Trainer Mark Cavendish vol vertrouwen voor ritzege 35: “Alles is mogelijk in de Tour”
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 13:47

Trainer Mark Cavendish vol vertrouwen voor ritzege 35: “Alles is mogelijk in de Tour”

Het vertrouwen binnen Astana Qazaqstan is groot dat Mark Cavendish in de Tour de France zijn 35ste ritzege kan behalen. Dat stelt zijn Griekse trainer Vasilis Anastopoulos in gesprek met Velo: “Als de komende weken gaan zoals gepland, dan is alles mogelijk in de Tour.”

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na een moeilijk voorjaar schoot Cavendish in de Ronde van Hongarije voor het eerst dit seizoen raak. Hij klopte daar Dylan Groenewegen. “Het ging een tijdje niet goed met Mark, maar dat punt zijn we voorbij”, vertelt Anastopoulos. “Het vertrouwen is er bij Mark en bij de hele ploeg. […] Die overwinning in Hongarije was heel belangrijk. Dat was een grote boost voor zijn moraal, dat van de ploeg en het vertrouwen in hem. Die zege telde echt.”

Aan de ondersteuning ligt het niet voor Cav in de Tour. Hij zal omringd worden door lead out Michael Mørkøv, Cees Bol en Davide Ballerini. Ook is zijn voormalige loods Mark Renshaw erbij vanuit de ploegleiderswagen. “Ja, Mark is oud, hij is 39”, erkent zijn trainer. “Maar zijn ervaring en die van Mørkøv, daar kan niemand aan tippen. Dat is een groot voordeel tegenover de rest van de sprinters in de Tour.”

‘Mark moet klaar zijn om af te zien in de bergen’
“We hebben een heel goed trainingskamp gehad met alle renners in de Sierra Nevada. Alle lead out-renners waren erbij en dat heeft goed gewerkt”, legt Anastopoulos uit. “In die sprintetappes kijken we niet naar jongens als Philipsen of wie dan ook, we kijken niet naar het niveau. Maar ik ben ervan overtuigd dat als Mark presteert op het niveau dat we gewend zijn, en wat wij verwachten, dat hij dan een goede kans heeft om een rit te winnen.”

In de Ronde van Zwitserland bereidt Cavendish zich nu voor op de Ronde van Frankrijk. Een ronde zonder echte sprintkansen voor hem. “De Tour is dit jaar extreem zwaar. Er zijn veel beklimmingen, ook in de eerste twee etappes al. Mark moet klaar zijn om daar af te zien”, geeft zijn coach aan. “Het doel voor Mark is ook niet die ene ritzege, maar ook om de Tour uit te rijden. Daarom heeft hij klimkilometers nodig in zijn benen.”

Cavendish brak in de Tour 2023 zijn sleutelbeen op weg naar Limoges – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.