‘Tramadol heeft prestatie verhogend effect’
donderdag 2 november 2017 om 18:40

‘Tramadol heeft prestatie verhogend effect’

De controversiële pijnstiller Tramadol heeft voor wielrenners naast een verdovend ook een prestatie verhogend effect. Dat is de uitkomst van een onderzoek van wetenschappers van de universiteiten van Kent en Granada.

De pijnstiller Tramadol staat bekend als een middel met een negatieve invloed op het reactievermogen van renners. In het verleden is het als oorzaak genoemd voor valpartijen binnen het peloton. Het middel staat niet op de dopinglijst. Vorige maand riep de MPCC nog op om Tramadol te verbieden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met subsidie van het WADA. In een rapport wordt vermeld dat een test aangetoond heeft, dat de kracht van wielrenners tijdens een (indoor) tijdrit van twintig minuten met vijf procent toenam in vergelijking met deelnemers die een placebo kregen.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
2 november 2017 18:41
Nu ook snel reageren en Tramadol zo snel mogelijk op de dopinglijst zetten...
2 november 2017 18:46
5%, das niet misselijk hee.
2 november 2017 18:55
Na dat artikel over de tramadol bij die sledehonden in Alaska had ik dit vermoeden al een beetje. Dus ook in wielrennen is dit dus gewoon doping lijkt me zo, WADA, onderneem actie zou ik zeggen..
2 november 2017 19:12
Toch ga je reacties krijgen en zien van forum leden als , als een werknemer ziek is mag hij medicijnen slikken dus dat moet met een doktersbriefje bij de wielrenners ook mogen , doet me zomaar terug denken aan Hakkie2 , die verdedigde ook alles en iedereen die dubieus bezig was.
2 november 2017 19:19
Prachtig weer zo'n onderzoek, als je pijngrens hoger ligt ga je vanzelf harder, drie jaar aan gewerkt waarschijnlijk. Lijkt me niet verstandig om er het werelduur record mee aan te vallen al zou het dus 2,5 km moeten schelen al vertrouw ik die placebo's ook niet.
2 november 2017 19:32
5%, dat is een wereld van verschil, als het soms gaat om tiendes van secondes en milimeters..
2 november 2017 19:33
Alleen al het feit dat het vrij veel gebruikt is in het peloton is eigenlijk al genoeg bewijs dat het prestatie bevorderend is. Die gasten slikken het niet voor niets
2 november 2017 19:35
Per 1 januari 2018 verbieden dan maar.
2 november 2017 19:47
Dan nog wel even checken hoe lang t in het lichaam traceerbaar blijft... ter voorkoming van positieve controles waar de atleet dan zegt 'sorry mijn laatste pil (?) was op 31/12.

Ook niet onbelangrijk... is t wel te traceren? Wel handig als je een verbod wil handhaven...
2 november 2017 19:53
Dit onderzoek is dus uitgevoerd in atleten die ongeveer 240 W kunnen trappen over 20 minuten. Complete nono's dus.

In topatleten gaat het nooit 5% zijn, waarschijnlijk niet eens meetbaar.
2 november 2017 20:22
Vaak zou ik ook dit idee hebben pierre. Maar ik denk dat het in dit geval best wel vergelijkbaar is. Gaat alleen om t mentale aspect. Minder pijn ga je vanzelf iets harder duwen. In principe kan je inderdaad ook zonder tramadol die vijf procent harder. Alleen je brein weerhoudt je daarvan. Dus ik denk dat het niet echt uitmaakt of je nou topatleten hebt of niet.
2 november 2017 20:33
En nu zo snel mogelijk uit het peloton dat spul. Heeft al veel te lang geduurd wat mij betreft.
2 november 2017 20:42
@pierre
Helemaal eens, watjes van 240 roepen al gauw om hun moeder maar als ze dit vergif gister aan vdp hadden gegeven was ie er misschien ingebleven.
Zoals hij gister zei hier word ik alleen maar sterker van, die pijngrens steeds verleggen op een natuurlijke manier, de lat elke keer opnieuw wat hoger.
2 november 2017 21:26
Heb het artikel snel gelezen. Mensen, GELOOF HET NIET, dwz, meer onderzoek nodig.

"Tramadol improved cycling power output in Experiment 1, but not in Experiment 2."

Effect was net significant in studie 1, en sample sizes waren klein (28 maar!). In mijn vakgebied leggen we dit soort studies naast ons neer en houden we zeer serieus rekening met een 'false positive', ofwel een 'schijneffect'.

Het gaat hier trouwens ook niet om professionele atleten - gemiddelde wattages in Experiment 1 zijn 220 en 209. Van 11W kun je 5% van maken ja bij deze waardes...
2 november 2017 21:29
Journalisten hebben er een handje van om resultaten van artikelen te overdrijven, dat terwijl auteurs van artikelen daar zelf ook vaak een handje van hebben. Dat betekent in de praktijk dus dubbel opblazen. ;-)

Redactie/journalisten van Wielerflits, pas ajb daarmee op! Stuur desnoods de paper eerst naar mij op, dan kijk ik er goed naar voor een genuanceerdere en objectieve blik.
2 november 2017 21:42
Het beste onderzoek je dit soort dingen in competitie, want de marge van het wedstrijdelement wordt opgevuld met Tramadol, en ik vraag me af of het in wedstrijden ook zo goed werkt.

Natuurlijk heeft het een pijnstillend en euforisch effect... Dus renners voelen zich er in het algemeen subjectief beter op, net als op heroine, cocaïne etc. Maar of je nou echt in volle finale die extra paar trappen kan doen betwijfel ik echt.
2 november 2017 21:49
Ben het grootendeels met @assen eens. 28 atleten, verdeeld over twee groepen. Wattages lijken niet al te hoog, toch spreekt men in het artikel van "cyclists and triathletes with a high-medium level of physical fitness". Statistische test gebruikt voor experimenten ken ik niet, als je de staafdiagrammen ziet vraag je je af hoe het mogelijk is dat verschil significant is, maar zelf zeggen ze dat p< 0.01, oftewel kans op vals positief is minder dan 1%, wat niet net significant is. Vreemd is idd dat dit effect niet gevonden worden in een tweede experiment, waarbij men ook nog een cognitieve taak moest uitvoeren, terwijl men aan het fietsen was. Overigens scoort de tramadol-groep even goed in het uitvoeren van deze taak als de placebo-groep, wat erop zou kunnen wijzen dat het concentratie-vermogen van de tramadollers niet is verminderd.
2 november 2017 21:56
Benieuwd wie er straks en masse minder harder rijden als deze gare rapedrug eindelijk eens afgeschaft is. Simpelweg 'het peloton' is geenszins uitgesloten in deze.
2 november 2017 22:13
Zijn de klimtijden nu zoveel korter dan op de top van het Armstrong/Pantani/Riis/VDB tijdperk?
2 november 2017 22:40
Zolang het nog kan gewoon doen zou ik zeggen
2 november 2017 22:45
Grappig. Doet me denken aan de uitkomst van dat recente Nederlandse onderzoek naar de effecten van EPO in goed getrainde wielrenners (maar geen toppers): dat leek er niet te zijn. Kan me niet herinneren of dat WF gehaald heeft. Hoe dan ook, de aanname in sommige reacties dat het verschil tussen placebo en tramadol bij profs wel kleiner zal zijn dan bij de geteste 'halfwatten' lijkt me aanvechtbaar. Ben het met Assen eens dat dit onderzoek geen hard bewijs is, maar om het daarom maar van tafel te vegen gaat te ver: ook in het 2e deel van het onderzoek is een positief verschil gevonden, maar niet significant. Zoals de onderzoekers zelf zeggen: dit is aanleiding voor meer onderzoek.

Nog een interessante opmerking in het artikel gaat over de effecten van 'gewone' pijnstillers die prestatiebevorderend zijn doordat ze de pijngrens verleggen. Dat lijkt me ook ongewenst, maar toch staan paracetamol e.d. op de lijst van toegestane middelen (https://www.dopingautoriteit.nl/juridisch/dopinglijst/toegestane-geneesmiddelen). Zou daar op z'n minst een bovengrens verwachten.

Nog een punt: het onderzoek blijft, voor zover ik kan beoordelen, bij veilige/lage doses. Afgaand op de geruchten over renners die half stoned op de fiets zitten zou het wellicht zo kunnen zijn dat er nog iets 'niet-representatief' is in dit onderzoek.

Wat mij betreft hoort een renner die dit soort paardemiddelen nodig heeft niet op de fiets maar in bed. Ik zou er naar neigen om tramadol te verbieden in afwachting van nader, uitvoeriger onderzoek.
2 november 2017 23:23
Alweer blijkt dat topsporters geen boodschap hebben aan wetenschap, far from my bed, 220 of 210 is geen enkele indicatie maar wie weet is het gefinancieerd door de pharmacie.
3 november 2017 01:42
@schipperaar, niet alleen far from my bed, maar mss ook, omdat the best captains are standing on the docks, of omdat the last leads weigh the most??
3 november 2017 01:54
http://www.wielerflits.nl/nieuws/118769/pijnstiller-tramadol-in-2016-op-dopinglijst.html
3 november 2017 02:10
@miguelon
As long as the best the best captains have never sailed it will never change.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.