Tourorganisatie: “Bij twee coronagevallen wordt complete ploeg uit ronde gehaald”

vrijdag 21 augustus 2020 om 08:37
Tourorganisatie: “Bij twee coronagevallen wordt complete ploeg uit ronde gehaald”

Tourdirecteur Christian Prudhomme - foto: Cor Vos (archief)

Over een week begint de 107e editie van de Tour de France. Om het wielerevenement zo goed mogelijk te laten verlopen, zal de organisatie zoveel mogelijk testen op mogelijke coronabesmettingen. Als er binnen een ploeg twee coronaverdenkingen- of besmettingen zijn, zal de complete formatie uit de ronde worden gehaald.

Dit blijkt uit een achttien pagina’s tellend document gepubliceerd door de ASO, waarin alle coronamaatregelen- en protocollen staan beschreven. De website Velonews meldt op basis van dit document dat de organisatie kan beslissen om een deelnemende ploeg uit de Ronde van Frankrijk te halen, ook als er twee coronaverdenkingen binnen de formatie zijn.

Ploeg verlaat de ronde, maar de Tour gaat door 
Het gaat dan om renners en/of stafleden binnen één ploeg en de Tourorganisatie grijpt dus ook al in als mensen binnen één Tourploeg kampen met meerdere serieuze symptomen. De wedstrijd zal overigens wel gewoon doorgaan, ook al moet een ploeg de Tour verlaten. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de Tourarts en de verschillende teamdoktoren, zo blijkt uit het document.

De teamartsen moeten ervoor zorgen dat renners elke dag, zowel voor als na een etappe, een gezondheidsformulier invullen, om zo eventuele gezondheidsklachten in kaart te brengen. Deze informatie zal dan worden gedeeld met de rondearts en een speciale coronamanager die door de Tourorganisatie is aangesteld.

Verdere maatregelen
Uit het document blijkt verder dat de Tourorganisatie er geen gras over laat groeien. De renners en stafleden zitten vanaf 29 augustus allemaal in hun eigen teambubbel. Zo krijgen ploegen in een hotel een eigen etage of vleugel ter beschikking en hebben alleen meermaals geteste verzorgers toegang tot een teambus. Verzorgers moeten bovendien altijd een mondmasker dragen.

Verder zullen persconferenties online worden gehouden en renners mogen ook geen enkele vorm van contact met wielerfans hebben. De mensen die deel uitmaken van het Tourcircus worden voor de Tour getest op het coronavirus, maar ook tijdens de rustdagen op 7 en 14 september. Het peloton kan straks ook rekenen op een meereizend testlab en urgentieverpleegsters.

Puntensysteem
Een opvallend gegeven in het corona-protocol van de ASO is een zogenaamd puntensysteem. Op basis van het gezondheidsformulier dat ingevuld wordt, worden ook strafpunten uitgedeeld. Koorts, hoestbuien en ademhalingsproblemen zijn goed voor vier strafpunten. Keelpijn, neusklachten of abnormale vermoeidheid tellen voor twee punten, terwijl hoofdpijn, diarree en misselijkheid één punt oplevert.

Een renner of personeelslid dat 3-5 punten scoort, vormt een ‘gematigd risico’ en wordt mogelijk getest. Bij 6 strafpunten of meer wordt verplicht een coronatest uitgevoerd.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.