alleen maar volgen. Greg, Gaviria, Gilbert, Fuglsang, die mannen hebben aangevallen. Sagan wordt steeds meer een Calimero type
15 juli 2018 21:27
Dat filmpje van Skujins waar Sven Nijs zelfs hardop mechanische doping uitsprak past ook wel in dit overzicht
15 juli 2018 21:34
Wat me vandaag vooral opviel was het tactisch geblunder van Quickstep. Ze hadden de beste kasseirenners, ze hadden de beste sprinter in de kopgroep, ze waren numeriek in het voordeel. En dan laten ze Lampaert wegrijden met 2 veel betere sprinters, nog wel zelf in gang gezet die ontsnapping.
15 juli 2018 23:16
Mis nog wel wat gave foto's:

Naessen die over Majka heen knalt:
https://i.imgur.com/fVWKjIg.png

Froome, Kristoff, Moscon (?) naar grond van up close:
https://i.imgur.com/S4UJ5Gq.jpg
15 juli 2018 23:57
Hier de beelden van Skujins en zijn schijnbaar zelf draaiende achterwiel: https://youtu.be/2Ca2LVC5OTk
16 juli 2018 00:01
En jij verweet mij provoceren?
16 juli 2018 00:09
@xistnc,
Tegen wie heb je het?
16 juli 2018 10:39
Als dit geen motortje meer is. Deze man moet vandaag nog uit de tour gehaald worden Controle faalt nog steeds helaas.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.