Tweede ritzege op rij voor Davide Cimolai in Castilla y Leon
vrijdag 26 april 2019 om 17:37

Davide Cimolai heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Vuelta a Castilla y Leon (2.1). Gisteren moest er nog een jurybesluit aan te pas komen om de Italiaan van Israel Cycling Academy aan te wijzen als ritwinnaar, maar vandaag kwam hij dan ook daadwerkelijk zelf als eerste over de streep.

Commotie gisteren na de finish van de openingsetappe: Carlos Barbero kwam weliswaar als eerste over de streep, maar na afloop werd de Spanjaard teruggezet wegens een onreglementaire sprint. De winst werd hem afgenomen en overgedragen aan Davide Cimolai. Kon de Spanjaard een dag later al direct revanche nemen, toen het peloton over 170,3 kilometer zou koersen van Frómista naar Villada? Een rit met weinig hoogtemeters, die andermaal beslist leek te worden in een sprint.

Mancebo en Bol in de vroege vlucht
De enige beklimmingen, de Alto de Tamara en de Alto de Magú, lagen al vroeg op de route na 9,2 en 22,7 kilometer en de eerste poging voor het opzetten van de lange vlucht liet dan ook niet lang op zich wachten. Diego Ochoa en de inmiddels 43-jarige Francisco Mancebo sloegen de handen ineen en zij zagen even later een achttal renners aansluiten, met daarbij ook de Nederlander Jetse Bol. Guillaume Boivin was op de zevende plaats (op 0:11) de best geklasseerde renner vooraan.

De kopgroep reed ruim zeven minuten weg van het peloton, maar onder aanvoering van Barbero’s Movistar-ploegmaats werd de voorsprong na half koers stapsgewijs teruggebracht. De Spaanse formatie zou zich niet misrekenen en op vijftien kilometer van de finish kon er definitief een streep door de aspiraties van de vluchters. Het peloton bleek echter flink uitgedund toen de finale van deze tweede rit werd aangevangen.

Cimolai spurt naar zijn tweede succes op rij
Uiteindelijk scheidden acht renners zich af van de groep en daaruit zou de winnaar voortvloeien. Klassementsleider Cimolai was alert en zou even later als eerste de finishlijn doorkruisen, wat weer zorgde voor blije gezichten in de volgauto van Israel Cycling Academy. Eduard Grosu eindigde op de tweede plaats, Daniele Bennati werd derde. Barbero had de slag gemist en zou niet bij de eerste vijftien eindigen. Cimolai behield vanzelfsprekend de leiding in het klassement.