Twaalf op rij voor Sanne Cant op BK veldrijden, zilver Lotte Kopecky

zondag 10 januari 2021 om 14:34
Twaalf op rij voor Sanne Cant op BK veldrijden, zilver Lotte Kopecky

foto: Cor Vos

Sanne Cant heeft voor de twaalfde keer op rij de Belgische veldrittitel bij de vrouwen veroverd. De 30-jarige kopvrouw van IKO-Crelan mocht in Meulebeke het goud in ontvangst nemen na een straffe solo. Wegkampioene Lotte Kopecky hield de gehele cross druk op Cant, maar moest genoegen nemen met zilver. Het brons was voor Alicia Franck.

De kopstart was voor Sanne Cant, die na de eerste hindernissen al afstand nam van de concurrenten. Alicia Frank en Lotte Kopecky volgden op enkele seconden, gevolgd door een groepje met onder meer Ellen Van Loy. Maar de top-3 was al snel gevormd: Cant, Kopecky en Franck maakten zich spoedig los van de rest.

Vrouw-tegen-vrouwgevecht
Er stond op het veelzijdige parcours in Meulebeke geen maat op Sanne Cant, die sinds haar BK-zege van 2020 niet meer wist te winnen. Na twee rondes was het verschil met Kopecky 15 seconden en met Franck 25 seconden. Het was ieder voor zich in West-Vlaanderen en de medaillewinnaars lagen zo al vroeg vast.

foto: Cor Vos

Toch wist Kopecky, de Belgische kampioene op de weg, druk te houden op leidster Cant. Het gat schommelde lange tijd tussen de 10 en de 15 seconden. Even leek Kopecky het gat met Cant te dichten, maar de kopvrouw van IKO-Crelan herpakte zich en breidde haar voorsprong weer uit.

Cant rondt het af
Door het tempo van Kopecky werd Cant gedwongen flink door te rijden. De elfvoudig kampioene kon niet op haar lauweren rusten en kon zich ook geen fout permitteren. Bij het ingaan van de slotronde in Meulebeke was de voorsprong van de drievoudig wereldkampioene toch gegroeid naar een geruststellende 19 seconden, een voorgift die ze niet meer weggaf.

Na Oostmalle, Antwerpen, Hooglede-Gits, Mol, Waregem, Erpe-Mere, Lille, Oostende, Koksijde, Kruibeke en (weer) Antwerpen mag Sanne Cant zo ook Meulebeke aan haar rijtje met BK-overwinningen toevoegen. De laatste kampioene voor Cant was Joyce Vanderbeken in 2009.

foto: Cor Vos

BK veldrijden 2021
Uitslag vrouwen – flag-be Meulebeke
1. flag-be Sanne Cant in 45m39s
2. flag-be Lotte Kopecky op 22s
3. flag-be Alicia Franck op 1m38s
4. flag-be Laura Verdonschot op 2m17s
5. flag-be Ellen Van Loy op 2m19s
6. flag-be Marthe Truyen op 2m47s
7. flag-be Loes Sels op 2m49s
8. flag-be Suzanne Verhoeven op 3m10s
9. flag-be Kiona Crabbé op 3m50s
10. flag-be Karen Verhestraeten op 4m08s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.