UCI-baas David Lappartient: “AIGCP probeert UCI te destabiliseren”
David Lappartient - foto: Cor Vos
zaterdag 30 november 2019 om 10:26

UCI-baas David Lappartient: “AIGCP probeert UCI te destabiliseren”

David Lappartient, voorzitter van de UCI, heeft in de voortdurende machtsstrijd met de AIGCP alle profteams een brief gestuurd. Daarin roept hij roept de teams op de UCI te steunen in plaats van de belangenvereniging.

In de voortdurende machtsstrijd tussen de UCI en de vereniging voor professionele wielerteams AIGCP heeft UCI-baas David Lappartient de teams een brief gestuurd, waarin hij de AIGCP ervan beschuldigt dat zij probeert ‘de UCI te destabiliseren en andere belangen te begunstigen’. De brief, die donderdag verstuurd is en reeds ingezien is door Cyclingnews, was gericht aan alle WorldTour- en ProContinental-teams. Ook de AIGCP, de CPA, de AIOCC en leden van het UCI Management Committee, de Professional Cycling Council en de UCI Road Commission behoorden tot de geadresseerden.

In de brief beschuldigt Lappartient de AIGCP van het verkeerd voorlichten van teams over een aantal kwesties, en dat zij niet wil samenwerken met de UCI. Hij schrijft dat ‘elk vertrouwen in de vertegenwoordigers van de AIGCP verbroken is’. Hij voegt eraan toe dat dat de sport ‘een ongekende crisis’ te wachten staat, tenzij belanghebbenden als de UCI, renners, teams en organisatoren rechtstreeks met elkaar samenwerken. Verderop zegt hij dat toekomstige discussies buiten de AIGCP om moeten worden gevoerd om de zorgen bij de belangrijkste investeerders in de sport weg te nemen.

“Ik heb een aantal van jullie ontmoet tijdens de wereldkampioenschappen in Yorkshire en jullie hebben me geattendeerd op foutieve informatie, die werd ontvangen van degenen die belast zijn met de taak om jullie te vertegenwoordigen”, schrijft Lappartient. “Ik heb ook kennis genomen van het persrelaas van de AIGCP over haar verzet tegen de oprichting van de UCI Classics Series, die ze had goedgekeurd, hoewel geen van de aspecten van de unanieme overeenkomst van september 2018 is betwist of gewijzigd.”

UCI Classics Series
Twee maanden geleden meldde de AIGCP in een statement niet akkoord te gaan met de voorgestelde UCI Classics Series, een klassement van de twintig belangrijkste eendagswedstrijden. De UCI bereikte eind vorig jaar nog een akkoord met de ploegen, renners en organisatoren over hervormingen in de wielersport. De UCI liet toen weten dat het in 2020 hervormingen zal doorvoeren op de kalender, in de verdeling van de ploegen en op het startrecht in grote ronden en klassiekers. De AIGCP ging akkoord, op voorwaarde dat het zou bijdragen aan de economische hervorming van de sport.

De ploegen zijn echter niet tevreden over de uitwerking van de UCI Classics Series. Zo liet de AIGCP weten dat de UCI de rechten van de teams en renners niet respecteert. Daarnaast komt de huidige opzet en aanpak van de Classics Series niet overeen met de voorgestelde plannen, aldus de belangenvereniging. Lappartient schrijft in zijn brief: “Deze onbegrijpelijke verandering in hun standpunt kan alleen worden verklaard als opzettelijke poging om de ploegen mee te nemen in een poging om de UCI te destabiliseren en andere belangen te begunstigen, waarvan iedereen zich bewust is.”

Open brandbrief
De brief van Lappartient volgt een maand na de open brandbrief, die vanuit de AIGCP naar de UCI werd gestuurd met de zaken die haar al jaren een doorn in het oog zijn. In de media trokken Iwan Spekenbrink en Richard Plugge, voorzitter en vice-voorzitter van de AIGCP, fel van leer tegen de wielerunie. Met name op het gebied van veiligheid zijn ze wel klaar met de UCI. “Je kunt je wel zoals op het WK druk maken om de hoogte van de sokjes, maar de veiligheid van de renners moet altijd en overal de absolute prioriteit hebben”, zei Spekenbrink.

“We moeten sloten met geld overmaken naar de UCI. Ploegen betalen zestig procent, organisatoren veertig. Zo wordt de sport gefinancierd”, zei Plugge. “De UCI doet vervolgens waar het zelf zin in heeft, legt geen verantwoordelijkheid af en past zomaar regels aan. Nu heeft de UCI opeens besloten dat het met een ander anti-dopingagentschap gaat werken, zonder het met ons te bespreken.” Hij heeft de UCI opgeroepen om de dialoog aan te gaan, maar dat weigert de wielerunie voorlopig pertinent.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.