Tweede zege op rij voor Matthews in Québec, Van Avermaet derde
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 13 september 2019 om 22:16

Tweede zege op rij voor Matthews in Québec, Van Avermaet derde

De tiende editie van de Grand Prix de Québec is gewonnen door Michael Matthews. De Australiër van Team Sunweb was na ruim tweehonderd kilometer als eerste aan de finish. In de oplopende finishstraat was hij Peter Sagan en Greg Van Avermaet, die in de slotfase nog de aanval kozen, te snel af.

Vroege vlucht
Een kopgroep van zes kleurde de vroege uren van de koers. Daarbij zaten met Julien Bernard (Trek-Segafredo) en Lluis Mas (Movistar) twee WorldTour-renners. Zij kregen Guy Sagiv (Israel Cycling Academy), Gavin Mannion (Rally UHC) en Evan Burtink (Canadese selectie) mee in de aanval. In het peloton waren het BORA-hansgrohe, CCC, Team Sunweb en Bahrain Merida die de controle hadden. De maximale voorsprong was acht minuten.

Op 65 kilometer van het einde kwam er wat beweging in het peloton. Onder meer Vincenzo Nibali toonde zich in de afdaling op het parcours door Québec. Geen van die aanvallen kreeg de ruimte, maar de voorsprong van de koplopers dook wel snel onder de twee minuten.

Kopgroep ingerekend
Veertig kilometer voor het einde vond Mas het peloton te dichtbij komen. Het verschil dook onder de minuut, waarna de Spanjaard samen met Mannion overbleef op kop. De Amerikaan werd uiteindelijk op 26 kilometer van de streep ingerekend. Vervolgens waren het Team Sunweb en Team Ineos die het tempo hoog hielden bij het ingaan van de laatste twee rondes.

Stan Dewulf probeerde het daarna op de voorlaatste klim van de Côte de la Potasse. De Belg sloeg een gaatje, maar werd nog voor de slotronde begon gegrepen. De ene aanval volgde de andere op, met onder meer Michal Kwiatkowski, (andermaal) Nibali en Nathan Earle in het offensief, maar ook die aanvallen werden vakkundig gepareerd.

Alaphilippe trekt ten aanval
Op de Côte de la Montagne trok Dries Devenyns door in dienst van Julian Alaphilippe. Hij trok het peloton daarmee op een lijn in de lastige slotfase. Op twee kilometer van de finish ging de Fransman zelf aan op de Côte de la Potasse. Hij kreeg Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Diego Ulissi en Jack Haig mee. De vijf sloegen een gat, maar keken in de slotkilometer vooral naar elkaar.

foto: Cor Vos

Door het gepoker vooraan konden de achtervolgers terugkeren. Alaphilippe ging als eerste de sprint aan, maar het was de opkomende Michael Matthews die met een ferme sprint de rest voorbijstak. Sagan en Van Avermaet doken nog in het kielzog van Bling, maar die kon al vroeg binnen met juichen.

Jasper Stuyven gaf met een vijfde plaats zijn visitekaartje aan bondscoach Rik Verbrugghe. Ook Tim Wellens (negende) is nog niet zeker van het WK. Namens Nederland eindigden niet-WK-gangers Tom-Jelte Slagter (zesde) en Timo Roosen (achtste) in de top-10.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.