Twee nieuwe wereldtitels en zilver voor Nederland op derde dag WK Baan
Jan-Willem van Schip - foto Cor Vos
vrijdag 1 maart 2019 om 23:10

Twee nieuwe wereldtitels en zilver voor Nederland op derde dag WK Baan

Overzicht Opnieuw tweemaal goud voor Nederland op het WK baanwielrennen in Pruszków, waarmee de koppositie in de medaillespiegel werd overgenomen van Australië. Jan-Willem van Schip pakte zijn eerste wereldtitel op de puntenkoers, terwijl Kirsten Wild haar titel prolongeerde op het omnium. Tot slot was er nog zilver voor Theo Bos op de Kilometer. Lees hier op WielerFlits de belangrijkste ontwikkelingen van deze derde WK-dag terug!

Puntenkoers 40 km – mannen
Voor Jan-Willem van Schip begon het WK Baan met de puntenkoers, waarop hij in 2018 al zilver pakte. De concurrentie was dus gewaarschuwd. Rustig sprokkelde de beresterke renner zijn punten bijeen en al vroeg boekte hij rondewinst (en de bijbehorende 20 bonuspunten), iets wat hij later in de koers nog tweemaal zou doen. Ook de concurrentie zag hij driemaal rondgaan, maar Van Schip bleef maar punten pakken. Het leverde hem uiteindelijk zijn eerste WK-titel op de baan op met een indrukwekkend puntenaantal van 104, bijna dertig punten meer dan de tweede!

Jan-Willem van Schip – foto: Cor Vos

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Jan-Willem van Schip
flag-nr2 flag-es Sebastian Mora Vedri
flag-nr3 flag-ie Mark Downey


Kilometer tijdrit – mannen
Theo Bos en Sam Ligtlee waren de Nederlandse troeven op de kilometer tijdrit, waarop Jeffrey Hoogland vorig jaar nog de titel pakte. Via de kwalificaties plaatsten zij zich voor de finale, waarin Quentin Lafargue de te kloppen man zou zijn. De Fransman stond al tweemaal op het podium in 2016-17 en was de enige die in de kwalificatie aftikte onder de minuut. In de finale zou Ligtlee blijven steken op de zevende plek, maar Bos stond na zeven ritten mooi bovenaan. Lafargue moest toen nog komen; met 0,3s verschil pakte hij de titel en verwees hij Bos naar plek twee.

Theo Bos (links) met Quentin Lafargue en Michael D’Almeida – foto: Cor Vos

Uitslag
flag-nr1 flag-fr Quentin Lafargue
flag-nr2 flag-nl Theo Bos
flag-nr3 flag-fr Michael D’Almeida


Individuele achtervolging – mannen
Op de individuele achtervolging was Filippo Ganna de titelverdediger. De Italiaan baarde deze winter opzien met zijn transfer naar Team Sky en won al meteen in de Tour de La Provence. Op het WK was hij dan ook favoriet. Dat onderstreepte hij meteen door de concurrentie in de kwalificatie op anderhalve seconde te rijden. In de finale moest hij het dan opnemen tegen EK-winnaar Domenic Weinstein. Ganna startte sterk en reed vlekkeloos. Zijn tegenstander kwam nooit in het verhaal voor en moest toezien hoe de Italiaan zijn tweede wereldtitel op rij pakte.

Uitslag
flag-nr1 flag-it Filippo Ganna
flag-nr2 flag-de Domenic Weinstein
flag-nr3 flag-it Davide Plebani


Omnium – vrouwen
Met uitstekende cijfers verscheen Kirsten Wild aan de start van het WK-omnium. Ze was er de titelverdediger en de Europees kampioen en in de Wereldbeker bleef ze ongeslagen. De concurrentie zou haar een nieuwe WK-titel echter niet cadeau doen. De voornaamste concurrentie kwam van de jonge Letizia Paternoster, die als leider in het klassement aan de afsluitende puntenkoers begon. Tot half koers kon ze aanpikken bij Wild, die dan het verschil maakte en met twee punten voorsprong de wereldtitel veroverde. Woensdag pakte ze ook al zilver op de scratch.

Kirsten Wild (midden) met Letizia Paternoster en Jennifer Valente – foto: Cor Vos

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Kirsten Wild
flag-nr2 flag-it Letizia Paternoster
flag-nr3 flag-us Jennifer Valente


Sprint – vrouwen
Tot slot werd ook het eremetaal verdeeld op de sprinttoernooi voor vrouwen, dat gisteren al begon; vandaag stonden nog de halve finale en de finale op het programma. Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen en Nicky Degrendele waren er al niet meer bij, nadat ze in eerdere ronden al waren uitgeschakeld. Uiteindelijk drongen de sterkste rensters uit de Wereldbeker door tot de finale, te weten de Hongkongse Wai Sze Lee (vier zeges) en de Australische Stephanie Morton (twee). Lee bleek over twee heats de sterkste en werd daarmee de nieuwe wereldkampioene.

Uitslag
flag-nr1 flag-hk Wai Sze Lee
flag-nr2 flag-au Stephanie Morton
flag-nr3 flag-fr Mathilde Gros

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.