Twee op twee: Demi Vollering wint klimtijdrit in Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2024 om 12:29

Twee op twee: Demi Vollering wint klimtijdrit in Ronde van Zwitserland

Er staat voorlopig geen maat op Demi Vollering in de Ronde van Zwitserland. Na winst in de eerste etappe wist de Nederlandse van SD Worx-Protime ook de klimtijdrit naar haar hand te zetten. Vollering versloeg – na een fabelachtig laatste deel – Elisa Longo Borghini en Kim Cadzow.

Villars-sur-Ollon was vandaag toch wel een beetje het epicentrum van de koers. Op de beklimming richting dit winter- en zomerkuuroord moest de beslissing vallen in de strijd om de eindzege in de Ronde van Zwitserland voor mannen, maar eerst reden de vrouwen – eveneens in een klimtijdrit – nog naar boven. De start was in Aigle, waar het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI is gevestigd.

Daarna ging het via vijf vlakkere kilometers vanuit de Rhônevallei – over de hoofdweg vanuit Ollon – naar de voet van de slotklim (10 km aan goed 8%). Op de flanken van deze beklimming lag de streep. Mohinabonu Elmurodova uit Oezbekistan rolde als eerste renster – om 10.05 uur – van het startpodium. De leidster in deze Ronde van Zwitserland, Demi Vollering, vertrok om 11.45 uur als laatste. De Nederlandse van SD Worx-Protime was ook de uitgesproken favoriet om de etappe te winnen.

Faulkner met de eerste richttijd
De eerste richttijd kwam op naam van een Amerikaanse. Kristen Faulkner verloor zaterdag al veel tijd in de openingsrit naar Villars-sur-Ollon, maar wist zich op de tijdritfiets sportief te revancheren. De hardrijdster van EF Education-EasyPost noteerde aan de finish een eindtijd van 43’28”, goed voor een gemiddelde van 21,670 kilometer per uur. Ze bleek liefst drie minuten sneller dan de voorlopige nummers twee en drie, Annemarie Worst en de Française Eglantine Rayer.

Vervolgens was het wachten op de binnenkomst van Mischa Bredewold. De Europees kampioene op de weg wist ook een goede tijdrit (44’00”) af te haspelen, maar gaf wel meer dan een halve minuut toe op Faulkner. Bredewold beet dus haar tanden stuk op de tijd van de Amerikaanse, maar ze was zeker niet de enige. Jolanda Neff, Christina Schweinberger, Alena Ivanchenko… Deze rensters moesten toch duidelijk hun meerdere erkennen in Faulkner.

Snel, sneller, snelst
Maar dat het nog sneller kon, bewees Becky Storrie. De 25-jarige Britse, die uitkomt voor dsm-firmenich PostNL, schoot als een komeet uit de startblokken en wist haar inspanning ook bergop door te trekken. Storrie dook zo toch enigszins verrassend – met zeventien seconden – onder de tijd van Faulkner: 43’11”. Ze mocht als beloning plaatsnemen in de hotseat, maar de grootste kanshebbers op de ritzege moesten nog komen.

Agnieszka Skalniak-Sójka (43’16”) en Nienke Vinke (43’12”) kwamen al zeer dicht bij de toptijd van Storrie, maar bleken net niet snel genoeg. Dit in tegenstelling tot Brodie Chapman: de Australische van Lidl-Trek bleek na 15,7 kilometer maar liefst twee(!) minuten sneller dan de Britse. Met een eindtijd van 41’11” en een gemiddelde van 22,870 kilometer per uur wist Chapman de lat dus nog een stuk hoger te leggen.

Vollering ziet af, in een verder wel adembenemend landschap – foto: Cor Vos

Vollering moet onderweg tijd toegeven
Er zat echter nog meer in het vat. De beloftevolle Duitse Antonia Niedermaier van Canyon//SRAM Racing dook als eerste onder de 41 minuten (40’48”) en boven de 23 kilometer per uur (23,085 km/u). Was dit genoeg om een gooi te doen naar de ritzege? Nee, want Juliette Labous (40’34”) dook al onder de tijd en Kim Cadzow deed er nog een schepje bovenop. Met 40’13” voerde de Nieuw-Zeelandse de tabellen aan.

Vier rensters konden de tijd van Cadzow nog verbeteren, al waren het er in feite drie. Elise Chabbey kende duidelijk een mindere dag, werd zelfs ingehaald door Gaia Realini en verloor veel tijd. Realini was op haar beurt wel bezig aan een goede tijdrit, maar verloor in de laatste klimmende kilometers toch van haar pluimen en gaf zo toch driekwart minuut toe op Cadzow. Haar ploeg- en landgenote Longo Borghini deed het een stuk beter en noteerde zelfs de beste tijd.

Maar is aan de finish toch de snelste
De Italiaans kampioene reed met een eindtijd van 40’05” nog eens acht seconden sneller dan Cadzow en stelde zich zo kandidaat voor de etappezege, ook omdat Vollering aan het tweede tussenpunt nog tijd moest toegeven (23 seconden) op Longo Borghini. Alleen: de leidster in de wedstrijd besloot het beste voor het laatst te bewaren. Vollering wist met een ijzersterk derde gedeelte haar achterstand van 23 tellen nog om te zetten in een voorsprong van achttien seconden.

foto: Cor Vos

Vollering boekte zo haar tweede opeenvolgende ritzege en loopt alsmaar verder uit in het algemeen klassement. Longo Borghini is nu haar naaste belager, maar de Italiaanse volgt wel op bijna anderhalve minuut (1’26”) in de stand. De Ronde van Zwitserland duurt nog tot en met dinsdag. De rensters mogen zich opmaken voor twee heuvelachtige etappes.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.