#TourGemist: Titanenstrijd op Alpe d’Huez na indrukwekkende solo Kruijswijk
foto: ASO
donderdag 19 juli 2018 om 20:30

#TourGemist: Titanenstrijd op Alpe d’Huez na indrukwekkende solo Kruijswijk

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de twaalfde aflevering over de etappe naar Alpe d’Huez, waarin Steven Kruijswijk de Alpe d’Huez hoop gaf, maar het uitdraaide op een strijd der titanen.

Samenvatting


Verslag etappe 12

Tsja, waar moeten we beginnen? Een kopgroep van dertig man sprong weg met twee gevaarlijke namen: Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde. Op de eerste klim hield Sky het verschil nog binnen de perken, maar op beklimming twee vond Kruijswijk het genoeg. Op 73 kilometer van de finish koos hij voor de solo en liep hij uit naar een voorsprong van zes minuten op de groep van de gele trui. Hierdoor reed hij lange tijd virtueel in het geel. Eenzaam en alleen dook hij richting de voet van de Alpe d’Huez, maar in de vallei daar naartoe gaf hij twee minuten toe.

De Sky-trein bleef ongehinderd doordenderen op de eerste flanken van de Alpe. Minuut per minuut werd van Kruijswijks voorsprong afgereden. Lange tijd mochten de Nederlandse wielerfans thuis (en op de Alpe d’Huez) hopen op Nederlandse ritwinst. Op 3,5 kilometer viel die droom voor Kruijswijk in duigen, maar Tom Dumoulin wist zijn wagon nog aan te haken bij de Sky-kopmannen. Romain Bardet behoorde ook tot de sterkste klimmers en door een tactisch steekspel aan kop mochten ook Mikel Landa, Vincenzo Nibali en Primoz Roglic nog hopen.

Het draaide uit op een machtssprint, waarin Geraint Thomas voor de tweede dag op rij toesloeg. Tom Dumoulin maakte een schakelfout in de voorlaatste bocht, waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plek. Wel maakte de Limburger in het klassement tijd goed op Chris Froome. Het verschil is nu elf seconden tussen Froome en Dumoulin. Thomas is natuurlijk wel wat uitgelopen op de rest.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 339 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 129 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 106 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 84 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 70 punten
3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 63 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 1m58s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 4m41s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-gb Sky op 2m07s
3. flag-nl LottoNL-Jumbo op 12m06s


De Nederlanders

Dju, wat een etappe voor de Nederlanders was dit! Een grote kopgroep kleurde de openingsfase van de koers, met daarbij veel Nederlanders. Steven Kruijswijk was de best geplaatste, maar ook Robert Gesink, Laurens ten Dam en Marco Minnaard sprongen mee. De gebutste Bauke Mollema waagde ook een poging, maar hij haakte uiteindelijk af en reed in de achtergrond verder. Met hulp van Gesink werd Kruijswijk op gang geholpen, waarna de kopman met nog 73 kilometer te gaan solo vertrok.

Hoe het afliep is dus bekend, maar de harten van veel wielerfans heeft hij wel gestolen met zijn aanval. Uiteindelijk finishte hij als tiende op 53 seconden en zakte hij naar plek acht in het klassement.. Vanuit de favorietengroep waren alle Nederlandse ogen op Tom Dumoulin gericht. Hij behoorde tot de vier beste klimmers en dacht zelfs aan de ritzege toen het op een sprint uitdraaide, maar door een schakelfout waren zijn kansen verkeken. Dumoulin werd tweede en nadert in het klassement Froome.

Nederlanders in de Tour: 12 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-gb Geraint Thomas (Sky) – Boekte tweede ritzege op rij, verstevigde het geel
“Ik weet niet wat moet zeggen. Het is wel Alpe d’Huez he! Het is onvoorstelbaar. Ik ben zo blij. Deze wedstrijd ligt me zo goed, maar is tegelijkertijd zo zwaar. Ik kan het gewoon niet geloven. Kunnen we nu al niet gewoon finishen in Parijs? Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren in de komende dagen. We gaan het allemaal zien. Ik vind het al geweldig dat ik hier heb kunnen winnen.” – flashinterview

flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) – Kleurde de koers met machtige solo, eindigde als tiende
“Ik wist wel dat het moeilijk ging worden. Ik kon gewoon niet harder, het was op. Ik heb het laatste stuk best wel alleen gereden. Ik wist dat ik voorsprong moest pakken, maar ik had aan de voet van de slotklim minder over dan ik had gehoopt. Het is zo moeilijk om je ritme te houden op zo’n slotklim. Het is teleurstellend dat je het niet kunt halen met zo’n grote voorsprong, maar ik kon gewoon niet harder. Alle aanmoedigingen hebben zeker geholpen, maar het was aan het einde gewoon op. Ik hou ervan om op deze manier te koersen, in plaats van drie weken alleen maar te volgen. Ik denk dat het een goede poging was, maar helaas heb ik het niet kunnen waarmaken. Het was uiteindelijk een mooie dag zonder mooi einde.” – NOS

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Tweede in de daguitslag, derde in het klassement
“Ik verkloot het gewoon in de sprint door een schakelfout. Ik denk dat Thomas wel sterker was, maar nu was ik al verloren voor de sprint. Ik voelde me eigenlijk helemaal niet goed. Het was echt doorbijten, zo hard als ik kon. Op het laatst kwam ik er wat doorheen, maar in de sprint verkloot ik het gewoon door die schakelfout. Ik denk dat Thomas wel de beste was, maar ik had het slimmer kunnen spelen. Nu was ik op voorhand al verloren.” – Nederlandse pers


Uitvallers

DNS:
flag-co Rigoberto Urán (EF Education First-Drapac)

DNF:
flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
flag-de André Greipel (Lotto Soudal)
flag-de Marcel Sieberg (Lotto Soudal)
flag-de Rick Zabel (Katusha-Alpecin
flag-fr Tony Gallopin (AG2R La Mondiale)

DSQ:
Geen

OTL:
flag-kz Dimitriy Gruzdev (Astana)
flag-ee Rein Taaramäe (Direct Energie)

Nog in koers: 153 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Arnaud Démare, Sonny Colbrelli
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Christophe Laporte
* Sylvain Chavanel, Julian Alaphilippe, Thomas De Gendt, Guillaume van Keirsbulck

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 13


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”877″]

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2018 09:43
Hoe mooi zou de wielersport zijn als potentiële winnaars zich niet om lieten kopen tot knechten bij de laboratoriumploeg?
Trots op de Nederlandse aanvallers #Kruijswijk, #Dumoulin, #Geesink.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.