#TourGemist: Pijn aan de kuiten in Bretagne, Dumoulin ziet voorsprong vervagen
foto: ASO
donderdag 12 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Pijn aan de kuiten in Bretagne, Dumoulin ziet voorsprong vervagen

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de zesde aflevering over de etappe naar Mûr-de-Bretagne, waarin de heuvelmannen een parcours op maat vonden en Tom Dumoulin kostbare tijd verloor.

Samenvatting


Verslag etappe 6

De traditionele kopgroep van de dag werd andermaal gevormd door renners van wildcardploegen. Zij bleken een vogel voor de kat, maar die kat had ook niet de makkelijkste dag. Vraag dat maar aan de mannen van LottoNL-Jumbo. Op een open stuk in het Bretonse landschap liet de Nederlandse formatie zich verrassen door een waaier, opgezet door Quick-Step Floors. Met man en macht achtervolgde LottoNL-Jumbo om medekopman Primoz Roglic terug te brengen. Dat lukte op 75 kilometer van de finish.

In de finale was het positioneren. De eerste beklimming (er was een rondje uitgestippeld rondom Mûr-de-Bretagne) reed het peloton nog en groupe naar boven, maar in de tweede aanloop bleef niet alles bij elkaar. Tom Dumoulin had op een ongelukkig moment een spaakbreuk en verloor daardoor 53 seconden. Na afloop kreeg de Sunweb-kopman ook nog een tijdstraf van twintig seconden aan zijn broek. Even later moest ook Romain Bardet van de fiets; hij verloor een halve minuut.

De strijd van voren eindigde in een strijd tussen de klassementsmannen en sterke heuvelrenners. Daniel Martin was de allersterkste, hij viel vroeg aan en gaf de rest het nakijken. Pierre Latour probeerde nog aan te sluiten, maar hij strandde op plek twee. Alejandro Valverde won de sprint van een achtervolgende groep om de derde plaats. Meerdere favorieten liepen daarachter secondes verlies op. Desondanks behield Greg Van Avermaet het geel.

Lees hier het hele etappeverslag
Twintig seconden tijdstraf voor Tom Dumoulin


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-fr Damien Gaudin (Direct Energie)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 199 punten
2. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 156 punten
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 88 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-lv Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) 6 punten
2. flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 punten
3. flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) 4 punten
Bolletjestrui gedragen door: Toms Skujiņš

Jongerenklassement
1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Sunweb)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 27s
3. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) op 2m17s
Witte trui gedragen door: Søren Kragh Andersen

Ploegenklassement
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-us BMC op 8s
3. flag-gb Sky op 1m50s


De Nederlanders

LottoNL-Jumbo moest halverwege de etappe reageren op een verrassingsaanval van Quick-Step Floors. Daarbij werden onder meer Robert Gesink en Antwan Tolhoek ingezet om Primoz Roglic terug te brengen aan het front. In de finale ging het mis voor Tom Dumoulin, die juist elk moment goed van voren te zien was. Hij verloor 53 seconden door een spaakbreuk en zakt daardoor in het algemeen klassement. Aanvankelijk was dat op 1m03s van Greg Van Avermaet, maar door een tijdstraf van 20 seconden is dat 1m23s. De voorsprong die de Sunweb-kopman pakte in etappe 1 op Froome en co is daardoor in rook opgegaan.

Bauke Mollema handhaafde zich uitstekend in de favorietengroep. De kopman van Trek-Segafredo sloot de etappe af als zevende en staat nu negentiende in het klassement op 1m18s. Steven Kruijswijk zat ook goed erbij, maar moest op de top van Mûr-de-Bretagne afhaken. Hij verloor negen seconden op de groep-Mollema. In het klassement staat Kruijswijk 21ste op 1m26s.

Nederlanders in de Tour: 14 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – Zevende in de daguitslag, stijgt naar plek 19 in klassement
“Het voelde vandaag goed aan. Het was heel explosief, ik heb afgezien en ik moest diep gaan. Ik werd perfect van voren gehouden door de ploeg, waardoor ik op een ideale positie kon beginnen aan de klim. Maar ze gingen heel hard aan. Mannen als Daniel Martin en Alejandro Valverde zijn zó explosief. Ik probeerde nog te sprinten, maar meer als deze zevende plek zat er niet in. Er zit alleen wel power in de benen en ik ben blij dat ik erbij zat.” – NOS

flag-be Greg Van Avermaet (BMC) – Twaalfde in de daguitslag, behoudt gele trui
“Ik moest mijn eigen tempo zoeken en mijn koers een beetje afstemmen op Alaphilippe. Hij mocht geen seconden pakken. Maar ik zag dat hij het ook moeilijk had en dat gaf me vertrouwen. Op zich was dit niet slecht voor ons. Het was heel lastig. Het tempo was heel hard van de voet tot aan de finish. Het is nooit echt stilgevallen. Ik moest bij de groep blijven, maar ik kon er niet meer uithalen of dichter bij de zege komen. Ik dacht: ik moet gewoon het wiel voor mij houden en dat moet wel voldoende zijn.” – Sporza


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
Geen

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 170 renners


De dag van morgen

Profiel Tour de France 2018 etappe 7

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, André Greipel
** Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Sonny Colbrelli
* Arnaud Démare, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Andrea Pasqualon

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 7


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”860″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.