#TourGemist: Frans feest bij de mannen, bizarre ontknoping La Course
foto: ASO
dinsdag 17 juli 2018 om 21:00

#TourGemist: Frans feest bij de mannen, bizarre ontknoping La Course

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de tiende aflevering over de etappe naar Le Grand-Bornand, waarin de vroege vlucht de kans kreeg van de Sky-trein en een Nederlandse tweestrijd La Course kleurde.

Samenvatting


Verslag etappe 9

De strijd om een plek in de kopgroep duurde enige tijd, maar nog voor de eerste van vijf Alpencols begon was een grote groep weg. Daarbij zaten met Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter twee Nederlanders. Andere grote namen waren gele trui Greg Van Avermaet, Peter Sagan (pakte volle mep bij de tussensprint) en Julian Alaphilippe. De Fransman sprintte op meerdere beklimmingen naar bergpunten, waardoor hij de bergtrui overnam van Toms Skujins.

Sky controleerde het peloton en gaf de kopgroep acht minuten. Met de laatste twee beklimmingen voor de boeg (Romme en Colombière) hadden de vluchters nog tijd zat; zij zouden gaan strijden om de ritoverwinning. Direct Energie gooide de knuppel in het hoenderhok, maar het was Alaphilippe die op de slotklim de strijd in zijn voordeel besliste. Gesinks droom viel op de slotklim in duigen, terwijl Slagter iets eerder moest lossen. Alaphilippe ging met een voorgift van anderhalve minuut de afzink in richting Le Grand-Bornand, waar hij uitgebreid de tijd nam om de vieren met de Franse supporters. Een ijzersterke Van Avermaet reed naar de vierde plaats en verstevigde zijn leiderspositie.

Dat kon omdat tot vlak onder de top van de Colombière het peloton met topfavorieten intact bleef. Rigoberto Urán was de grote verliezer, hij loste vroeg en verloor meer dan 2.30 op zijn concurrenten. Een late versnelling van Dan Martin onder de top zorgde nog voor slachtoffers: een groep met Bauke Mollema, Ilnur Zakarin en Bob Jungels verloor 51 seconden.

Lees hier het hele etappeverslag


Word lid van de gloednieuwe WhatsApp-groepen van WielerFlits


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 319 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 218 punten
3. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 132 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 41 punten
2. flag-ee Rein Taaramäe (Direct Energie) 28 punten
3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 24 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 1m54s
3. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb) op 4m02s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida op 18s
3. flag-nl LottoNL-Jumb op 3m10s


De Nederlanders

Twee Nederlanders maakten deel uit van de uiteindelijke kopgroep. Robert Gesink wist zich in de strijd te mengen, evenals Tom-Jelte Slagter. Voor Gesink liep zijn hoop op de ritzege op de Colombière in de soep, vlak daarvoor moest ook Slagter zich al gewonnen geven. De Condor van Varsseveld werd uiteindelijk in de slotkilometer nog bijgehaald door de favorietengroep.

In de door Sky aangevoerde favorietengroep zaten de Nederlanders bij de pinken. Dumoulin zat op de slotklim vroeg alleen, nadat Laurens ten Dam enkele kilometers onder de top moest lossen. Steven Kruijswijk had met Antwan Tolhoek en Primoz Roglic lange tijd ploeggenoten om zich heen. De geschaafde Bauke Mollema was de enige Trek-Segafredo-coureur in de voorste gelederen; hij hield stand tot vlak onder de top. Een versnelling van Daniel Martin deed hem pijn aan de benen, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk verloor hij 51 seconden op de rest.

Een groep geloste sprinters wist het spannend te maken. Onder meer Dylan Groenewegen kwam 28 seconden voor de tijdslimiet over de finish.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – Ritwinnaar en nieuwe drager bollentrui
“Dat wekt veel emoties op. Het is moeilijk om dit te beseffen. Ik was er al eens dichtbij gekomen, maar op deze manier winnen is te gek. Hier heb ik geen woorden voor. Ik ben enorm tevreden dat ik kon profiteren van deze kans. Ik had bij de start al gezegd dat ik wou meegaan in de ontsnapping. Ik was in de zesde etappe een beetje ontgoocheld op de Mûr-de-Bretagne, want de benen hadden toen geen zin. Dit is het perfecte antwoord.” – flashinterview

flag-nl Laurens ten Dam (Sunweb) – Laatste knecht Dumoulin, loste op de Colombière
“Het ging best goed. Ik zat tot aan de voet van de Colombière bij Tom en daar zette ik hem in het wiel van Sky af en toen was het voor mij rustig naar de finish rijden. Het was voor mij voor het eerst dat ik sinds de Giro weer een berg op reed, dus ik was niet ontevreden. Tom zei dat hij goed was, dus toen wist ik wel dat hij het alleen af kon.” – NOS

flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) – Vijfde in de daguitslag na dag in de vroege vlucht
“Dit was de eerste etappe die ik had aangestipt. In 1994 stond ik hier in de buurt langs de kant toen de Tour passeerde. Daar is het vuur voor het wielrennen aangestoken bij mij. Ik herinner mij dat nog heel goed. Indurain reed toen in het geel, nu was ik op stap met de gele trui. Dat is toch speciaal. Het was een rit zoals ik het graag heb. Een goeie groep die door een slijtageslag wordt uitgedund. Het explosieve is er op het einde dan af en dan ben ik meestal goed. Maar Alaphilippe had die punch op het einde wel nog. Ik kan moeilijk volgen als hij aanvalt.” – Sporza


Uitvallers

DNS:
flag-be Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 165 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Tom Dumoulin, Daniel Martin, Alejandro Valverde
* Adam Yates, Romain Bardet, Primoz Roglic, Jakob Fuglsang

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 11


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”870″]


#LaCourseGemist

Voor en na de laatste klim van de slotklim werd alles beslist in La Course. Een drietal bleek op de Colombière van eerste categorie over de allersterkste benen te beschikken: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Ashleigh Moolman waren de sterkste klimmers. In de slotkilometer leek het definitieve verschil gemaakt te worden. Van der Breggen (geen Giro Rosa gereden) zette haar concurrenten op een kleine achterstand en ging met een voorgift de afzink richting Le Grand-Bornand in.

Van Vleuten volgde op een tiental seconden en snoepte daar in de afdaling beetje bij beetje vanaf. Moolman zag in de afdaling haar kansen op winst in rook opgaan, maar was wel de eervolle derde. In de straten van Le Grand-Bornand werd het een razendspannende tweestrijd tussen Van der Breggen en Van Vleuten. Het gat bleef constant vier, vijf, vier, drie, vier, zes seconden. In de laatste bocht leek Van der Breggen gevlogen, maar de laatste rechte lijn liep gevaarlijk hellend omhoog. En precies daar, in de laatste honderd meter voor de meet, viel de Boels-Dolmans-kopvrouw stil. Van Vleuten had niet opgegeven en schoof op 25 meter van de streep langszij, waardoor ze haar La Course-titel prolongeerde.

Lees hier het volledige verslag

Reactie Van Vleuten: “Mijn ploegleider gaf het op 500 meter van de streep al op”
Reactie Van der Breggen: “Dit is shit”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2018 20:15
Edit redactie: Klopt natuurlijk, is aangepast!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.