#TourGemist: Geel loopt uit na verhitte finale op hoge hoogte, Nederlanders stijgen
foto: Sirotti
woensdag 25 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Geel loopt uit na verhitte finale op hoge hoogte, Nederlanders stijgen

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de zeventiende aflevering over de etappe naar de top van de Col du Portet, waarin de Formule 1-start uitdraaide op een sof maar de slotklim allerminst.

Samenvatting


Verslag etappe 17

De Formule 1-start. Wat bijzonder! Nou, nee dus. Het was een beetje kolderiek hoe de renners van start gingen aan de voet van de Peyresourde. De Sky-trein stond snel weer op de rails, al zochten de sterke aanvallers (die de al vaak zagen de afgelopen week) wel direct de kop. Een grote kopgroep vormde zich, waarvan Tanel Kangert de sterkste bleek. Julian Alaphilippe sprokkelde nog bergpunten op de eerste twee cols, terwijl Alejandro Valverde en Rafal Majka ook nog lang standhielden.

Op de slotklim naar de Portet van buitencategorie kwamen de topfavorieten uit hun hok. Nairo Quintana viel aan en kreeg de ruimte, evenals Daniel Martin. Met enige hulp van Valverde bouwde Quintana langzaam zijn voorsprong uit; hij wist de rit te winnen, voor Martin. Daarachter was het Primož Roglič die de debatten opende. Chris Froome reageerde op diens aanval, terwijl Geraint Thomas op het wiel van Tom Dumoulin geplakt zat. Een nieuwe aanval van Roglič deed de favorietengroep verder uitdunnen: Egan Bernal, Thomas, Froome, Dumoulin, Roglič, Steven Kruijswijk en Mikel Landa bleken tot de sterkste klimmers te behoren.

In de slotkilometers was een demarrage van Dumoulin te veel voor Froome, die kraakte en meer dan een halve minuut verloop op de Nederlander. Enkel Thomas en Roglič konden de demarrage van de Limburger volgen; Kruijswijk hing op het elastiek. In de slotmeters wist de gele trui nog vijf seconden (en vier bonificatieseconden) te pakken. Hij breidt daardoor zijn voorsprong op Dumoulin uit naar 1.59. Froome staat derde op 2.31 en Roglič op 2.47.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-ee Tanel Kangert (Astana)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 452 punten – Kan niet meer ingehaald worden
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 170 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 133 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 140 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 73 punten
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) 54 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 6m27s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 8m31s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida op 24m20s
3. flag-gb Sky op 56m13s


De Nederlanders

Bauke Mollema was een van de vroege aanvallers. Hij kon niet met de besten mee van voren, maar behaalde de voet van de slotklim met het peloton. Daarna was het aan de favorieten. Drie Nederlanders behoorden op een gegeven moment op de slotklim tot de besten. Antwan Tolhoek was net afgehaakt toen Wout Poels de favorietengroep aanvoerde met daarin Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk goed van voren. Allebei deden ze een aanval op de Col du Portet, maar voor de ritwinst was het niet genoeg.

Wel wisten Dumoulin en Kruijswijk een plekje te stijgen in het algemeen klassement. De Sunweb-kopman zette Chris Froome op achterstand en klom naar de tweede plek in het algemeen klassement op 1.59. Kruijswijk sprong over Mikel Landa en Romain Bardet, maar zag ritwinnaar Nairo Quintana over hem heen komen. De Brabander van LottoNL-Jumbo staat nu zesde op 4.19.

Nederlanders in de Tour: 13 renners


Reacties op video

Worden later toegevoegd


Overige reacties

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Vijfde in de etappe, tweede in het klassement
“Je hoopt natuurlijk dat Thomas en Primož Roglič kraken, maar ik moet uiteindelijk blij zijn dat Froome kraakte. Dit was alles wat ik had, ik kan niet anders dan tevreden zijn. Ik wist niet of hij (Froome) aan het spelen of bluffen was of dat het écht was. Ik zat ook aan mijn limiet, dus ik dacht: als ik te vroeg ga, heb ik alleen mezelf ermee. Ik heb toen nog heel even gewacht en toen bleek dat het niet gespeeld was door Froome. Thomas is gewoon de beste momenteel, er is voor mij niks aan te doen. En dan kan ik niet anders dan tevreden zijn.” – Nederlandse pers

flag-co Nairo Quintana (Movistar) – Ritwinnaar, vijfde in het klassement
“Het was een zware, geweldige en geruststellende dag voor ons. Het was een etappe die ik had aangestipt. Ik had me hiervoor heel goed voorbereid. Ik vind het jammer dat ik een paar dagen terug geen goed gevoel had. Ik voelde me niet goed en ik verloor te veel tijd, vond ik zelf. Hierdoor voelde ik me heel slecht. Gelukkig voel ik mijn lichaam weer voor wat er nog komt in de Tour. We blijven we geloven. We zullen de koers hard en moeilijk moeten maken, ook op vrijdag. We gaan vechten en het vertrouwen van de overwinning van vandaag gebruiken.” – Movistar

flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – Zesde in de etappe, zesde in het klassement
“De eerste twee beklimmingen vielen nog wel mee, maar toen Primož op de laatste begon te rijden, waren we vrij snel met een select gezelschap. En toen was het vechten tot de streep. Op het laatst kon ik net niet mee met Thomas, Tom en Primož. Maar ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn plek. Daar ben ik ook voor gekomen. Het is fijn dat die bevestiging er is gekomen. Ik probeer gewoon tot het einde van de Tour zo hard mogelijk te rijden en zo hoog mogelijk te eindigen. Het is nog niet gedaan, hè? Er komt nog een lastige Pyreneeënrit aan en in de tijdrit sta ik normaal gesproken ook mijn mannetje.” – NOS

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – Derde in de etappe, verstevigt leiderstrui
“Ik voelde mij heel goed en het ging allemaal om het verdedigen van mijn voorsprong. Ik heb nog een paar seconden gepakt op Dumoulin en Roglič, dus het was een goede dag. Ik ben heel erg blij. Aan de voet van de klim gingen Quintana en Martin heel vroeg, toen Roglič ging dwongen we Dumoulin om te achtervolgen. Het was een strak tempo, maar gelukkig hadden we een overtal toen alles terugkwam. We rijden zo goed als ploeg, dat is de reden waarom ik in deze trui rijd. Ik laat mezelf niet eens denken aan het geel in Parijs. Ik blijf doen waar ik mee bezig ben, gewoon zo goed mogelijk herstellen en denken aan morgen. Ik doe dat dag voor dag. Zodra je te ver vooruit gaat denken, gebeuren slechte dingen.” – Eurosport


Uitvallers

DNS:
flag-be Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 146 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Arnaud DémareJohn Degenkolb
** Sonny Colbrelli, Christophe LaportePeter Sagan
* Andrea Pasqualon, Magnus Cort, Timothy Dupont, Nikias Arndt

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 18


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”890″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.