#TourGemist: Oranje wekker maakt eind aan slaapverwekkende koers richting Chartres
foto: ASO
vrijdag 13 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Oranje wekker maakt eind aan slaapverwekkende koers richting Chartres

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist bundelen we uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer voor de mensen die het gemist hebben. Vandaag de zevende aflevering over de etappe naar Chartres, waarin Klaas Vaak een hoofdrol vertolkte.

Samenvatting


Verslag etappe 7

Wielerliefhebbers met een vrije middag hadden vandaag alle tijd om een dutje te doen. Thomas Degand ging er alleen vandoor, maar zag het nutteloze van zijn aanval in. Er volgde een demarrage van tien renners met enkele mooie namen, maar LottoNL-Jumbo liet die droom al snel uiteenspatten. Na dik dertig kilometer was het peloton weer compleet, waarna Yoan Offredo het hazenpad koos. Wat volgende was een ellenlange en een heel saai… ri… zzz. Zzzzzzzzzzzzzzzz. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

TRIIINNGGG! Het waaieralarm! Op meer dan honderd kilometer van de meet probeerden Trek-Segafredo en AG2R La Mondiale het peloton op de kant te zetten. Dat lukte, maar niet veel later kwam alles – inclusief Offredo – weer samen. Laurent Pichon ging daarna op zoek naar geluk, maar op 38 kilometer voor de meet was ook zijn liedje uitgezongen. Met een achterstand van vijftien minuten op het traagste tijdschema, kwam het peloton aan in Chartres. De sprinttreintjes waren op tijd wakker geschud.

Met de slaap nog in hun ogen, gingen de verschillende teams de strijd met elkaar aan. LottoNL-Jumbo zat goed van voren, maar het was andermaal Quick-Step Floors dat de perfecte lead out verzorgde. Fernando Gaviria zette aan en opnieuw leek hij zegezeker. Dat was buiten onze landgenoot gerekend. Dylan Groenewegen bleek met een indrukwekkende krachtsexplosie namelijk de allersterkste. Mondjes dicht, was het devies.

Lees hier het hele etappeverslag!


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 234 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) – 203 punten
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) – 105 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-lv Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) – 6 punten
2. flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie) – 4 punten
3. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 4 punten
Bolletjestrui gedragen door: Toms Skujiņš

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 27s
3. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) op 2m17s
Witte trui gedragen door: Søren Kragh Andersen

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-us BMC op 8s
3. flag-gb Sky op 1m50s


De Nederlanders

De Nederlanders kenden vandaag een relatief gemakkelijke dag. Enkel Bauke Mollema had snode plannen. Zijn ploeg zette waaiers op met nog honderd kilometer te gaan. Het bleek verspilde energie, want het peloton kwam snel weer bij elkaar. Daarna kon de meute opnieuw in slaap sukkelen, want in deze langste Tour-etappe van 2018 was niet veel te beleven.

In de slotfase toonde LottoNL-Jumbo zich. Tijdens de eerste sprints van deze Ronde van Frankrijk, kwam de trein van de geel-zwarte brigade om diverse redenen nog niet uit de verf. Ook nu leek Groenewegen ingesloten te zitten, maar de sterke Amsterdammer toonde zijn kracht. Op indrukwekkende wijze spurtte hij Gaviria en Sagan glad uit het wiel.

flag-nl Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-be Yves Lampaert (Quick-Step Floors) – Ploeggenoot van nummer twee Fernando Gaviria
“Het zag er op televisie misschien makkelijker uit dan het was. We hebben meer dan 2.000 hoogtemeters afgelegd en er stond zijwind. Uiteindelijk is iedereen toch fris in de finale geraakt en dan weet je dat het chaos zal worden. Ik zat goed geplaatst, maar Julian (Alaphilippe) deed  supernerveus. Hij zat te roepen en te doen. Ik weet niet waar dat goed voor was? Ik kon mijn werk niet helemaal doen zoals ik wou.Mocht de etappe sneller geweest zijn, had de gespierdere Groenewegen veel meer energie verloren dan Fernando. Het huidige koersverloop was in Groenewegens voordeel.” – Sporza



Uitvallers

DNS: Geen

DNF: Geen

DSQ: Geen

OTL: Geen

Nog in koers: 170 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Fernando Gaviria, Peter Sagan
** Arnaud Démare, André Greipel, Christophe Laporte
* Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, Marcel Kittel, Alexander Kristoff

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 8.


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”863″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.