#TourGemist: Schitterend man-tegen-man-gevecht in loodzware Pyreneeënrit
foto: Sirotti
vrijdag 27 juli 2018 om 19:30

#TourGemist: Schitterend man-tegen-man-gevecht in loodzware Pyreneeënrit

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zijn uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld. Vandaag de negentiende aflevering over de etappe naar Laruns, waarin de klassementsrenners elkaar tijdens de laatste bergen op de pijnbank legden.

Samenvatting


Verslag etappe 19

De Pyreneeënrit naar Laruns was voor de klassementsrenners een laatste kans om hun positie voor de min of meer afsluitende tijdrit naar Espelette te verbeteren. Een groep sterke vluchters met onder meer Adam Yates, Bob Jungels, Julian Alaphilippe én onze landgenoten Bauke Mollema & Tom-Jelte Slagter gingen er al vroeg vandoor. Veel ruimte kregen zij echter niet. Waar Sky eerst het tempo bepaalde, nestelden zich ook Katusha-Alpecin en Movistar zich op kop. De koers werd dan ook al in een vroeg stadium opengebroken, toen Mikel Landa, Ilnur Zakarin én Romain Bardet op jacht gingen naar de kop van de wedstrijd.

In de achtergrond hielden de tenoren voor het geel zich koest. LottoNL-Jumbo was sterk vertegenwoordigd in de achtervolgende groep. Het was dan ook de Nederlandse ploeg die het verschil met de kop van de wedstrijd terugbracht tot anderhalve minuut en daarvoor was Robert Gesink verantwoordelijk. Op de Col de Soulor brak de finale helemaal open, met een aanvalslustige Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primož Roglič. Klassementsrenner Geraint Thomas verroerde geen vin, maar Chris Froome had het lastig. Bovenop de Aubisque bleef er een elitegroep over. In de afdaling was het uiteindelijk Roglič die het verschil maakte.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-es Mikel Landa (Movistar)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 467 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) – 196 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – 183 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic)
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky)
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-co Egan Arley Bernal (Sky)
3. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert)
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida
3. flag-gb Sky


flag-nl De Nederlanders

De Nederlanders vertolkten een hoofdrol vandaag. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) zat andermaal mee in de vlucht van de dag, evenals Tom-Jelte Slagter (Dimension Data). Helaas moesten onze landgenoten op de Col de Tourmalet al vrij vlot hun kompanen laten gaan. In het peloton bepaalde op dat moment Wout Poels het tempo, nadat hij eerder nog de rol moest lossen. De Limburger kon zijn kopmannen een tijdje leiden, maar nog voor de top zat zijn werk erop. De aanvallers kregen door zijn inspanningen echter niet heel erg veel ruimte.

In de elitegroep wisten Steven Kruijswijk, Antwan Tolhoek en Tom Dumoulin zich goed te handhaven. Toen Sky de voorsprong van de vluchters liet oplopen, nestelde Robert Gesink zich op kop van de elitegroep. De 31-jarige renner van LottoNL-Jumbo knalde in amper elf kilometer tijd, twee minuten van de voorsprong af. Nadat zijn werk erop zat, moest ook Tolhoek de elitegroep al snel laten gaan. De finale werd vervolgens geopend door Kruijswijk, die ook later nog meerdere demarrages plaatste. Dumoulin trachtte hetzelfde te doen, maar helaas kwamen beiden niet dichterbij het geel van leider Thomas.

Nederlanders in de Tour: 13 renners



Reacties op video


Overige reacties

flag-si Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) – Ritwinnaar en de nieuwe nummer drie
“Ik ben heel erg blij. Dit is een geweldig gevoel. Ik had vandaag de benen en probeerde het dan ook meerdere keren. Gelukkig lukte het alsnog in de afdaling. Morgen is weer een nieuwe dag, waarbij ik me weer opnieuw moet focussen. Ik zal mijn uiterste best doen” – flashinterview

flag-gb Geraint Thomas – Geletruidrager
“Ik heb nog geen gewonnen spel. Het is uiteraard leuk dat ik een buffer heb, want dan moet ik geen risico’s nemen. Maar ik moet er wel nog door. Roglič vlak ik zeker nog niet uit. Ik was wel verrast dat hij vandaag wegreed van ons. Ik zat in het wiel van Tom (Dumoulin), maar ik had niet het idee dat die traag of slecht aan het dalen was. Maar ineens was er een gat. Ik weet niet of dat door een motor kwam.” – Sporza

flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo – schuift op naar plek vijf in het klassement
“Dit was het plan. Robert (Gesink) heeft berewerk gedaan door het gat met de kopgroep te verkleinen net voor de voet van de slotklim. Ik zou het vervolgens onder aan de klim proberen. Op de top kwam Primož vervolgens aansluiten. In de finale nam ik nog over, al ging het niet van harte. We mochten vandaag allebei onze kans gaan. Uiteindelijk had het niet beter kunnen uitdraaien. We hebben het als ploeg perfect gespeeld.” – NOS

Overige reacties:
flag-sk Peter Sagan: “Vandaag de streep halen is voor mij groter dan een overwinning”flashinterview 


Uitvallers

DNS: Geen

DNF: flag-be Jelle Vanendert (Lotto Soudal)

DSQ: Geen

OTL: Geen

Nog in koers: 145 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Geraint Thomas, Primož Roglič
** Chris Froome, Bob Jungels, Pierre Latour
* Steven Kruijswijk, Egan Arley Bernal, Stefan Küng, Jonathan Castroviejo

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op de twintigste etappe, een individuele tijdrit naar Espelette.



TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”894″]

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.