Tweede etappezege Luka Mezgec in Ronde van Polen
foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2019 om 16:41

Tweede etappezege Luka Mezgec in Ronde van Polen

Luka Mezgec heeft de vijfde etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In de rit naar Bielsko-Biała, waarin het peloton de draad weer oppakte na de geneutraliseerde koers van gisteren, was hij de beste in de sprint heuvelop. Eduard Prades werd tweede, Ben Swift derde.

Gisteren werd de etappe naar Kocierz geneutraliseerd afgewerkt na het noodlottige ongeval van Bjorg Lambrecht. Zijn ploegmaats bij Lotto Soudal werd de keuze gelaten of ze vandaag aan het vertrek zouden staan; de zes overgebleven renners kozen ervoor om te starten in de vijfde rit van Wieliczka naar Bielsko-Biała over 153,8 kilometer. Op papier leek dit een dag voor de punchers met aardig wat hoogtemeters en een oplopende aankomst.

Nog altijd hing het overlijden van de jonge Belg als een grauwe deken over het peloton, toen om kwart voor een het startsein werd gegeven. Vier renners reden in de beginfase weg en zij kregen de vrijheid van hun collega’s. Daarbij was ook Jelle Wallays van Lotto Soudal. Ondanks het grote verdriet in zijn ploeg, had de Belg de kracht om mee te zijn in de ontsnapping samen met Kamil Gradek, Charles Planet en Szymon Rekita.

Jelle Wallays in de lange ontsnapping – foto: Cor Vos

De voorsprong van de vier vluchters schommelde rond de drie minuten tot halfkoers het parcours steeds heuveliger werd. Dan begint het tijdsverschil terug te lopen en op de Przełęcz Przegibek, een klim van eerste categorie na bijna 120 kilometer koers, werd de kopgroep weer ingerekend. In de afdaling reed Matej Mohorič dan weg en de meesterdaler zag bij het opdraaien van de drie lokale rondes rond Bielsko-Biała Simon Geschke en Tsgabu Grmay aansluiten.

De ploegmaats van klassementsleider Pascal Ackermann bij BORA-hansgrohe en ook de renners van Deceuninck-Quick Step controleerden het peloton in de achtervolging op het ontsnapte trio. In de laatste plaatselijke ronde werden de vluchters weer bijgehaald, waarna in een snelle finale naar de hellende laatste twee kilometer werd gereden. De pure sprinters gingen overboord, maar er waren nog genoeg rappe mannen over die dit werk wél aankonden.

Miguel Ángel López versnelde en de Colombiaan zag Davide Formolo aansluiten. Ineos bracht alles weer samen voor haar snelle man Ben Swift, maar het was Luka Mezgec die oppermachtig was in de sprint en zijn tweede dagzege naar zich toetrok. Ook in de tweede etappe naar Katowice was de Sloveen van Mitchelton-Scott al de beste. Pascal Ackermann kon zich niet mengen in de strijd om de winst, maar behield wel de leiderstrui.

Pascal Ackermann behoudt de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.