#TourGemist: Hoe sterk is de eenzame fietser?
foto: Sirotti
zondag 8 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Hoe sterk is de eenzame fietser?

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de tweede aflevering over de etappe naar Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-Sur-Yon, waarin een renner van Direct Energie de etappe kleurde.

Samenvatting


Verslag etappe 2

Het verhaal van de dag gaat over een gelouterde Fransman die in deze rit door de Vendée ten aanval trok. Sylvain Chavanel is de naam. De 39-jarige ancien is toe aan zijn achttiende Tourdeelname. Een record, waarmee hij dit jaar George Hincapie, Stuart O’Grady en Jens Voigt uit de geschiedenisboeken rijdt. In het geel-zwart van zijn ploeg Direct Energie koos hij al vroeg voor het avontuur. Aanvankelijk samen met de Nieuw-Zeelander Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en de Oostenrijker Michael Gogl (Trek-Segafredo), maar de twee lieten zich na het bergsprintje terugzakken. Chavanel ging solo verder. In Treize-Septiers werd hij gegroet door zijn teambaas Jean-René Bernaudeau, die door de feestende menigte op de schouders werd gehesen.

Onderweg waren de eerste opgaves te noteren. Niet de zwaar gehavende Lawson Craddock – die gisteren met moeite de finish haalde – maar de Ethiopiëer Tsgabu Grmay van Trek-Segafredo had dankzij hevige buikpijn de twijfelachtige eer als de eerste uitvaller genoteerd te worden. Ook voor Luis Leon Sanchez zat de Tour er na krap twee dagen op. De routinier van Astana kwam veertig kilometer voor het einde zwaar ten val, waarna hij hevig bloedend afscheid nam van de wedstrijd.

De eenzame fietser reed ondertussen nog steeds solo voorop, al nam zijn voorsprong zienderogen af. Op dertien kilometer van het einde werd hij bedankt voor de moeite en opgeslokt door het nietsontziende peloton. Als troostprijs was de prijs van de strijdlust zijn deel.

In de finale bleef het peloton gesloten. De treintjes voor de onvermijdelijke massasprint formeerden zich. Een valpartij op twee kilometer van het einde schakelde onder meer geletruidrager Fernando Gaviria uit. Op de vals plat omhoog lopende finishstraat in La-Roche-Sur-Yvon zou een uitgedund groepje sprinten om de overwinning. Peter Sagan drukte zijn wiel als eerste over de finish en wist Sonny Colbrelli met een half wiel achter zich te houden.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 104 pt
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 78
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 53

Bergklassement
1. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 1pt
2. flag-fr Kevin Ledanois (Fortuneo-Samsic) 1pt

Jongerenklassement
1. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
2. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) op 10s
3. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) op 10s

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-be Wanty-Groupe Gobert
3. flag-kz Astana


De Nederlanders

Het lukte de Nederlandse renners vandaag niet om een hoofdrol op te eisen. Dylan Groenewegen zat achter de val in de finale en kon daardoor niet meesprinten voor de dagzege. Tom Dumoulin zat ervoor en was op een zestiende plek de best geklasseerde Nederlander.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – Ritwinnaar
“Ik had niet verwacht dat het in de finale zo lastig zou zijn”, vertelde ritwinnaar Peter Sagan na afloop in het flashinterview. “Maar het ging constant op en neer en was erg zwaar. Ik wist dat ik vandaag laat de sprint aan moest gaan en was blij dat Colbrelli er niet meer overheen kwam”, aldus Sagan.

flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie)
Sylvain Chavanel kleurde de etappe. “Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ik in de aanval zou rijden”, bekende hij voor de camera van France TV. “Het plan was dat Fabien Grellier mee zou zitten. Voor iemand uit de Vendée zou het extra mooi zijn geweest om mee te zijn, maar ik ben desalniettemin erg blij dat ik de dag aan kop van de wedstrijd heb mogen doorbrengen.”, blikt hij terug. “Mijn twee metgezellen stopten ermee en ik ben niet iemand die zich laat inlopen. Ik heb een mooi gemiddelde gereden, maar het was in de laatste tien kilometer praktisch onmogelijk om voorop te blijven. De weg was breed en de wind was ongunstig. Met de prijs voor de strijdlust heb ik nog een kleine beloning gekregen. Het was een prachtige dag en ik hen ervan genoten”, aldus Chavanel.

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb)
Tom Dumoulin ontliep de valpartij in de finale. “Ik ben een atheïst, maar ik zou bijna een kruisje gaan slaan”, reageerde Dumoulin na afloop bij de NOS. “Een paar jongens hebben de bocht verkeerd ingeschat. Matthews lag erbij, maar volgens mij is hij okay. Het is wel jammer, want het is wel een gemiste kans”, kijkt hij terug. “Ik zat goed en dat zegt dat ik prima in orde ben tot nu toe. Maar aan de eerste twee dagen kan je eigenlijk niets afleiden.”

flag-gb Geraint Thomas (Sky)
Geraint Thomas veroverde onderweg een seconde winst. “Toen we eenmaal daar waren, leek niemand ervoor te gaan”, vertelt hij op de site van zijn ploeg Sky. “Toen zei ik ‘geef dan maar aan mij’. Gilbert ging aan en niemand leek te volgen. Het koste geen moeite en je slaat een seconde niet af”, blikt hij terug.

flag-nl Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
“Het was een beetje zoals gisteren. We hadden ook wel een sprint en een hectische finale verwacht. Alles wat bij de Tour hoort. Zo was het eigenlijk vandaag weer. Alleen de aankomst was weer wat lastiger”, vertelde hij na afloop aan de NOS. “In de eerste helft van de wedstrijd heb ik geprobeerd eten en bidonnen te halen. Later heb ik mij laten uitzakken.” Mark Cavendish kwam voor de twede dag op rij niet in het stuk voor. Bij zijn ploeg heersen echter geen twijfels. “Ik ga ervan uit dat hij goed is. Hij ziet er scherp uit. Hij heeft dertig etappes gewonnen en weet wat er voor nodig is om goed te zijn.”


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
flag-et Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo)
flag-es Luis León Sánchez (Astana)

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 174 renners


De dag van morgen

Profiel Tour de France 2018 etappe 3

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sky
*** BMC, Quick-Step Floors
** Mitchelton-Scott, Sunweb, LottoNL-Jumbo
* Bahrain Merida, Movistar, Katusha-Alpecin, AG2R La Mondiale

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op de ploegentijdrit


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”850″]

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2018 19:52
Zeer prettige rubriek. Door de stroom van informatie precies de info die je wil samengevat. Top!
9 juli 2018 00:11
Ja, leest goed.
9 juli 2018 00:16
Het was gisteren de verjaardag van Jean-René Bernaudeau.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.