UAE Emirates domineert weer met een-tweetje in Zwitserland, Almeida schenkt zege aan Yates
foto: Cor Vos
zaterdag 15 juni 2024 om 17:32

UAE Emirates domineert weer met een-tweetje in Zwitserland, Almeida schenkt zege aan Yates

Adam Yates heeft op de voorlaatste dag van de Ronde van Zwitserland de etappezege naar zich toe getrokken. Op een dag vol klimwerk rondom Villars-sur-Ollon was hij samen met zijn ploegmaat João Almeida de sterkste bergop in een strijd tussen de klassementsmannen. Zo zet de ploeg uit de Emiraten weer een kers op de taart van een zeer succesvolle week in Zwitserland.

De voorlaatste etappe van de rittenkoers kende slechts 118,1 kilometers, maar was een veeleisende opgave. Met ruim 3.000 hoogtemeters was het nog maar eens een dag voor de pure klimmers. In de rit van en naar Villars-sur-Ollon kregen de renners drie gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld. Hierin vormde de Col de la Croix (17,1 km aan 7,1%) en de slotklim naar Villars-sur-Ollon (8,6 km aan 8%) de scherprechters.

Klimmen geblazen
Direct vanaf de start moesten de renners in Zwitserland hun klimcapaciteiten tonen. Enkel het laatste gedeelte van de Col de la Croix vormde een amuse voor deze klim- en klauterdag. Deze werd gretig opgepeuzeld door meerdere grote namen, die hun zinnen hadden gezet op een dag in de vlucht. Zo zagen we Maxim Van Gils (Lotto Dstny), Einer Rubio (Movistar) en Valentin Paret-Peintre (Decathlon Ag2R La Mondiale) in de voorste gelederen.

Maxim Van Gils mengde zich nadrukkelijk in de strijd om de vlucht – foto: Cor Vos

De drie heren wisten zich uiteindelijk ook in de definitieve kopgroep te nestelen. Aan hun zijde krijgen zij Finlay Pickering (Bahrain-Victorious), Johannes Staune-Mittet (Visma | Lease a Bike), Jan Chirsten (UAE Emirates), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny) en Harold Martín López (Astana Qazaqstan) met zich mee. Een sterke kopgroep, waarvan de Brit Pickering op 7 minuten en 32 seconden het dichtst achter leider Adam Yates stond

Col de la Croix 
De grote namen in de voorhoede kregen niet veel ruimte van de mannen van INEOS Grenadiers, terwijl de Col de la Croix – ditmaal de gehele klim –  opdoemde als het volgende obstakel. In het peloton moest Ion Izagirre na een valpartij de strijd staken én losten Cian Uijtdebroeks en Lenny Martinez op de flanken van de klim. Waar Visma | Lease a Bike dus weer een tegenvaller kreeg te verwerken, zorgde Staune-Mittet voor een lichtpuntje voor de ploeg.

Ion Izagirre moest de strijd staken na een valpartij – foto: Cor Vos

De Noor plaatste op de tweede klim van de dag een versnelling en kreeg niemand in zijn wiel mee. Zo ging hij in zijn eentje op avontuur. Dit alles gebeurde ‘slechts’ een ruime minuut voor het peloton dat de touwtjes stevig in handen hield. Op de top van de Col de la Croix mocht Staune-Mittet in ieder geval zes punten voor de bergtrui bijschrijven.

Noor versus peloton 
Achter de Noor spanden de overige vluchters zich niet maximaal in. De elf mannen zagen het peloton dan ook rap naderen en werden nog voor de top van de Col de la Croix ingerekend. Zo hielden we één eenzame vluchter over in aanloop naar de slotklim richting Villars-sur-olon. In de afdaling wist Staune-Mittet zijn voorsprong niet alleen te consolideren, hij breidde het uit richting de anderhalve minuut.

Johannes Staune-Mittet kleurde de een na laatst etappe in Zwitserland – foto: Cor Vos

Op de flanken van de slotklim bleek echter al snel dat het beste er bij de pion van Visma | Lease a Bike vanaf was. Onder leiding van INEOS Grenadiers daalde de voorsprong van de Noor zeer geleidelijk. Op acht kilometer van de meet was het verschil al gehalveerd naar 45 seconden. Uiteindelijk viel het doek op slecht vier kilometer voor de meet. Felix Gall snelde hem voorbij.

UAE Emirates boven 
De Oostenrijker van Decathlon AG2R La Mondiale was uit het peloton weggesprongen, terwijl INEOS Grenadiers nog altijd op kop reed. Het was echter João Almeida, die als eerste in de achtervolging ging op Gall. De man in de zwart trui kreeg Matthew Riccitello, ploegmaat Adam Yates én Wilco Kelderman mee in zijn wiel. Daarachter had INEOS Grenadiers, na al hun inspanningen, geen antwoord.

Op een kleine twee kilometer van de meet moest Wilco Kelderman het groepjeachtervolgers laten gaan, terwijl Felix Gall door het UAE-duo werd ingerekend. Ook Matthew Riccitello moest namelijk de rol lossen. Het werd een man-tegen-mangevecht tussen de ploeggenoten Almeida en Yates. Althans, daar leek het op. In de laatste meters schonk João Almeida de rit aan zijn ploegmaat. Zo won Adam Yates. Daarachter wist Wilco Kelderman knap vierde te worden in dezelfde tijd als Mattias Skjelmose, Egan Bernal, Oscar Onley en Tom Pidcock.

61