Tweede etappezege Van der Poel in Tour of Britain

Tweede etappezege Van der Poel in Tour of Britain

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft zijn leiderstrui in de Tour of Britain extra in de verf gezet met zijn tweede etappezege. Op de oplopende aankomst in Burton Dassett Country Park stond er geen maat op de Nederlander. Matteo Trentin werd tweede, Simon Clarke derde.

In de voorlaatste rit zat het venijn hem in de staart. In de eerste pakweg 130 kilometer waren de sprints bij Berkswell en Brinklow de enige stippen op de route, maar op vijftig kilometer van de finish begonnen de heuvels elkaar in sneltreinvaart op te volgen. Eerst met Friz Hill, gevolgd door de steile Sunrising Hill. Daarna draaide het peloton de lokale ronde van twaalf kilometer op, die driemaal afgelegd moest worden. Scherprechter was Burton Dassett, waarop ook werd gefinisht.

foto: Cor Vos

Op papier was de etappe op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel, die gisteren in de tijdrit de leiderstrui heroverd had. “Hopelijk zijn de benen goed, dan is er een kans om te winnen”, zei hij voorafgaand aan de start. “Het klassement is het belangrijkste doel vandaag met nog twee dagen te gaan. Ik ga er hard voor strijden om de trui te behouden.” De strijd was immers nog allerminst beslist met nog zeventien renners binnen een minuut van de leiderstrui.

In de beginfase regende het aanvallen, waarbij ook bergkoning Jacob Scott zich in de strijd wierp. Uiteindelijk wist na twaalf kilometer een kopgroep weg te rijden met daarbij ook…Mathieu van der Poel. De Nederlander had zijn zinnen gezet op de bonificatieseconden aan de tussensprint, maar dat wilden de Mitchelton-Scott-ploegmaats van Matteo Trentin niet zomaar laten gebeuren. De Australische ploeg slaagde erin de Nederlander opnieuw in te rekenen.

Van der Poel pakt toch bonificatieseconden
Toch wist Van der Poel de sprint in Berkswell te winnen, voor Jasper De Buyst en Trentin. Zo kon de Nederlander zijn voorsprong in het klassement uit te breiden naar acht seconden. Uiteindelijk kwam een nieuwe kopgroep tot stand met Tony Gallopin, Remy Mertz, Alex Colman en Jonathan Dibben daarin, maar ook zij kregen geen ruimte. Dylan van Baarle en Cameron Meyer sloegen dan een gaatje, terwijl Corendon-Circus aan de kop van het peloton bleef rijden.

foto: Cor Vos

Van Baarle en Meyer diepten hun voorsprong steeds verder uit tot bij de tussensprint in Brinklow, waar Van Baarle als eerste voorbijkwam. De Nederlands-Australische kopgroep kwam met 2:40 aan bij de laatste vijftig kilometer, waar de heuvelzone begon. Naarmate de klimkilometers wegtikten, liep ook de voorsprong van het leidende duo terug. In de slotronde kwam alles weer samen, waarna de sprint naar Burton Dassett de winnaar moest bepalen.

Mathieu van der Poel sneed met Matteo Trentin in het wiel de laatste honderden meters aan van de oplopende aankomst. Beide renners voeren niet alleen het klassement aan, maar bleken ook de sterkste in deze zevende rit. Van der Poel besliste de tweestrijd dan in zijn voordeel door zijn Italiaanse tegenstrever uit het wiel te kletsen en de winst op te eisen. Voor Trentin restte plaats twee, Jasper De Buyst werd derde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.