Trots gevoel overheerst bij Ineos: “Egans eerste van vele zeges”

maandag 29 juli 2019 om 09:44
Trots gevoel overheerst bij Ineos: “Egans eerste van vele zeges”

foto: Cor Vos

De mooiste overwinning van zijn hele leven, zo bestempelde Egan Bernal zijn eindwinst in de Tour de France ten overstaan van de stampvolle Champs-Élysées. “Ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Ik heb net de Tour gewonnen en kan het niet geloven.”


Op het moment dat Egan Bernal voor de laatste maal de finishlijn op de prestigieuze Avenue des Champs-Élysées doorkruiste, bezegelde hij zijn eerste Tourzege. Met zijn 22 jaar schaarde hij zich daarmee bij de jongste winnaars van de gele trui ooit. “Ik wil mijn hele team bedanken. Bedankt G voor deze kans en mijn hele team voor alle steun en het geloof in mij”, vertelde de Colombiaan in feilloos Engels op het eindpodium.

“Ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Ik heb net de Tour gewonnen en ik kan het niet geloven”, ging hij verder, om vervolgens het publiek ook in het Italiaans, Spaans en Frans toe te spreken. Vooral voor de Colombianen was het groot feest, want Bernal bezorgde het Zuid-Amerikaanse land immers de eerste Tourzege. Of hiermee het tijdperk-Bernal aanbreekt? “Ik hoop het”, zei hij. “Het wordt zwaar, want het is wel de Tour. Het was dit jaar al moeilijk, we zullen zien.”

Thomas: ‘Egans eerste van vele zeges’
Naast hem op het podium stond Geraint Thomas, die daarmee het stokje van eindwinnaar overgaf aan zijn ploegmaat. “Twee jaar terug stond ik hier met mijn arm in een mitella, teleurgesteld dat ik niet kon fietsen. Twee jaar later ben ik teleurgesteld dat ik niet mijn tweede Tour heb gewonnen”, reageerde de Welshman. “Ik ben trots dat ik erin slaagde mijzelf in een goede conditie te krijgen. Het was geen vlekkeloze lijn richting de Tour of zelfs tijdens de koers, maar dit team is geweldig.”

“Het was me een genoegen deel uit te maken van Egans eerste van vele zeges en om als tweede op het podium te staan, is nog altijd een geweldige prestatie. Ik ben blij om naar huis te gaan, de voordeur te sluiten en me even terug te trekken. Weliswaar was het emotioneel, mentaal en fysiek veeleisend, maar het is nog steeds plezierig. Het is het hoogtepunt van onze sport en hier droom je van als kind.”

Brailsford: ‘Ik ben erg trots’
Bernals zege markeert ook de zevende eindzege van zijn ploeg Ineos na de eerdere successen van Bradley Wiggins, Chris Froome en Thomas. Ploegbaas Dave Brailsford: “Ik ben meermaals in Colombia geweest en de Colombianen, bij wie de wielersport in het DNA zit, zijn ongelooflijk. Om hun eerste Tourwinnaar ooit af te leveren is iets waarover we al vaker spraken. Ik ben erg trots. Het is een voorrecht om samen te werken met al deze mensen, de staf en de nieuwe sponsor.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.