Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”
foto: Cor Vos
donderdag 1 oktober 2020 om 20:30

Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

Update Trek-Segafredo en Quinn Simmons hebben gereageerd op het incident waardoor de 19-jarige Amerikaan in het oog van een Twitterstorm is beland. Simmons werd geschorst na een veelbesproken reactie op een bericht op Twitter. In een verklaring biedt hij zijn excuses aan.

De ophef ontstond na een tweet van wielerjournaliste José Been, waarin zij Trump-aanhangers opriep haar te ontvolgen. Simmons reageerde met een bruin handje, wat door velen gezien werd als racistisch.

Trek-Segafredo schorste de renner, maar benadrukt dat dit niet is vanwege zijn politieke opvattingen. “Hij werd geschorst vanwege het voeren van een gesprek op Twitter op een manier waarvan we denken dat het gedrag was dat niet past bij een Trek-atleet”, klinkt het.

Simmons geeft aan dat hij verkeerd begrepen is. “Aan degenen die de kleur van de emoji racistisch vonden, kan ik beloven dat ik niet bedoelde dat het op die manier zou worden geïnterpreteerd. Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die dit beledigend vond, aangezien ik sterk tegenstander ben van elke vorm van racisme.” Hij vraagt om begrip. “Wanneer iemand het politiek oneens met me is, dan is dat prima. Ik zal je er niet om haten. Ik vraag alleen hetzelfde.”

Teammanager Luca Guercilena steunt zijn renner. “Wij geloven dat Quinn een mooie toekomst als topsporter in het vooruitzicht heeft, als hij deze kans kan aangrijpen om als persoon te groeien en een positieve bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor het wielrennen. We blijven ons inzetten om Quinn zo goed mogelijk te helpen. ”


Eerder vandaag werd bekend dat Trek-Segafredo de 19-jarige Simmons voorlopig langs de kant houdt. “De online statements van Quinn Simmons zaaien naar onze mening verdeeldheid, zijn opruiend en schadelijk voor Trek-Segafredo, het wielrennen, de fans en de positieve toekomst die we hopen te creëeren voor de sport”, valt te lezen in een statement.

Zijn werkgever reageerde eerder al op social media al dat zij dergelijke opmerkingen of acties afkeuren. “Het team zal met Quinn samenwerken om hem te helpen de juiste toon te vinden in een gesprek en hoe hij zich moet opstellen als atleet”, aldus Trek-Segafredo, dat Simmons tot nader order niet opstelt.

Niet het eerste incident
Vooral de zwarte hand die Simmons in de tweet gebruikte wordt racistisch opgevat. Het is niet de eerste keer dat het toptalent in opspraak raakt vanwege een dergelijke situatie. Eerder al reageerde hij op een bericht van de zwarte renner Cory Williams, die zei dat zijn huiskleur een reden was dat hij niet in de Amerikaanse jeugdselecties werd opgenomen. Simmons reageerde daarop dat Williams ‘gewoon niet snel genoeg was’.

Williams was niet gediend van die reactie in zijn inbox en hij maakte de reactie van Simmons openbaar. De jonge renner maakte daarna openlijk zijn excuses. Hij verklaarde dat hij het opnam voor de jeugdtrainer en niet de kwaliteiten van William ‘im frage’ stelde. Dit incident vond plaats in de periode dat in de Verenigde Staten flink geprotesteerd werd nadat donkere Amerikanen omkwamen na politiegeweld.

Of Simmons ook de kasseiklassiekers mist, is nog niet bekend. Eerder spraken wij uitgebreid met de juniorenwereldkampioen van 2019 over zijn aanstaande debuut in de klassiekers.


Afbeelding

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
1 oktober 2020 10:45
Tegenwoordig is alles racistisch of seksistisch of ...
De wereld is gewoon doorgedraaid en iedereen is veel te snel op zijn teentjes getrapt wanneer er iets gezegd wordt dat niet in hun kraam past.
De volledige media zijn hier schuldig aan. Zij hebben (in dit geval dus) Trump als de slechterik aangeduid en daarover mag dan alles gezegd/geschreven worden (ook al is het niet waar) maar op het moment dat iemand het beeld van de media verstoort, dan moet die iemand volledig de grond ingeboord worden.

Ik vind dit gewoon erg voor Simmons en triest voor een ploeg als Trek

Om te reageren moet je ingelogd zijn.