#TourGemist: De allersterkste renners komen bovendrijven op La Rosière
foto: ASO
woensdag 18 juli 2018 om 20:30

#TourGemist: De allersterkste renners komen bovendrijven op La Rosière

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de elfde aflevering over de etappe naar La Rosière, waarin Tom Dumoulin de aanval opende en de favorieten op scherp (en achterstand) zette.

Samenvatting


Verslag etappe 11

Even leek een vroege kopgroep, met Serge Pauwels als beste geplaatste renner, het te gaan halen tot de finish. De Belg reed zelfs enkele tijd virtueel in de gele trui, want Greg Van Avermaet overleefde de vier cols (twee van buitencategorie, één van tweede en één van eerste) van vandaag niet. Julian Alaphilippe pakte nog punten voor zijn bollentrui, maar meestrijden om de ritzege kon hij niet. De sterkste vluchter bleek Mikel Nieve.

De strijd bij de favorieten werd geopend op de tweede klim van de dag. Alejandro Valverde demarreerde en kon door goed tactisch spel twee minuten pakken. De Movistar-kopman kreeg na de afdaling van de Cormet de Roseland bijval van Tom Dumoulin, die in de lange en gevaarlijke afzink aanviel met ploegmaat Søren Kragh Andersen. De Nederlander pakte bijna een minuut op de favorieten. Met Valverde in zijn wiel begon hij aan de slotklim, al wilde de Spanjaard niet overnemen. Achteraf bleek waarom; Valverde was niet goed genoeg.

Dumoulin bleef de vroege vluchters een voor een oprapen, terwijl achter hem Sky de forcing voerde. Geraint Thomas was de eerste favoriet die aanviel uit een sterk uitgedund peloton. Chris Froome reageerde niet direct, waardoor Thomas aan kon sluiten bij Dumoulin. De Nederlander bleef doorzetten en kreeg in de slotkilometer de deksel op de neus; Thomas demarreerde en wipte in extremis nog op en over Nieve. Hij verzilverde daardoor zijn dubbelslag. De strijd om de tweede plek ging tussen Froome (die alleen de sprong nog gemaakt had) en Dumoulin. Onze landgenoot wist die met een laatste jump nog te pakken. Hij stijgt daardoor naar de derde plek in het klassement, achter beide Sky-renners.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-es Alejandro Valverde (Movistar)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 339 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 218 punten
3. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 132 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 61 punten
2. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 49 punten
3. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 40 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 2m06s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 7m35s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida op 1m37s
3. flag-gb Sky op 5m45s


De Nederlanders

De Nederlander van de dag was Tom Dumoulin. De kopman van Sunweb zette met een demarrage in de laatste afdaling alle favorieten op zijn kop. Sky moest achtervolgen en reed daarmee andere favorieten aan gort. Dumoulin loste Valverde en wist solo de ene naar de andere vroege vluchter te passeren. Uiteindelijk had hij geen antwoord op Geraint Thomas, maar twintig seconden achter de winnende Welshman pikte hij wel de tweede plek af van Chris Froome. Dat leverde Dumoulin zes bonificatieseconden en een derde plek in het klassement op; 1.44 achter Thomas en 19 seconden achter Froome.

De tweede Nederlander in de daguitslag was Steven Kruijswijk op de twaalfde plaats. Hij zag dat ploegmaat Primoz Roglic beter was en wist hem nog te helpen. Zelf klimt de Brabander naar de zesde plaats in het klassement op 2.40 van Thomas. De kopmannen van LottoNL-Jumbo werden uitstekend ondersteund door Antwan Tolhoek. Voor Bauke Mollema viel het klassement in duigen. De geblesseerde kopman van Trek-Segafredo verloor ruim elf minuten. Dylan Groenewegen moest andermaal vechten tegen de tijdslimiet, hij bleef in koers. Dat in tegenstelling tot Mark Cavendish en Marcel Kittel.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – Ritwinnaar en nieuwe drager gele trui
“Ik wist voor de start van de rit dat ik een goeie kans had op het geel, maar dat ik ook nog de ritzege zou pakken, had ik niet verwacht. Dit is onwaarschijnlijk. We waren niet meer zo talrijk op het einde. Het was vooral mijn instinct dat bovenkwam toen ik demarreerde. Ik had een klein gaatje en achter mij kon Froome de anderen schaduwen. Toen ik bij Dumoulin kwam, kon ik mij wat koest houden, want Froomey kwam eraan. Op het einde zag ik Nieve in de verte. Een goeie maat van mij, maar deze zege kon ik niet laten liggen.” – flashinterview

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Tweede in de daguitslag, derde in het klassement
“Die aanval in de afdaling was op intuïtie. Kragh Andersen is zo’n beest in de afdaling en ik wist dat we tijd konden pakken. Het was een spetterende slotklim, maar net niet spetterend genoeg voor mij. Mijn oom huurde hier altijd een huisje voor onze familie. Hij is dit voorjaar overleden, twee weken na het overlijden van mijn tante. Mijn vader verloor in twee weken zijn zus en broer. Ik vond het heel speciaal om in dit dorp te finishen. Ik wilde vandaag goed rijden. Het is mooi dat ik hen vandaag een beetje heb kunnen eren.” – Nederlandse pers


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data)
flag-de Marcel Kittel (Katusha-Alpecin)
flag-au Mark Renshaw (Dimension Data)
Rick Zabel ook, maar hij kreeg clementie van de jury

Nog in koers: 162 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Chris Froome, Tom Dumoulin
** Daniel Martin, Nairo Quintana, Primoz Roglic
* Vincenzo Nibali, Pierre Rolland, Romain Bardet, Steven Kruijswijk

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 12


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”872″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.