Tweede etappezege Farrar in Eneco Tour (+beeld)

donderdag 20 augustus 2009 om 16:27

Tyler Farrar heeft zijn tweede etappezege behaald in deze editie van de Eneco Tour. De Amerikaan van Garmin wist de sprint te winnen van het uitgedunde peloton, nadat in de laatste honderden meters Nick Nuyens was bijgehaald.

De 2e etappe van de Eneco Tour liep tussen Ardooie en Brussel over een afstand van 178 kilometer en kende onderweg enkele pittige hindernissen, zoals de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Al vroeg in de wedstrijd muiste Juan José Haedo (Saxo Bank), Mathew Hayman (Rabobank), Tanel Kangert (Ag2r), Jérémy Roy (Française des Jeux) en David Deroo (Skil-Shimano) er vanonder. Maar nadat de zeer actieve Juan Antonio Flecha (Rabobank) onder andere op de Muur alles uit elkaar trok waren zij eraan voor de moeite. De Duitser Andreas Klöden (Astana) moest de ronde ondertussen met een polsbreuk door de achterdeur verlaten.

Op iets minder dan 60 kilometer van de aankomst maakte tien renners, met onder andere Edvald Boasson Hagen (Columbia) en Maarten Tjalingii (Rabobank), zich los van het peloton. Op de Putberg kwamen daar nog eens tien bij, met onder andere het Rabo trio Flecha, Nuyens en Posthuma. Laatstgenoemde koos op iets minder dan 20 kilometer van de streep het hazenpad. Ondanks goed afstopwerk van zijn ploeggenoten kwamen eerst Boasson Hagen en later Frank Hoj (Saxo Bank) aansluiten. Met de twee Scandinaviërs kwamen echter ook Raborenners Tjalingii en Nuyens meeglippen waardoor de bankploeg met drie renners aan het front kwam. Nuyens maakte daar dankbaar gebruik van en waagde op 8 kilometer van de aankomst een poging.

Achter de ontketende Belg kwamen enkele groepen samen waardoor er een uitgedund peloton ontstond. Grote afwezige was Tony Martin (Columbia), die meer dan 6 minuten aan zijn broek kreeg. In de laatste honderden meters moest ook de dappere Nuyens het hoofd buigen, waardoor opnieuw een sprint de beslissing moest brengen. Wouter Weylandt (Quick Step) ging die vroeg aan, maar werd al snel voorbijgesneld door Tyler Farrar. De Wit-Rus Yauheni Hutarovitch kwam nog dichtbij de Amerikaan, maar ook hij kon hem niet van een tweede opeenvolgende zege afhouden. De Nederlander Tom Veelers (Skil) werd knap 5de.

Door zijn overwinning verstevigd Farrar ook zijn leiding in het klassement. Edvald Boasson Hagen, vandaag 3de, staat nu tweede voor Tom Boonen en Sylvain Chavanel.

Uitslag
1. Tyler Farrar (VSt/Garmin) 4u17’53”
2. Yauheni Hutarovitch (WRu/Française des Jeux) z.t.
3. Edvald Boasson Hagen (Noo/Columbia) z.t.
4. Wouter Weylandt (Bel/Quick Step) z.t.
5. Tom Veelers (Ned/Skil-Shimano) z.t.
6. Francesco Gavazzi (Ita/Lampre) z.t.
7. Baden Cooke (Aus/Vacansoleil) z.t.
8. Alexandre Usov (WRu/Cofidis) z.t.
9. José Joaquin Rojas (Spa/Caisse d’Epargne) z.t.
10. Tom Boonen (Bel/Quick Step) z.t.
11. Joost Posthuma (Ned/Rabobank) z.t.
12. Gert Dockx (Bel/Columbia) z.t.
13. Sebastian Langeveld (Ned/Rabobank) z.t.
14. Maarten Tjalingii (Ned/Rabobank) z.t.
15. Nikolas Maes (Bel/Topsport Vlaanderen) z.t.
16. Roy Sentjes (Bel/Silence-Lotto) z.t.
17. Koen de Kort (Ned/Skil-Shimano) z.t.
18. Sylvain Chavanel (Fra/Quick Step) z.t.
19. Stijn Vandenbergh (Bel/Katusha) z.t.
20. Maxime Vantomme (Bel/Katusha) z.t.

Algemeen Klassement
1. Tyler Farrar (VSt/Garmin) 8u41’09”
2. Edvald Boasson Hagen (Noo/Columbia) op 13″
3. Tom Boonen (Bel/Quick Step) op 14″
4. Sylvain Chavanel (Fra/Quick Step) op 19″
5. Bradley Wiggins (GBr/Garmin) op 21″

Laatste kilometers

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.